רק לפני כמה ימים ישבנו עם המשפחה בסדר פסח וקראנו יחד את ההגדה. בין אם אתם מעבירים את הסדר וממהרים לאוכל ובין אם אתם מתעכבים על כל פסיק ונקודה בהגדה, אנחנו בטוחים שידעתם לדקלם בעל פה  את החלק עם הכי הרבה אקשן בקריאה – עשר המכות.

אמנם לא ראינו צפרדעים ברחוב, התגרדנו מכינים או התמודדנו עם חושך תמידי, אבל לכל אחת מעשר המכות במצרים יש נציגה נאמנה בעידן המודרני שלרוב פוגעת בחבר הכי טוב שלנו – כדור הארץ. בשנה שעברה התעלמנו מהן כי היינו בזום, אבל השנה, כשאין שום תירוץ באופק, הגיע הזמן להיפטר מהן אחת ולתמיד. תגידו שלום למכת הפלסטיק, מכת החשמל ומכת המים. אנחנו מקווים שלא תראו אותן יותר לעולם.

  1. עדיין לא עברנו לרב פעמי
    משפחה מרובת ילדים? לא אוהבים לעשות כלים? מארגנים יום הולדת לכל החברים של הילד מהגן? תעשו לנו טובה, תזכרו את כדור הארץ, את החיות שמשוטטות באוקיינוס ואת דובי הקוטב שמחפשים פיסות שלג, ותימנעו מקניית 100 כוסות פלסטיק בשרוול, צלחות חד פעמיות ממותגות ועשרות בלונים. זה אמנם ידרוש קצת יותר מאמץ (והרבה יותר כלים), אבל לפחות תוכלו ללכת לישון עם מצפון נקי לחלוטין. אנחנו רק נזכיר שגם כלים "מתכלים" מבקבוק או תירס לא באמת מתכלים, אלא אם יש לכם קומפוסט תעשייתי זמין. לא מוכנים לעמוד שעות ליד הכיור? אפשר ורצוי להשתמש במדיח, זה אפילו חוסך במים.
  2. אנחנו (עדיין) משתמשים בהמון שקיות
    בשנת 2016 חוקק החוק לצמצום השימוש בשקיות חד פעמיות, ומאז בכל פעם שאנחנו מגיעים לסופר אנחנו חושבים פעמיים לפני כל שקית. בשנתיים הראשונות מאז חקיקת החוק נרשמה ירידה של כ-70 אחוזים בכמות השקיות שאנחנו לוקחים מהסופר, אבל הנתון הזה יכול עוד לרדת – והרבה. לפני הביקור הבא שלכם במכולת, נסו להתארגן על שקיות רב פעמיות מבד או מחומר מתכלה אחר, שילוו אתכם נאמנה שנים ארוכות. השמירה על הפלנטה היא צד חשוב במשוואה, אבל אם אתם פחות בעניין של איכות הסביבה אנחנו יכולים להבטיח לכם חסכון אדיר בעשרות אגורות. כשזה מצטבר – זה מצטבר.
    קניות בשקיות ניילון (צילום: Vereshchagin Dmitry, shutterstock)
    השנה 2021 ושימוש יחיד בשקית כבר לא לגיטמי | צילום: Vereshchagin Dmitry, shutterstock
  3. אנחנו משאירים אורות דולקים
    לא, אנחנו לא עובדים בחברת החשמל, ונראה שכך גם אתם. זה הרגל שכולנו חוטאים בו, אבל הוא ניתן לשינוי בקלות יתרה ומבטיח לכדור הארץ עוד כמה רגעים של חסד. חוץ מבזבוז הכסף המשווע, צריכת החשמל המיותרת לא עושה טוב לכדור שלנו, שגם ככה מנסה לפלס את דרכו בין מפעלים מתועשים, ארובות מפויחות וטורבינות חסרות רחמים. את השינוי אתם תראו מיד בחשבונות החשמל שלכם, והנינים שלכם יזכו לראות אותו פה על הכדור.
  4. אנחנו קונים המון קפה
    בתי הקפה אמנם היו סגורים עכשיו תקופה ארוכה, אבל עם הפתיחה של המשק כולנו צובאים על הקפה המושקע עם החלב המוקצף, וקונים עוד כוס ועוד אחת. אין תחליף ללגימה הראשונה מהקפה הרותח של הבוקר, וכשהוא קורה בבית קפה שאתם אוהבים במיוחד התענוג כפול ומכופל, אבל אם אתם רוצים גם להנות וגם לשמור על כדור הארץ – למה שלא תביאו אתכם כוס מהבית? כך גם תחסכו בעוד כוס חד פעמית מיותרת, וגם תשתו את המשקה האהוב ותרגישו הכי בבית שיש. אגב, בחלק מבתי הקפה אפילו נותנים הנחה של שקל או שניים למי שמגיע עם כוס משלו. לא שותים קפה? תתארגנו על כוס בשביל מיץ התפוזים, ונסו לוותר על קשיות.
    זוג עם קפה (צילום: devon-divine unsplash)
    מספיק עם הקפה בטייק אוואי | צילום: devon-divine unsplash
  5. אנחנו נוסעים לכל מקום
    שכבות פיח מכסות אזורים רבים בעולם, במזרח הסתובבו עם מסכות עוד הרבה לפני הקורונה, וימי האובך חסרי הרחמים של הקיץ הישראלי מזכירים לנו זיהום אוויר מהו, אבל זיהום האוויר נמצא שם תמיד, ואנחנו תמיד יכולים להפחית אותו. נתחיל עם משימה פשוטה: החברה שגרה במרחק רחובות בודדים מכם ואתם תמיד, אבל תמיד נוסעים אליה? למה שבביקור הבא לא *תלכו* אליה? ומה לגבי האיסוף של הילד מהגן? הוא הרי צמוד לבית וזו בדיוק הסיבה שבחרתם בו. אנחנו בטוחים שוויתור על נסיעה והחלפתה בטיול קטן עם הילד יספקו לכם זמן איכות עם שיחות מופלאות, ופעילות גופנית שלא תכננתם.
  6. אנחנו לא ממחזרים
    ברוב מדינות אירופה לא תמצאו בית בלי שלושה פחים: אחד לאריזות, אחד לפלסטיקים ואחד למוצרים מתכלים. רוצים להיות אירופה? תתחילו למחזר! זה אמנם נשמע כמו טרחה, אבל ניתן להכניס את מיון האשפה בקלות לשגרת החיים, ואפילו לעשות את זה בכיף. אם יש ילדים בבית הפכו את המיון לאתגר, ואם אתם לבד נסו לאתגר את עצמם. הפרס? עוד כמה שנים על כדור הארץ שלנו. שווה, לא?

    המדריך לממחזר: מה הולך לאיזה פח?>

    כל הטיפים שיעזרו לכם להגמל מקניות>

  7. ומה עם סוללות?
    אנחנו לא יודעים אם שמתם לב, אבל על כל מוצר חשמלי וסוללה שאתם מכניסים לביתכם מסומן בענק שאסור לזרוק אותו לפח. תרשו לנו להניח שאת רוב מוצרי החשמל התקולים שלכם השלכתם בבטחון לאשפה, ואם לא, אז בוודאי את הסוללות שלכם. בביקור הבא שלכם בחנות מוצרי החשמל אספו את כל הכבלים, המטענים, הסוללות ומוצרי החשמל הישנים – והביאו אותם אתכם. המשווקים מעבירים את המוצרים למחזור, במהלכו מסקלים חומרים מסוכנים ומזהמים כמו עופרת וליתיום, וכן את המוצרים התקולים.
    פסולת אלקטרונית (צילום: gabriel12, shutterstock)
    אפשר למחזר את כל זה | צילום: gabriel12, shutterstock
  8. אנחנו מבזבזים מים
    אמנם הכנרת עלתה על גדותיה בחורף האחרון והגיעה לאחד המפלסים הגבוהים שלה לאחרונה, אבל השפע המימי ששטף את הארץ גרם לנו בעיקר להמשיך לבזבז – וכדור הארץ לא אוהב את זה. גם בלי קמפיינים בטלוויזיה, זכרו לכבות את המים כשאתם מצחצחים שיניים, סבנו את כל הכלים ורק לאחר מכן שטפו אותם, וותרו על האמבטיה היומית ותחליפו אותה במקלחת זריזה ומנחמת.
  9. אנחנו קונים מחו"ל
    הקורונה הצמידה את כולנו למסכים, ואם להיות מדויקים – לאתרי הקניות השונים. המבחר אינסופי, המחירים ברצפה והמלאכה מרובה, אבל בזמן שחשבון הבנק שלכם לאט לאט מתרוקן – כך גם המשאבים השונים של כדור הארץ. כל קניה מחו"ל מפעילה שרשרת ארוכה של גרומים בדרך, החל ממכונית ההובלה ועד למטוס, והכל בתיבול של המון פלסטיק, ניירת, וטקסטיל מיותר. נסו לקנות יותר בתוצרת מקומית, וכך גם תספקו פרנסה ותסייעו בהנעת המשק, וגם תשמרו על כדור הארץ.
    התמכרות לקניות (צילום: Pencil case, shutterstock)
    אנחנו קונים הרבה יותר מידי בגדים | צילום: Pencil case, shutterstock
  10. אנחנו קונים *המון* מחו"ל
    תעשיית הטקסטיל היא התעשייה השנייה המזהמת ביותר בעולם. בשנת 2019 מותג האופנה H&M השמיד 19 טונות של מוצרים, ברברי שרפו ביגוד ובישום בשווי 28.6 מיליון לירות שטרלינג, וקרטייה השמידו שעונים בשווי 500 מיליון לירות שטרלינג, וב"משמידים" הכוונה היא "שורפים". אנחנו בטוחים שכואב לכם לקרוא על כל השפע שהפך לגזים מזהמים, אבל אם למישהו זה כואב יותר' זה ללא ספק יהיה כדור הארץ. בפעם הבאה שאתם ממהרים להעמיס עגלה עם עשרות פריטים בשקלים בודדים "בשביל שיהיה" – תחשבו פעמיים. האם אתם באמת צריכים את הבגדים האלה? האם הם יזרקו לפח? האם אתם נותנים שוב את היד לאחת התעשיות המזהמות בעולם? אם עניתם שאלה אחת לפחות "כן", וותרו על הפריט – ורוצו לחנות יד שניה. גם יותר שיק, וגם יותר ירוק.