סקוץ', ספוג ניקוי, או כרית יפנית בשמו הרשמי, הוא אחד החפצים המזוהמים ביותר בבית שלנו; וזה הגיוני, הוא הרי בא במגע עם כל הכלים המלוכלכים שלנו ושאריות המזון שעליהם, ובנוסף לכך נמצא בסביבה לחה המאפשרת לחיידקים להתקיים ולהתרבות. מסיבה זו, לרוב תמצאו המלצות על החלפה של הסקוץ' בתדירות גבוהה, המלצה שאולי נכונה בריאותית, אבל ללא ספק פחות ידידותית לסביבה (וגם לכיס שלכם).

לא רק שהחלפת הסקוצ'ים לעיתים קרובות מייצרת בזבוז, אלא שהפופולאריים שבסקוצ'ים, אלו שלרובינו יש במטבח, עשויים מסיבי פלסטיק ושאר חומרים שאינם מתמחזרים או מתכלים ולכן מוצאים את סופם בהטמנה ומזהמים את הקרקע. אז מה בכל זאת אפשר לעשות? מצאנו כמה חלופות שדווקא כן מתכלות או מאפשרות ניקוי ושימוש חוזר לאורך זמן,  ולכן פחות מזיקות לכם ולסביבה:

  1. חזרה למקורות: מברשת כלים
    הרבה דברים אקולוגיים הם בעצם הדברים שהשתמשו בהם בעבר, לפני שהמציאו את החלופה החד פעמית והמזהמת, שכביכול מקלה לנו על החיים, כמו בחיתולים למשל. כך גם בסקוץ' שאחת החלופות המוצלחות שלו היא מברשת הניקוי, שניתנת לרחיצה או שטיפה במדיח. ההמלצה שלנו היא אחת איכותית עם ידית עץ ומתכת על חלד, ולא אחת מפלסטיק שמצאתפ במקס סטוק וכנראה תעלה עובש ותמצא את עצמה מהר מידי בפח.
  2. ספוג טבעי מתכלה
    בחנויות טבע רבות, באתרי צרכנות בתחום ואולי אפילו בחלק מהסופרים אפשר למצוא סקוצ'ים וספוגים לכלים העשויים מחומרים טבעיים כמו קליפות אגוזים וסיבים ממוחזרים. הם אמנם מגיעים לרוב באריזת פלסטיק, אבל אמורים להתכלות בקומפוסט ולהזיק לסביבה קצת פחות. ולא הם לא ישרטו לכם את הכלים.
    מברשות עץ לניקוי כלים (צילום: Igisheva Maria, shutterstock)
    צילום: Igisheva Maria, shutterstock
  3. כריות ניקוי מסיליקון
    כריות קירצוף או אפילו כפפות משוננות עשויות סיליקון, שאפשר פשוט לשטוף או להכניס למדיח. מדובר בפתרון שהוא גם זול יחסית וגם רב פעמי לגמרי, אבל לא לכולם הוא נוח והוא דורש גם הסתגלות.
  4. הבחירה הטבעית: ליפה
    ליפה הפכה עם השנים למושג עמום וכללי לספוג רחצה, אבל כאן הכוונה היא לדבר האמיתי – צמח הליפה שנמכר כמעט בכל שוק, וניתן גם לגידול לבד בבית, הוא כנראה החלופה האקולוגית ביותר לסקוץ' המודרני. הליפה היא מעין צמח ספוג, וכשמרטיבים אותה מתרככת וסופגת, היא גם מתייבשת במהירות יחסית מה שיפחית את הסיכוי שיתפתחו עליה חיידקים, וכשרוצים להחליף אותה פשוט זורקים לקומפוסט, או לאדמה ונותנים לה להתכלות.
    מדיח כלים (צילום: shutterstock​)
    גם חוסך סקוץ' וגם חסכוני במים! | צילום: shutterstock​
  5. חוסך זמן ומים: מדיח כלים
    באופן מפתיע מסתמן ששימוש במדיח כלים הוא אקולוגי יותר מרחיצת כלים בכיור. לא רק שאינו מצריך שום סוג של ספוג ניקוי, ובמובן הזה חוסך פסולת –  הוא גם חסכוני במים ודורש כמה עשרות ליטרים פחות מאשר הדחה ידנית! אם תוותרו גם על השטיפה המקדימה של הכלים, לפני ההנכסה למדיח, תוכלו לחסוך קרוב ל--40 ליטרים נוספים בממוצע בכל הדחה. וממש אין לכם מה לחשוש לגבי זה, השטיפה המקדימה כלל לא נדרשת בשימוש קפסולות למדיח המתקדמות שקיימות כיום, כמו אלו של פיניש למשל. הזמן שיתפנה לכם והטרחה שנחסכה לכם הם רק בונוס.