בשעות הקרובות יגיעו אל שארם א שייח' במצרים מעל ל-30 אלף איש, הצפויים לקחת חלק בועידת האקלים של האו"ם, ה-COP27. בועידה שנפתחת היום (א) וצפויה להמשך כשבועיים ולהסתיים ב-18.11, יקחו חלק נציגים מ-196 מדינות, בהם  120 ראשי מדינות, נבחרי ציבור, אנשי עסקים, מומחים ואנשי אקדמיה ונציגים של ארגוני סביבה.  

מי שיוביל את הועידה כנשיא ה-COP27 הוא שר החוץ המצרי סאמח שוקרי שיכנס לנעליו של אלוק שארמה הבריטי אשר לקח על עצמו את התפקיד בשנה שעברה בגלזגו. את המשלחת הישראלית יוביל נשיא המדינה יצחק הרצוג, לאחר שראש הממשלה יאיר לפיד ביטל את השתתפותו בעקבות תוצאות הבחירות. במסגרת השתתפותו, יקיים הנשיא פגישות מדיניות עם באי הכנס ויפתח את הביתן הישראלי שיוקם לראשונה בועידה.

ביום רביעי שעבר אירח הנשיא את המשלחת הישראלית לועידה ואמר כי ״אין עוד נושא חשוב כל-כך לאנושות, ואין עוד נושא בעל היבטים מקומיים ובינלאומיים נרחבים כל-כך; ואין נושא הניצב, לצד חשיבותו הגדולה, מעל לכל מחלוקת וכל אירוע פוליטי כמו משבר האקלים.״ 

המשלחת הישראלית לועידה כוללת  גם נציגים מהממשלה היוצאת, ביניהם גם השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג, שתעזוב בקרוב את התפקיד ואת החיים הפוליטיים. לקראת הועידה אמרה השרה "ישראל מגיעה לוועידת האקלים בשארם א-שייח', cop 27, במצב טוב יותר מזה שהגיעה בשנה שעברה לוועידה בגלזגו. בשנה זו ביצענו צעדים רבים לקידום נושא משבר האקלים במדיניות הממשלה, גם בנושא ההיערכות וחיזוק החוסן האקלימי שלנו וכן בתחום הפחתת גזי החממה. יצרנו מנגנונים חדשים, השגנו תקציבים ושמנו דגש על שמירת מערכות טבעיות. אנו מגיעים לשארם כדי להדק את קשרינו עם מדינות האזור ולהעלות את המעורבות והפעילות הישראלית בתחום האקלים בזירה הבין-לאומית. נציג בשארם את החדשנות הישראלית, שיש בה פתרונות פרקטיים, וניצור שיתופי פעולה חדשים".

תמר זנדברג והנשיא הרצוג לקראת ועידת האקלים (צילום: עמוס בן גרשום/ לע"מ)
צילום: עמוס בן גרשום/ לע"מ

הביתן הישראלי יכלול יותר מ-35 אירועים שונים בנושאים מגוונים: שמירה על המגוון ביולוגי, חדשנות אקלים, הפחתת פליטות גזי חממה, אדפטציה לשינוי אקלים, שיתופי פעולה אזוריים, ביטחון מזון, מים, אנרגיה, התמודדות עם תופעת המדבור ועוד. 

"לפעילים יהיה קשה להשמיע את קולם"

במשלחת הישראלית יקחו חלק מספר שיא של 800 משתתפים, אך מי שיבלטו בהיעדרם הם  נציגי ארגון 'מגמה ירוקה' שהחליטו להחרים את הועידה השנה. "אנחנו, מגמה ירוקה, החלטנו לבטל את השתתפותנו בועידת האקלים בשאראם א-שייח' שתתקיים בשבוע הבא. זאת לא החלטה קלה, וגיבשנו אותה אחרי המון התלבטויות", נכתב בעמוד הפייסבוק של הארגון, שנחשב ממובילי התנועה הסביבתית בישראל ושלקח חלק בכל ועידת אקלים מאז 2012 ועד גלזגו בשנה שעבר כארגון משקיף באו"ם. אחת הסיבות לביטול, מסבירים בארגון, היא אווירת הגרינווש שעוטפת את האירוע, ומתבטאת בין היתר בנותני החסות לועידה של השנה בראשם חברת המשקאות קוקה קולה וחברת הרכבים ג'נרל מוטורס.

בנוסף לכך, מסבירים בארגון כי מה שהוביל להחלטה הסופית להיעדר לראשונה מהוועידה הוא התנהלות המדינה המארחת – מצרים, "מרחב לפעילות אזרחית השנה מוגבל במיוחד, כאשר שלטונות מצרים, מדינה שלא ידועה בסבלנותה לביקורת ציבורית, הטילו מגבלות מיוחדות על ארגונים לא ממשלתיים וארועי מחאה בזמן הועידה" הסבירו בפוסט, "מצרים היא מדינה דיקטטורית שפוגעת באופן תדיר בזכויות אדם בכלל, וחופש הביטוי והמחאה בפרט. היחס של מצרים לפעילי זכויות אדם ואקלים הוא מחפיר, ורבים מהם כלואים. בתור מי שמאמינים במדיניות של צדק אקלימי, פשוט לא יכולנו להישאר אדישים ולתת לזה יד".  כאלטרנטיבה לועידה שהגדירו בארגון כ"פסטיבל גרינווש" יקיימו מגמה ירוקה יחד עם ארגוני סביבה נוספים ועידה אלטרנטיבית שתתקיים בישראל במקביל ל-COP27.

גם בעולם ישנן כמה היעדרויות בולטות אשר סוקרו בתקשורת, בהן היעדרותה של פעילת האקלים ומי שנחשבת כמובילת מחאת הנוער העולמית למען האקלים – גרטה טונברי, שאמרה כי לא תיקח חלק בועידה השנה משום ש"המרחב לחברה האזרחית יהיה מוגבל ביותר". לדבריה, "חשוב להשאיר מקום למי שצריך להיות שם. לפעילים יהיה קשה להשמיע את קולם". גם המלך צ'רלס, שכנסיך ויילס היה ידוע בפעילותו הסביבתית ולקח חלק בועידות קודמות לא יגיע לשארם השנה, בעקבות החלטת הממשלה הבריטית. ומנהיג בולט נוסף שלא יקח חלק בשיחות הוא ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה, שפלישתה לאוקראינה הפכה למשבר אנרגיה ומזון שמשפיע על העולם כולו.