בכל מה שקשור לאיכות הסביבה, למדינת ישראל יש עוד דרך ארוכה לעבור. בנושאים כמו טיפול בזיהום אוויר, טיפול בחופים, הפחתת חומרי הדברה רעילים בפירות וירקות ועוד, הטיפול הממשלתי עד כה היה מביך. ומה לגבי הרשויות המקומיות בישראל?  במסגרת תפקידיהן של הרשויות המקומיות, הן אחראיות על תחום איכות הסביבה בכל הנוגע לפסולת, ביוב ועוד. אך מה הן עושות מעבר לחובה המרכזית שלהן, וכיצד הן מקדמות את תושביהן לעבר עתיד טוב יותר?

חיפה – מאבק בתעשיות מזהמות, ושמירת איזון אדם-טבע

בכל מה שנוגע לאיכות הסביבה, העיר חיפה מצויה במצב מורכב – מזה שנים מתבססות תעשיות מזהמות במפרץ חיפה, וגורמות לתחלואת התושבים בעיר. נתוני משרד הבריאות מראים כי קיימת  תחלואה עודפת בחיפה במגוון נרחב של מחלות. בשנים האחרונות נלחמת עיריית חיפה לפנות את התעשייה הפטרוכימית מהמפרץ. מעבר לצמצום המטרדים הסביבתיים במפרץ וברחבי העיר, היחידה לתכנון, סביבה וקיימות שהוקמה לאחרונה ברשות, עוסקת גם בטיפול בהיערכות למשבר האקלים וקידום שימוש באנרגיות מתחדשות כמו למשל שמירת איזון טבע-אדם, מגוון ביולוגי ושיקום בתי-גידול. כחלק מפעולותיה למען שמירת איכות הסביבה, היחידה פועלת להכנת מדיניות עירונית להגדלת מספר העצים בעיר, קידום חזון חדש למפרץ חיפה, קידום השמירה על הסביבה החופית מבחינה סביבתית, נופית ואקולוגית, וקידום חוק עזר לאיסור שימוש בכלים חד פעמיים בחופים.

רמת השרון – עמדות לטעינת רכבים חשמליים והשבת דבורים לעיר

בעיריית רמת השרון  עוסקים בהרחבת ייצור החשמל הנקי במערכות סולאריות ברבים ממוסדות החינוך, ובמבנים עירוניים נוספים יורחב השימוש בקולטנים סולריים להפקת חשמל – מדובר בהשקעה של מליוני ש"ח. בנוסף, העירייה והחברה הכלכלית מתקינות בימים אלה עמדות לטעינת רכבים חשמליים בכל העיר. קידום הנושא של רכבים חשמליים בא לידי ביטוי גם במעבר מדורג לרכבי חשמליים בשירות העירייה.

בנוסף, רמת השרון מצטרפת לשורת ערים בעולם שמשיבות את הדבורים לעיר. במסגרת פרויקט חדש, החל פיילוט להשבת טבע עירוני לעיר כאשר משיבים דבורים לעיר על ידי הצבת כוורות בשטח האורבני. הדבורים, האחראיות לכתשעים אחוז מהאבקת והעשרת המגוון הביולוגי בעיר, הולכות ונעלמות בשנים האחרונות מהמרחב העירוני – עד כדי סכנת הכחדה. הכוורת הראשונה כבר הוצבה (בבוסתן ברחוב מוריה בעיר), במסגרת פרויקט של המחלקה לאיכות הסביבה, ובקרוב יחלו בעיר סדנאות לילדים ולמבוגרים בנושא השבת הדבורים למרחב העירוני ובהמשך יוצבו כוורות נוספות בעוד מיקומים בעיר.  

דבורים ברמת השרון (צילום: עיריית רמת השרון)
צילום: עיריית רמת השרון

תל אביב – קירור העיר וניהול המים

בשנים הקרובות צפויים מספר הימים החמים (מעל ל-33 מעלות) בשנה לגדול ב-30, המערכת האקולוגית בעיר תל אביב תיפגע וגם האוכלוסייה הפגיעה בעיר תהיה חשופה לשינויים הקשורים למשבר האקלים. לאור זאת, העיר תל אביב יפו פירסמה תכנית פעולה מפורטת, הכוללת צעדים משמעותיים וחדשים להתמודדות עם שינויי אקלים והיערכות לעלייה בחום, ובכך הפכה למעשה לעיר הראשונה בישראל אשר לה תכנית מפורטת בנושא.

על מנת להתמודד עם אתגרים כמו התחממות, ירידה בתפקוד התשתיות האקולוגיות, עליית מפלס פני הים, ירידה במקורות מים טבעיים ועלייה בחשיפה להצפות ועוד, הציבה עיריית תל אביב שתי משימות מרכזיות: קירור העיר- באמצעות ניהול היער העירוני, הגדלת התכסית הירוקה, הרחבת ההצללה, בינוי מותאם אקלים, עידוד הקהילה לאימוץ אורח חיים מקיים ומותאם לאקלים המשתנה, ותמיכה באוכלוסיות פגיעות. משימה שניה היא ניהול המים – באמצעות שיפור עמידות המערכת האקולוגית החופית והימית, הערכות להצפות מהים וצמצום סיכונים, הערכות להצפות בעיר, וחיסכון במים בגינון, במבנים ובתשתיות.

רכב חשמלי (צילום: ShutterStock)
הטענת רכב חשמלי, אילוסטרציה | צילום: ShutterStock

חולון – בנייה ירוקה

בנובמבר 2020 אושרה תוכנית מדיניות בנייה ירוקה במועצת העיר חולון. על פיה מוסדות החינוך והציבור שנבנים על ידי החברה הכלכלית עבור עיריית חולון נבנים על פי תקן ירוק 5281, שעיקרו שמירה על הסביבה וחיסכון באנרגיה, לדוגמה: שימוש במערכות מיזוג חסכוניות VRF-חיסכון באנרגיה, מערכות מיזוג מושתקות למניעת רעש סביבתי, חיישני נוכחות בחדרים לכיבוי אוטומטי של מזגנים ותאורה כאשר החדר ריק, בידוד תרמי משופר על הקירות החיצוניים לחיסכון באנרגיה, זיגוג משופר לחיסכון באנרגיה, הצללות בחצר, ניקוז נגר עילי למניעת שיטפונות ונזקים סביבתיים. ב-26 גגות של מוסדות ציבור וחינוך מותקנות מערכות סולאריות ליצור חשמל ירוק. בימים אלו מסתיימת התקנה של 14 מתקנים סולאריים נוספים על גגות מוסדות ציבור וחינוך.

במסגרת העדכונים שעוברת בימים אלה תוכנית המתאר של חולון, הוכנסו אלמנטים אנרגטיים ומתבצעת עבודה על מסמך של מדיניות בנייה ירוקה לתב"ע כאשר נושא האנרגיה הוא אחד המרכיבים החשובים שבה.

גגות סולאריים (צילום: By By lalanta71, shutterstock)
פאנלים סולאריים, אילוסטרציה | צילום: By By lalanta71, shutterstock

אילת – התקנת מערכות סולאריות והחלפת התאורה העירונית

העיר אילת מתמודדת עם אתגרים מיוחדים הנוגעים לשינוי אקלים ביניהם: חום קיצון, אירועי גשם משמעותיים (שיטפונות והצפות), סערות כמו זו האחרונה שפקדה את אילת בחודש מרץ האחרון ועוד. כחלק מהיערכותה לשינויי האקלים פועלת העירייה כדי להפחית פליטות ובכך לצמצם את שינויי האקלים. היחידה האזורית לאיכות הסביבה פועלת להחלפת כל התאורה העירונית, התקנת מערכות סולאריות (במימון האיחוד האירופי), קידום תחבורה חכמה ודלת פחמן, עידוד תושבי העיר להתקנת מערכות סולאריות באמצעות "אילת סולאר", והקמת מערכות סולאריות על גגות מבני ציבור.
על מנת להתמודד עם האקלים הייחודי לאזור, החום הקיצוני, השטפונות והסערות, עיריית אילת שותפה בפרויקט אשר מוביל מכון המחקר "פראונהופר" בגרמניה בתחום חיזוק החוסן העירוני ומוכנות לשינוי אקלים. בפרויקט מושם דגש על חיזוק המוכנות של מתנדבים ומתן מענה באירועי אסון.
עיריית אילת זוקפת לזכותה שיתוף פעולה של הרשות יחד עם המדען הראשי במשרד האנרגיה ומינהלת אילת אילות לאנרגיה מתחדשת, על מנת להוביל תכנית לעצמאות אנרגטית של אילת וחבל אילות. תוכנית זו עשויה להוות מודל עולמי ליצירת אזור עצמאי אנרגטית ממקורות מתחדשים, והיא צפויה להיות מונחת בקרוב על שולחנה של שרת האנרגיה.