בזמן שבישראל הבטיחה הממשלה החדשה לבטל את  המס על הפלסטיק החד-פעמי עד סוף 2023, באנגליה צפוי להיכנס בהמשך השנה חוק חדש שנועד להילחם בזיהום הפלסטיק. אתמול (שבת) הודיעה מזכירת הסביבה הבריטית תרזה אן קופי כי שורה של מוצרי פלסטיק חד פעמי יאסרו למכירה החל מאוקטובר.

החוק שהתקבל לאחר התייעצות בממשלה יכלול צלחות פלסטיק חד פעמיות, מגשים, קערות, סכו"ם, מקלות בלונים וסוגים מסוימים של כוסות ומיכלי מזון מפוליסטירן. האיסור יכלול הן מכירה של מוצרים אלו והן הגשה בהם בעסקים השונים וייכנס לתוקופו באוקטובר 2023, על מנת לאפשר לעסקים זמן היערכות. איסורים דומים כבר בוצעו בסקוטלנד ובוויילס, מה שהופך את בריטניה לממלכה נטולת פלסטיק.

פריטים שלא יכללו באיסור החדש הם מוצרי מזון ארוזים מראש כמו סלטים למשל, אלו צפויים להכלל בתכנית של אנגליה לחוק אחריות יצרן מורחב, אשר יחייב את היצרנים לטפל בפסולת הפלסטיק שהם מייצרים, וצפוי להרחיב את היקף המחזור במדינה.

בהודעה לתקשורת אמרה קופי, "כולנו מכירים את ההשפעות ההרסניות לחלוטין שיכולות להיות לפלסטיק על הסביבה ועל חיות הבר שלנו. הקשבנו לציבור ואיסורי הפלסטיק החד-פעמיים הללו ימשיכו את עבודתנו החיונית להגנה על הסביבה עבור הדורות הבאים."

על פי ההערכות, אנגליה משתמשת ב-2.7 מיליארד פריטים של סכו"ם חד פעמי – רובם פלסטיק - ו-721 מיליון צלחות חד פעמיות בשנה, אך רק 10% ממוחזרים. לשם השוואה–על פי נתוני המשרד להגנת הסביבה, בישראל צריכת החד"פ גבוהה פי 5 מהממוצע באיחוד האירופי, ובשנת 2020 למשל נצרכו כ-11 מיליארד פריטים של כלי פלסטיק חד-פעמיים. בממשלת אנגליה צופים כי לאיסור על פריטים אלו תהיה השפעה משמעותית בהפחתת פסולת הפלסטיק במדינה. סכו"ם מפלסטיק, למשל, היה בים 15 הפריטים המזהמים ביותר שם ב-2020. 

האיסור החדש מצטרף לאיסורים קודמים שכבר מתקיימים באנגליה בהם איסור על קשיות ועל בוחשני קפה מפלסטיק, כאשר על פי משרד הסביבה הבריטי איסורים אלו הפחיתו כ-6.7% מהפסולת הימית.  בנוסף בדומה לישראל, באנגליה גם מוטל מס על שימוש בפלסטיק חד-פעמי, מס אריזות פלסטיק שהוחל באפריל 2022 – מס של 200 פאונד לטון על אריזות פלסטיק המיוצרות או מיובאות לבריטניה, שאינן מכילות לפחות 30% פלסטיק ממוחזר.

שרת הסביבה, רבקה פאו, אמרה כי הממשלה גם תקדם "תוכניות להחזרת פיקדון עבור מיכלי משקאות ואיסוף עקבי של מיחזור באנגליה", בנוסף שוקלת הממשלה אנגליה צעדים לצמצום סוגי פסולת פלסטיק נפוצים נוספים בהם מגבונים לחים ושקיות.

אנגליה אינה לבדה במערכה על הפחחת השימוש בפלסטיק מזהם, והיא עומדת בשורה אחרת עם מדינות רבות שכבר אסרו על שימוש בפלסטיק או על מכירתו, בהן הודו, אוסטרליה וצרפת. מוקדם יותר החודש נכנס לתוקפו בצרפת החוק האוסר על הגשת בכלים חד-פעמיים בישיבה במסעדות ומחייב את כל בתי העסק להגיש בכלים רב פעמיים בישיבה במקום.