היום (ג') בשעות הצוהריים התקיים טקס חילופי השרות במשרד להגנת הסביבה, במסגרתו נפרדה השרה גילה גמליאל מהמשרד לאחר שנה בתפקיד וקידמה את פניה של השרה הנכנסת תמר זנדברג. בנאומה התייחסה השרה הנכנסת לחשיבות הרבה שהיא רואה במשרד ואף חשפה חלק מתוכניותיה לעתידו.
"כשאני עומדת כאן בכניסה למשרד הממשלתי החשוב מכולם, פתאום הבלי הפוליטיקה נראים קטנים במיוחד אל מול גורלו של כדור הארץ שנשאיר לילדנו ולנכדינו", פתחה זנדברג וציינה כי היא זו שביקשה לכהן במשרד, במטרה להגן על הטבע והסביבה. "הגנה על הסביבה היא החוסן הלאומי והביטחון הלאומי של אזרחי ואזרחיות המדינה וכדור הארץ כולו. הגנה על הסביבה היא רפואה מונעת, היא כלכלה צודקת ומצמצמת פערים" אמרה השרה, והוסיפה כי הממשלה החדשה צריכה להעמיד את ההגנה על הסביבה בראש סדר העדיפויות הלאומי ובמרכז העשייה הממשלתית.
"המשימה הדחופה ביותר היא להעלות את ישראל מדרגה בהכרה בעוצמתו ובדחיפותו של משבר האקלים ולפתח במהירות כלים אפקטיביים כדי להתמודד איתו. השנים הקרובות הן השנים הקריטויות עומד בפנינו האיום הגדול ביותר על האנושות, הוא נוכח ומורגש יותר מתמיד ומכאן והלאה המצב רק יחמיר. מומחים מזהירים שנותרו לנו שנים ספורות עד שיסגר חלון ההזדמנויות לבלימת משבר האקלים, לפני שנגיע לנקודת האל חזור. זו דרמה לאומית ודרמה גלובלית, זה עכשיו או לעולם לא" אמרה השרה זנדברג.
חקיקת אקלים רחבה וצמצום צריכת חד"פ
בהמשך נאומה התייחסה זנדברג לקווי היסוד של הממשלה, הנוגעים במלחמה במשבר האקלים ואמרה כי "ההתחייבות הברורה בקווי היסוד של הממשלה היא חקיקת אקלים רחבה שתכלול מנגנון תמחור פחמן. לפליטת פחמן יש מחיר ועלינו להתחיל לגבות אותו, זה הוכח בעולם כאמצעי האפקטיבי ביותר לפתחתת הפליטות, ולמעשה ישראל היא בין המדינות האחרונות ב-OECD שטרם הנהיגה מס פחמן או כל מנגנון אחר לגבות את המחיר הזה" עוד הוסיפה השרה כי על מדינת ישראל להגמל בהקדם מהתלות בדלקים פוסיליים, כולל גז. "עלינו להציב יעדים שאפתניים למעבר לאנרגיות מתחדשות שיחליפו אותם, בעיקר אנרגיה מהשמש. כבר בשנים הקרובות לא נוכל להמשיך לפתח תשתיות דלק וגז שינעלו אותנו לשנים ארוכות בתלות באנרגיה שעבר זמנה".
עוד התייחסה השרה זנדברג להפחתת הפליטות המזהמות ולמעבר לאנרגיה מתחדשת ואמרה כי יש להעלות את היעדים שהוצבו באופן מיידי "אנחנו צריכים כבר עכשיו להעלות את היעד עד 2030 ל-40% אנרגיות מתחדשות לפחות, ולאפס את הפליטות המזהמות עד 2050."
"כדי לעלות מדרגה למדינה נקייה יותר ולעולם נקי יותר על ישראל להיגמל מעוד התמכרות, ההתמכרות לפלסטיק ולכלים חד פעמיים. הפלסטיק מזהם את הים, את שטחים הפתוחים ואת המרחב הציבורי, הוא מתפזר לחלקיקים במים, בקרקע, באוויר, פוגע בבעלי החיים ובבני האדם ונכנס לגופנו דרך האוכל, השתייה והנשימה" אמרה השרה זנדברג וציינה כי צריכת הפלסטיק החד פעמי הממוצעת בישראל גדולה פי חמישה מהצריכה הממוצעת באיחוד האירופי, וכי כבר בשבועות הקרובים יוביל המשרד להגנת הסביבה מהלך לצמצום צריכת הפלסטיק והחד"פ, גם במשרדי הממשלה עצמם שצריכים לדבריה להוות דוגמה לציבור.
"לוודא שאנחנו משאירים אחרינו כדור שראוי לחיות בו"
במהלך נאומה הודתה השרה זנדברג לשרה היוצאת גילה גמליאל, וציינה כי בכוונתה להמשיך ביישום מדיניות הפרדת הפסולת והמחזור שקידמה גמליאל וכן ביישום חוק הפיקדון על בקבוקים גדולים, שאמור לצאת לפועל בדצמבר.
נושאים נוספים אליהם התייחסה השרה זנדברג בנאומה הם נושא זיהום החופים וחשיבות ההגנה על הים – לא רק בחופי הים התיכון אלא גם במפרץ אילת וציינה כי תשאף לבטל את הסכם קצ"א שמהווה לדבריה סכנה בטיחותית ומעמיד את הבריאות, התיירות והכלכלה באזור בסכנה; בעיית הדיור והחיבור שלה לנושא הסביבתי; וכן חלקה של תעשיית המזון בפגיעה בסביבה "תעשיית המזון מן החי נושאת באחריות משמעותית לפליטות מזהמות ובאחריותונו להוכיח שיש דרך אחרת, כבר היום הטכנולוגיה מאפשרת מעבר לתזונה בת קיימא שתצמצם באופן משמעותי את הנזק הסביבתי, תחזק את החקלאות המקומית, תנגיש לנו מזון בריא יותר, ותקנה לנו ביטחון תזונתי - גם זה חוסן לאומי," אמרה.
לקראת סיום נאומה ציינה השרה את הנגיעה של הגנת הסביבה למשרדי הממשלה החארים ובהם משרדי הבריאות, החינוך האנרגיה, השיכון והבינוי, התחבורה, משרדי הפנים והאוצר וגם המשרד לשיתוף פעולה אזורי ומשרד החוץ. וקראה לחבריה לממשלה לשתף עימה פעולה, "מטרת על של הממשלה הנכנסת ושל מדינת ישראל היא לוודא שאנחנו משאירים אחרינו כדור שראוי לחיות בו, לנו ולילדנו" אמרה ובהמשך הוסיפה בפנייה לעובדי המשרד להגנת הסביבה "אנחנו חומת מגן, אנחנו פיקוד העורף של מדינת ישראל במלחמה החשובה ביותר שעומדת בפנינו, המלחמה על קיום ראוי ומקיים לנו ולדורות הבאים."