"הראיות המדעיות המצטברות לא משתמעות לשני פנים: שינויי האקלים הם איום לביטחונו ובריאותו של האדם ולשלמותו של כדור הארץ" - כך נכתב בדו"ח חדש של IPCC (הפאנל הבין ממשלתי לשינוי האקלים של האו"ם) שהתפרסם היום (ב') ומהווה המשך לדו"ח השישי של הפאנל שהתפרסם בחודש אוגוסט האחרון. בכתיבת הדו"ח  לקחו חלק  270 מדענים מ-67 מדינות. הדוח מפרט כיצד השפעות משבר האקלים כבר זורעות הרס בכל העולם, וקובע כי מגמה זו תחריף אם לא ינקטו פעולות נחושות ומהירות של האנושות, כאשר הנפגעים העיקריים הם אלו שהכי פחות יכולים להגן על עצמם.

על פי הדו"ח, למעלה מ-40% מאוכלוסיית העולם נחשבת לפגיעה מאוד, כאשר כ-3 וחצי מיליארד בני אדם חיים באזורים בעלי סיכון גבוה לפגיעה משינוי אקלים, והתחממות של מעל היעד של  1.5 מעלות צלזיוס, אפילו לזמן קצר, תביא להשלכות הרסניות, ואף בלתי הפיכות עבורם. 

הדו"ח הראשון שפורסם באוגוסט קבע באופן חד משמעי כי פעולות האדם הן שגרמו לשינויי האקלים. כעת, התפרסם חלקו השני, אשר עוסק בהשפעות של משבר האקלים, מגדיר אזורים בעולם שהם הפגיעים ביותר, ומפרט כיצד אנו יכולים לנסות להסתגל לשינויים ולהתמגן בפניהם. הדו"ח מציג כיצד עולם חם יותר משפיע על כל היצורים החיים על פני כדור הארץ, ומתאר את ההשלכות הקשות של משבר האקלים, שהעולם כבר חווה; אך מתייחס גם למה שעדיין ניתן לעשות ולזמן הקצר שנותר כדי לעשות זאת.  בהמשך השנה צפויים להתפרסם שני חלקים נוספים לדו"ח – חלק שלישי באפריל, אשר יתמקד בדרכים לצמצום פליטת גזי חממה, והחלק האחרון, באוקטובר, יסכם את הלקחים הללו עבור הממשלות שצפויות להיפגש במצרים בנובמבר הבא לפסגת האקלים Cop27 של האו"ם.

השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג, התייחסה לדו"ח, אשר שם דגש מיוחד על אזור הים התיכון, כאחד האזורים הפגיעים ביותר. זאת בשל העובדה, כי אנו נמצאים באזור ספר מדברי המהווה אזור רגיש אקלימית ומתחמם בקצב מהיר ביחס לממוצע העולמי – דבר המציב את מדינת ישראל בסיכון גבוה. "ישראל נמצאת באחד מהאזורים הרגישים ביותר, אשר ייפגעו ממשבר האקלים בצורה החריפה ביותר. לכן, כבר קידמנו החלטת ממשלה למניעת שריפות ענק – בדגש על אזורי חיץ; החלטת ממשלה על הצללה וקירור ערים בדגש על פתרונות טבעיים. ובנוסף, אנו בונים מפות סיכונים ייעודיות לישראל שתאפשר קבלת החלטות מבוססת מדע וידע."

תמר זנדברג בוועדת הכספים (צילום: כנסת ישראל)
השרה זנדברג | צילום: כנסת ישראל

"הדו"ח מציע דרכי פעולה ופתרונות: הוא סוקר באופן מעמיק את הפעולות האפשריות והעומדות לרשותנו, ומאפשר לנו לא רק להעריך את האתגרים, אלא גם לזהות הזדמנויות לפעולות שיסייעו לנו להתמודד בצורה טובה יותר של העולם עם שינוי האקלים. אנו פועלים בימים אלו על מנת ליישם פעולות אלו בישראל", אמרה השרה בהודעה לעיתונות. "משבר האקלים כבר גובה חיים, פוגע במגוון הביולוגי, ומאיים על עתיד האנושות. דוח ה-IPCC - שמתרגם את שינוי האקלים לאיומים - מחדד את הקריאה לפעולה מהירה ונחושה של ממשלות ופרטים וכן מספק ראיות חד משמעיות על ההשלכות ועל הפגיעות של האנושות ושל כדור הארץ לשינוי האקלים, הנובע מפעילות האדם".