בעברי שיחקתי כדורסל מקצועי, ואם יש משהו שלמדתי הוא שכל עוד לא נשמעה שריקת הסיום, גם אם אנחנו לא מובילות, נותנים את הכל עד השניה האחרונה כדי לנצח. גם כעת, בכל הקשור למשבר האקלים העולמי, אני סבורה, שחייבים לרכז מאמץ עילאי כדי לעצור את האסון אליו אנחנו דוהרים, היום אנחנו חווים רק את תחילתו.

ישראל עוברת שינויים אקלימיים דרמטיים. לא רבים יודעים, אך המדבר בישראל עולה צפונה וחלקים משמעותיים של ישראל עוברים מדבור כתוצאה משינויי האקלים. לדוגמה, יבול הזיתים השנה היה דל כי לא היו מספיק ימים קרים בחורף האחרון. במטרה להתמודד עם המצב, ישראל תצטרך להשקיע משאבים רבים בהטמעת טכנולוגיות שיותאמו לחקלאות מדברית – משאבים משמעותים שלא בטוח שיעמדו לרשותה.

 אני סבורה שישראל לא תוכל לפתור את בעיית המשבר האקלימי העולמי דרך פתרונות ברמה המקומית, כי היא פשוט קטנה מדי. ברור שאוכלוסייה המונה 9 מיליון תושבים בלבד, לא באמת תזיז את "המחט" העולמית גם אם נצליח להפחית לאפס את פליטות הפחמן של ישראל. לטעמי, הדרך בה תהיה לנו כמדינה השפעה דרמטית על פתרון המשבר האקלימי היא באמצעות ייצוא עולמי של טכנולוגיות חדשניות, שפיתחנו ונפתח, שפותרות בעיות גדולות בתחום.

"מציון תצא התורה" - ביכולתן של טכנולוגיות אלו לתת מענה אמיתי ויעיל לפתרון מגוון רחב של בעיות המשפיעות על משבר האקלים, לרבות: זמינות המים, מדבור/בצורות קשות, מצוקת כוח אדם בענף החקלאות, הכחדת הדבורים, מחלות ומזיקים שתוקפים גידולים חקלאיים, זאת דרך פיתוח פתרונות של טכנולוגיות לחקלאות, אנרגיה נקיה, "תפיסת" פחמן דו חמצני, חלבונים אלטרנטיבים שיחליפו צריכת בשר מן החי, מזון חדשני ועוד.

מנהיגי העולם הציבו מטרות שאפתניות ל-2050. למה שנחכה 28 שנה? היעד רחוק  מדי, ונדרשת התחייבות לפעולה כבר בטווח הקצר כדי לייצר את הטרנספורמציה המתבקשת. טוב יהיה אם מיטב המוחות של הסטארט אפ ניישן – שעסוקים בימים כתיקונם בפיתוחי משחקים ותוכנות שהופכות את חיינו לנוחים יותר – ירתמו את יכולותיהם ליצירת שינוי חד במצב ויפה שעה אחת קודם.

חייבת להיות התגייסות לפעולה הרבה יותר אגרסיבית ומהירה. יתרה מכך, מומלץ לגייס נבחרות של אנשים מוכשרים שיודעים להוציא אל הפועל תוכניות גדולות כדי לגרום לזה לקרות. ישראל צריכה לקחת על עצמה את המשימה לייצא את הטכנולוגיות הרבות שפותחו בישראל, ואשר יש ביכולתן לספק מענה לבעיות המשבר האקלימי – ובכך לזכות בהכרה עולמית.  ישראל תמיד הובילה בתחום הטכנולוגיות לחקלאות, מזון, מים ואנרגיה חלופית – זה לא חדש, אבל הצורך הקיומי מחייב להאיץ את פיתוח הפתרונות, שכן אנחנו במרוץ נגד הזמן לעצור את שינוי האקלים.

ישראל אמנם מדינה קטנה, אך משופעת בטכנולוגיות פורצות דרך שמנסות לפתור בעיות גדולות בעולם ועכשיו העולם צריך אותנו להירתם לפתרון הבעיות בעולם החקלאות ושינוי האקלים, כדי שגם בעוד 20, 50 ו-100 שנים אפשר יהיה לחיות כאן ויהיה לאנושות מספיק מזון.

דגנית ורד (צילום: זארה ברוקס)
צילום: זארה ברוקס

הכותבת היא מנכ"לית שותפות המו"פ סמארט אגרו