יערות הגשם של האמזונס מאבדים את יכולתם להתאושש מהפרעות כמו בצורת ושינויים בשימושי הקרקע, כך על פי דיווח מדענים שפורסם אתמול (ב'). המחקר שפורסם בכתב העת Nature Climate Change, מתבסס על בחינת תצלומי לווין מ-25 השנים האחרונות, ומצביע על כך שהאמזונס מתקרב לנקודת מפנה, שלאחריה יאבד יער הגשם ולא יצליח להתאושש, מה שיגרור השלכות קשות על האקלים וכן על המגוון הביולוגי העולמי.

האמזונס, המשתרע על פני יותר משני מיליון קילומטרים רבועים בברזיל ובמדינות השכנות, הוא יער הגשם הגדול בעולם, וממלא תפקיד מכריע בהפחתת שינויי האקלים על ידי ספיגת יותר פחמן דו חמצני מהאטמוספירה. בנוסף הוא בית למגוון אדיר של מיני צמחים ובעלי חיים, ועשיר בהם יותר מכל מקום אחר על פני כדור הארץ.

הניתוח החדש מראה שיותר מ-75% משטחי היער נפגעו ואיבדו את יציבותם מאז תחילת שנות ה-2000. נמצא כי יכולתו של היער להשתקם פחתה בכ-50% וכי זמן ההתאוששות לאחר בצורת ושריפות באיזורים אלו הוא רב יותר.  אובדן היציבות הגדול ביותר הוא באזורים הקרובים יותר לחוות, כבישים ואזורים עירוניים ובאזורים שהופכים יבשים יותר, מה שמצביע על כך שבירוא  יערות ושינויי האקלים הם הגורם. לעצים יש חשיבות מכרעת בהפקת גשם, ולכן כריתתם כדי לפנות אדמה לייצור בשר בקר וסויה יוצרת מעגל של תנאים יבשים יותר והמשך בירוא היערות רק יגביר את איבוד שטחי היער.

בירוא יערות גשם (צילום: Rich Carey, shutterstock)
צילום: Rich Carey, shutterstock

על פי המדענים, המחקר אינו קובע מתי יגיע הסף הזה, אותו תיארו כנקודת האל חזור, אך לדבריהם הוא עשוי להגיע מוקדם מהצפוי ואולי כבר בשנים הקרובות. אובדן יער הגשם עלול לגרום להחזרה לאטמוספירה של עד 90 מיליארד טונות של פחמן דו חמצני – כמות השווה למספר שנים של פליטות פחמן גלובליות, מה שיקשה על הגבלת ההתחממות הגלובלית ועצירת עליית הטמפרטורה העולמית. בנוסף העלמות היער והפיכתו לשטח פתוח (סוואנה), תפגע באופן קשה במגוון הביולגי ובבעלי החיים באזור.

מחקר אחר בשנת 2021, הראה שהאמזונס פולט כבר כעת יותר פחמן דו חמצני ממה שהוא סופג , בעיקר בגלל שריפות. אבל החוקרים במחקר הנוכחי טוענים כי הנתונים מצביעים על כך שנקודת המפנה עדיין לא נחצתה וכי עוד יש תקווה, וקוראים לעצור את כריתת העצים כדי להשיב חוסן ליערות.