הופעת אירועי מזג האוויר הקיצוניים בכל רחבי העולם בחודשים האחרונים, אשר כללו שיטפונות עזים שהובילו להצפות, שריפות ענק, ואפילו גלי חום ויובש כאן בישראל, המחישו לכולנו עד כמה משבר האקלים והשפעותיו הפכו לחלק בלתי נפרד מהמציאות. דו"ח האקלים של האו"ם, ועידת גלגלזו לשינויי אקלים שמתקיימת בימים אלו ושלל הפרסומים בנושא משמשים כצו השעה להתגייסות של כל אחד להשפיע לצמצם, אפילו במעט, את התדרדרות המצב. עד שהמדינה תחל לקחת את העניינים לידיים, מספר חברות החליטו להירתם למאבק הגלובלי בשמירה על כדור הארץ ופועלות בדרכים שונות לשיפור המצב.

"דו"ח משבר האקלים של האו"ם, שפורסם באוגוסט האחרון, נתן את האסמכתא הסופית לפיה פעילות בני אדם היא הגורם המשמעותי ביותר המשפיע על ההתחממות הגלובאלית. ומתוך כך, גלגל ההצלה היחיד והמשמעותי ביותר עבור כדור הארץ והפחתת פליטות גזי החממה, הוא לא אחר מאשר פעולותינו אנו – המין האנושי". אומרת שירה לב-עמי, מומחית לטכנולוגיית סביבה ואקלים.  

לב-עמי ממשיכה: "כל צעד קטן ואישי לשינוי המצב והעלאת המודעות הוא חשוב, ופעולות בהיקפים גדולים, של תאגידים גדולים או צעדים ממשלתיים – משמעותיים אפילו יותר. עובדים כיום מחפשים חיבור למשמעות, והמחויבות שלהם למקום העבודה גדלה ככל שהם מרגישים שהארגון עושה טוב לעולם, ולא רק רודף אחרי שורת הרווח. הארגונים המובילים בעולם מתחייבים היום לאפס את פליטות גזי החממה שהם מייצרים וגורמות למשבר האקלים, לדוגמה גוגל אשר מפעילה כיום חלק גדול מהדאטה-סנטרים שלה על אנרגיה מתחדשת. בישראל, ניתן לנצל גגות משרדים לפאנלים סולאריים ולעודד עובדים להגיע לעבודה בנסיעות משותפות או באופניים באמצעות תמריצים בשכר –צעדים משמעותיים לשיפור השפעה הסביבתית של החברה."

שירה לב-עמי (צילום: אינגה אבשלום שיליאן )
צילום: אינגה אבשלום שיליאן

דוגמה לחברה שפועלת בנושא היא פיליפס ישראל, אשר מפעילה בחיפה אתר ייצור ומחויבת להגנה על הסביבה, כולל מניעת זיהום. החברה דואגת לכלול את עובדי החברה במאמצים לשמירה על איכות הסביבה והקימה פורום סביבה שמטרתו לרכז ולתת מענה בנושאים הסביבתיים המעניינים את העובדים, כולל העלאת רעיונות לחיסכון והתייעלות אנרגטית, השתתפות בתוכניות הארגון לטיפול בפסולת ועוד. כמו כן, החברה פועלת באופן יזום במגוון מישורים במטרה להפחית את טביעת הרגל הפחמנית של האתר. בשנת 2021, פיליפס הצליחה למחזר 78% מהפסולת של האתר, לעומת 29% בשנת 2017 ובנוסף, הצליחה להפחית השנה את הפסולת להטמנה לאפס טון, לעומת 348 טון אשר נשלחו להטמנה בשנת 2017.  אתגר נוסף שאיתו מתמודדת החברה נוגע להפחתת פסולת מזון והטיפול בה אשר מהווה נתח נכבד מסך הפסולת באתרים מרובי נוכחים. לכן, פיליפס פועלת כדי להפחית את הפסולת במשרדים ובחדרי האוכל באמצעות הפחתת הפסולת ומיחזורה, הפחתת שימוש בכלים חד-פעמים ועוד. כמו כן, החברה החליפה את גופי התאורה בתאורת LED ומבצעת כיבוי כללי של אתר הייצור בחופשות.  

"בכל הנוגע למאבק לשמירה על כדור הארץ – הטכנולוגיה יכולה לעזור לנו בהשפעה מיידית. כך לדוגמה התייעלות אנרגטית באמצעות התקנת אפליקציה שמכבה מזגנים, ומערכות חכמות שממליצות לארגון איך לחסוך הוצאות חשמל – ובאותה הזדמנות להפחית פליטות ולשמור על העולם", מוסיפה לב-עמי. "ארגונים חדשניים יכולים להזמין סטארטאפים ישראליים בתחום ה-PlaneTech להפעיל אצלם פיילוט – ובכך לקדם חדשנות סביבתית ולחבר את העובדים לעשייה הירוקה".

מי שהצליחה לרתום את הטכנולוגיה לטובת המאבק לשמירה על הסביבה היא חברת היוניקורן ואסט דאטה (Vast Data) המספקת פתרונות חדשניים לאחסון וניהול דאטה, אשר מאפשרים לארגונים לעבור משימוש בטכנולוגיית אחסון על גבי דיסקים לפתרון אחסון שצורך פחות אנרגיה המבוסס על טכנולוגיית אול-פלאש. מערכת אחסון מבוססת פלאש מסוגלת לעמוד בדרישות האחסון של עומסי העבודה הגדולים ביותר, ולמרות זאת, באמצעות טכנולוגיה ייחודית, היא מאפשרת ירידה בצריכת החשמל באותם הארגונים בהם היא פועלת. זאת מכיוון שהארגונים לא נדרשים עוד לצרוך את החשמל העודף עבור השימוש באחסון על גבי דיסקים, אשר נובע בין היתר מהצורך במערכות קירור חיצוניות שצורכות יותר חשמל.  בתוך כך, תרומתה של ואסט דאטה למאבק בהתחממות הגלובלית היא למעשה פיתוח טכנולוגי שמאפשר לארגונים להתגבר על החסם המרכזי ביותר בשימוש בטכנולוגיית אול-פלאש – העובדה כי היא מאוד יקרה ביחס לפתרונות קונבנציונליים. כדי לאפשר ליותר ארגונים לנהל את הנתונים שלהם באופן ירוק יותר, פיתחה ואסט מערכת פלאש שמספקת פתרונות אחסון באופן יעיל יותר אך בעיקר במחיר הרבה יותר נגיש. "היתרונות הסביבתיים של הפתרון שלנו הם חלק ממארג שלם של אג'נדה ארגונית במסגרתה אנחנו מחברים את העובדים להיות שותפים להצלחות העסקיות שלנו מצד אחד ולתרומה לקהילה ולחברה מן הצד השני", מסביר שחר פינבליט, מייסד שותף וסמנכ"ל פיתוח בואסט דאטה. "יחד עם קבלת היתרונות העסקיים שבקבלת גישה מהירה לכל מידע, כל אחד מהארגונים שבוחר לעבוד עם הפתרון שפיתחנו בוחר גם בפתרון הרבה יותר ידידותי לסביבה המאפשר להוריד את צריכת החשמל בסדר גודל משמעותי"

שחר פינבליט (צילום: יחצ ואסט דאטה)
צילום: יחצ ואסט דאטה

עוד דוגמה היא חברת לנובו, שעל רקע הדרישה למוצרים ושירותים שמיוצרים מתוך מודעות סביבתית, הכריזה כי שירות קיזוז החמצן הדו פחמני שלה  זמין כעת באופן גלובלי ומסייע לחברות לקזז את פליטות הפחמן הקשורות לחומרה שהם רוכשים מלנובו באמצעות אחד מכמה פרויקטים אקולוגיים שנתמכים בידי האומות המאוחדות.  השירות הזה ייחודי בכך שבעוד שהוא אינו מצמצם את פליטות הפחמן של הלקוחות באופן פעיל, הוא מקל מאוד על החישוב של הפליטה הממוצעת של כל אחד מהמכשירים שהם רוכשים, לאורך תקופה בת חמש שנים. ההשפעה הזו מקוזזת באמצעות תרומה לפרויקט שמירה על הסביבה, והוא מועבר ללקוחות באופן ברור במדד של טונות מעוקבים לצורך מעקב קל, ובכך מפצה הפליטה של החומרה שנרכשה מלנובו.