בין גלי חום, שריפות ושטפונות ברחבי העולם כבר לא ניתן להתעלם עוד מהנושא האקלימי, שהפך לנושא הבוער ביותר על סדר היום שלנו.  ככזה, הנושא לא פסח גם על הסטודנטים לעיצוב במכללות השונות בארץ, שכמו צעירים רבים מודאגים מעתידו של כדור הארץ. אספנו כאן כמה עבודות גמר יצירתיות שמציעות דרכים להעלות מודעות למשבר האקלים, ופתרונות שונים להתמודדות עימו.

שימוש חוזר

הכל מבננות

ידעתם שכל טון של בננות מייצר 2 טון פסולת חקלאית שמגיעה לשריפה ופולטת גזי חממה? זאת מכיוון שבעת הקטיפה נהוג לכרות את הענף כדי לתת לעץ לצמוח מחדש. עדי מעוז, סטודנטית לעיצוב תעשייתי ב-HIT לוקחת את ענפי הבננות וממחזרת אותם לגופי תאורה אורגניים. "כיום, בעיקר במדינות טרופיות, בננה מהווה אחד מן הגידולים הנפוצים ביותר והיא מהווה מרכיב מרכזי בתזונה. גזעולי הבננה משמשים בעיקר לקליעת סלים וחבלים אך לרוב נשרפים לאחר כריתתם", מסבירה עדי, "הפרויקט עוסק במחקר חומרי של גזעולי הבננה ומציג מגוון ניסיונות חומריים בעלי תכונות מגוונות לצד סדרת גופי תאורה אשר עושים שימוש בחלקים שונים מפסולת הגידול ומציע דרכים חדשות לשימוש בחומר ליצירת מוצרים אקולוגים ומתכלים. כחלק מהמחקר, יצרתי קשר עם ארגונים שונים בעולם בהם פסולת חקלאית כלשהי מהווה חומר גלם זול או חינמי ומאפשרת לנשים ונוער לצאת ממעגל העוני על ידי הקמת עסקים קטנים ומכירה של עבודות יד עשויות אותו חומר. שימוש בפסולת חקלאית זו מפחיתה את הנזק הסביבתי ומאפשרת, על ידי שימוש חכם בחומר, לייצר הכנסה לאנשים רבים ללא צורך בהשקעה כלכלית".

 

שקיות מתירס

חוק השקיות הפחית את השימוש בשקיות ניילון חד פעמיות והרגיל את רובנו להשתמש בשקים רב פעמיים, רובם לא מאוד אטרקטיביים, וגם עשויים בעצמם מפלסטיק ושאר חומרים מזיקים. בפרויקט הגמר שלה נועה ברדה ממכללת HIT בחרה לייצר את ה- SATIK –  שקית-תיק רב פעמית ואופנתית, מחומר מתכלה. "למשפחתי מפעל לשקיות נייר ואריזות - השנה במסגרת פרויקט הגמר שלי, התרגשתי לחזור למפעל המשפחתי ולהציע מוצר חדש המיועד להרחיב את סל המוצרים אשר המפעל מציע ללקוחותיו", מספרת נועה. "במהלך המחקר בחנתי שימושים שונים בשקיות רב פעמיות העשויות מחומרים המזיקים לסביבה - ניילון, אל בד ובד. הבנתי שבאופן אינטואיטיבי שקיות אילו הופכות לתיק עם סיום השימוש הייעודי שלהן -  מעצם היותן עמידות ופונקציונליות יותר מאשר שקיות נייר. השאלות שהנחו אותי - מה הופך שקית לתיק ? פי כמה עמיד תיק משקית וכמה עמיד נחוץ שהוא יהיה? על מנת שאוכל לייצר שקית עמידה  שתוכל לתפקד כתיק עם תום השימוש הייעודי שלה החלטתי להשתמש בעמילן תירס  - חומר המופק מגרעין נבט התירס ומתכלה בתנאי קומפוסט".

פנינה מפלסטיק

הפלסטיק מצוי בשפע ומאבד את ערכו כשנזרק. POLY PEARL הפרויקט של הילה בר-עקיבא משנקר מבטא את התהליך ההפוך - האשפה הופכת לחומר יקר ערך ולבסוף משדרת יוקרה.
בר עקיבא עושה שימוש בפקקים של מרככי כביסה העשויים HDPE.  על שולחן הצורפות, ערכם משתווה לשל זהב וכסף. ה “POLY” הופך ל”PEARL”, האשפה- לאבן חן. 

POLY PEARL (צילום: שי פרנקו)
צילום: שי פרנקו

פתרונות

נלחמים בהיעלמות הדבורים

בארבע השנים האחרונות נכחדה כשליש מאוכלוסיית הדבורים בעולם. בשל הסכנה הממשית לאוכלוסיית הדבורים והיעדר פתרונות חלופיים מספקים, מציע פרויקט B.plan, שיצר עופר אברמוב משנקר, חלופה מכנית לתהליך ההאבקה הטבעית של הדבורים – מכשיר ריסוס נישא על הגוף המבוסס על טכנולוגיה אלקטרוסטטית המאפשרת ריסוס של אבקנים בשדות פרחים או במטעי עצים.
בפרויקט אחר שמתמודד עם תופעת היעלמות הדבורים בעולם וההשלכות הרחבות שלה, יצרה גל יופה, משנקר גם כן, את AIR BEE N BEES - ערכה לאירוח דבורים במרחב האורבני. הפרויקט מציע שילוב של הדבורים בסביבת המחיה של האדם בעיר באמצעות ערכה מודולרית הממוקמת במרפסת הביתית. הערכות מספקות את צורכיהן הבסיסיים של הדבורים: מזון, מים ומקום מחיה, והשימוש בהן מעלה את המודעות לתופעה באמצעות המחשת התלות ההדדית בין האדם לדבורים. המזון של הדבורים בערכה - צמחים פורחים ומניבים - מקנה ערך מוסף למשתמשים.

 AIR BEE N BEES (צילום: מיכאל שבדרון )
צילום: מיכאל שבדרון

יערנים רובוטיים

במסגרת הפרויקט 'Forest Ranger Druids' שמבקש לעורר דיון ציבורי בבעיית ריכוז הפחמן הדו-חמצני באטמוספרה ובחשיבות של שיקום היערות בעולם, פיתח שגב כספי, משנקר סדרה של יערנים רובוטיים האחראים לייעור מחדש ולניהול של יער בר קיימא. לכל רובוט תפקיד מוגדר בניהול ובשימור של היער. התפקידים והשפה הצורנית נגזרו מתהליך לימוד ארוך של פעולות יערנות נפוצות ומניסיון להבין לעומק את צורכי היערות בעולם. כוחו החזותי והקונספטואלי של הפרויקט נובע מחיבור היברידי של שני עולמות הנתפסים כמנוגדים זה לזה - טבע וטכנולוגיה - לפתרון אפשרי לבעיה בוערת. 

קנייה שיתופית

כולנו אוהבים מבחר גדול של בגדים חדשים, אבל האם אנחנו לוקחים בחשבון את המחיר האקולוגי והסביבתי של תעשיית הטקסטיל? קרולינה זלוטניק מבצלאל יצרה מערכת שיתופית לצריכת בגדים, שמאפשרת להמשיך לצרוך בגדים מבלי לפגוע בסביבה שלנו. ReBe היא מערכת בגדים שיתופית הנמצאת במרחב הקהילתי הציבורי ומאפשרת למסור בגדים שכבר לא בשימוש ולקחת בגדים חדשים. המערכת כוללת אפליקציה, עמדה הנמצאת במרחב הציבורי ושיתוף פעולה בין אנשים בקהילה.

קליפות חיות

עמרי כהן מבצלאל יצר טכנולוגיית טקסטיל ומערכת שורשים של עשב חיטה כמעטפת מבנה צומחת. הפרויקט בחן שימוש במערכות שורשים של עשב חיטה באמצעות טכנולוגיית טקסטיל, כחומר גלם אלסטי המייצר שכבה מבודדת ומצלילה ואף כמצע לצמיחה חדשה. יריעות הטקסטיל החיות מאפשרות יצירת מבנים ארעיים או יישום בסיטואציות המתעלקות על אדריכלות קיימת ודרכן אפשר לחוות תהליך טבעי של צמיחה, התחדשות והתכלות. "אני רואה חשיבות גדולה בשילוב הטבע ומערכות צומחות במרחב העירוני, ולכן מצאתי את הדרך שלי לבטא זאת על ידי הצגת חשיבה חדשנית של חומר ומבנים. למעשה, דרך הפרויקט הבנתי כי לאורגניזמים חיים המוכרים לנו מחיי היומיום יש פוטנציאל לייצר חומרים בעלי ערך מבני ואסתטי – ועל כן שילבתי אותם בפרויקט שלי."

אפליקציה להרגלים ירוקים

התחזיות על עתיד כדור הארץ קודרות - שינויים דרסטים באקלים, התחממות גלובלית, צמצום אוכלוסיות הדגים והרס השוניות, דריסה של יערות והרשימה ממשיכה, בינתיים בתרבות המערבית עסקים כרגיל. מיכל הפטל משנקר יצרה את אפליקציית אקו, אפליקציה המציעה דרכים לשמור על שלל המשימות היומיות שאנו מורגלים אליהם, ולצקת לתוכם אט אט ערכים סביבתיים ואקולוגיים. המשתמש יכול לשתף את הצלחותיו באפליקציה,לארגן נסיעות קר-פול משותפות, לקנות גבינות טבעוניות מהשכנה ממול וכך ליצור קהילה מוכוונת סביבה. מטרת האפליקציה לייצר יחד אימפקט סביבתי וחברתי אמיתי.

העלאת מודעות

פיתוח מודעות אקולוגית באמצעות משחק

מחקרים מראים כי בשנת 2050 צפוי האוקיינוס להכיל יותר פלסטיק מדגים. OCEAN-3 היא סדרת צעצועים שעיצב בועז עווד ממכללת שנקר המיועדת להעלות את המודעות של ילדים לפסולת בים ולעורר בהם אחריות לעתיד העולם והאוקיינוסים. המוצרים מבוססים על שילוב בין ערך משחקי לערך חינוכי, מתוך הנחה שהוא יוביל לשינוי תודעתי והתנהגותי - מילדים שמשחקים באיסוף פסולת לילדים שאוספים פסולת. הסדרה מתוכננת לייצור מפלסטיק ABS מתמחזר, כך שגם כאשר לא תשמש עוד את הילדים הם יוכלו להשלים את המהלך החינוכי ולהעביר אותה למכל המחזור.

OCEAN-3  (צילום: מיכאל שבדרון )
צילום: מיכאל שבדרון

 אסתטיקה של הרס

"ההיבט האקולוגי הולך ומקבל יותר נוכחות בחיי ותחושת האחריות שלי כלפי העולם בו אני חייה מתהדקת", אומרת מיתר וימן, סטודנטית לעיצוב תכשיטים בשנקר.  ההתרשמות שלה מהעולם התת ימי הביאה אותה לבחון את הבעיות האקולוגיות הטמונות בו ואת ההשלכות שלהן על העולם. בפרויקט שלה היא השתמשה בכלים שרכשה כמעצבת על מנת לעורר מחשבה על הגבול בין חיים ומוות ועל האחריות האקולוגית על כדור הארץ. 

חיים חד פעמי

ירדן לאונר משנקר יצררה את A world in a plastic bag , סרט אנימציה ביקורתי, קולאז׳י הומוריסטי, על ההווה ואולי העתיד של אנושות חסרת דאגות. איך המצאנו חומר עמיד וכמעט נצחי ואנחנו משתמשים בו באופן חד פעמי ומיותר? כמה זיהום פלסטיק צריך כדי שנבין שאנחנו הורסים את הטבע ואת העתיד שלנו בכדור הארץ?

הקול של מחאת הנוער
"קיוסק עולם" הוא פרויקט העוסק במחאת האקלים של בנות ובני הנוער בישראל.
הפרויקט  של נופר שבת משנקר מציע שיתוף פעולה בין ארגון מחאת הנוער לבתי הספר בישראל באמצעות עיצוב ,מתוך רצון לנסח שפה חזותית ברורה, רלוונטית וחדשה למחאה. תוצר המיזם המשותף הוא תערוכה ניידת המתארחת בבית ספר תיכוניים ומציגה חומרים מודפסים שונים העוסקים בנושאים הבוערים בלב המחאה. מטרת המיזם הוא להשמיע את קול מחאת הנוער והעלאת המודעות בבית ספר לנזקי משבר האקלים.