ממצאי מחקר חדש שנערך על ידי חברת מחקרי השוק IPSOS וארגון "יולי ללא פלסטיק", מראים כי בממוצע שלושה רבעים מאוכלוסיית העולם מסכימים כי יש לאסור פלטיק לשימוש חד פעמי. המחקר, שביקש לבדוק את יחס אוכלוסיית העולם לפלסטיק בשימוש חד פעמי, נערך בקרב כ-20 אלף מבוגרים מ-28 מדינות ברחבי העולם.

מהסקר עולה שמדינות אמריקה הלטינית ומדינות BRIC (ארבע המדינות המתפתחות הגדולות ביותר - ברזיל, רוסיה, הודו וסין), מציגות את הרמות הגבוהות ביותר של הסכמה עם איסור פלסטיק לשימוש חד פעמי, בעוד שבמדינות צפון אמריקה נרשמו רמות ההסכמה הנמוכות ביותר. אחוז האנשים שקוראים לאיסור עלה בכ-ארבעה אחוזים מאז שסקר דומה נערך בשנת 2019, בעוד שאחוז האנשים שאמרו שהם מעדיפים מוצרים עם פחות אריזות פלסטיק עלה מ-75 ל-82.

נכון להיום, מידי שנה מיוצרים בעולם 380 מיליון טונות של מוצרי פלסטיק, כאשר מחציתם הם מוצרי פלסטיק לשימוש חד פעמי. רק כדי לסבר את האוזן, מחקרים מעריכים שיותר מ-8.3 מיליארד טונות של פלסטיק הופקו ב-70 השנים האחרונות, כאשר לפחות 60% מהפלסטיק הזה הגיע למזבלה או מצא את דרכו למרחבי הטבע בעולם. זאת ועוד, הערכות מדברות גם על 10 מיליון טונות של פלסטיק שמוצאים את דרכם לאוקיאנוסים שלנו מידי שנה.

העולם דורש אחריות תאגידית

עוד נמצא בסקר כי קיימת הסכמה ברורה של צרכנים וצרכניות בכל המדינות כי יש להעדיף מוצרי צריכה שארוזים בכמה שפחות פלסטיק וכי היצרנים והקמעונאים צריכים לקחת אחריות על צמצום, שימוש חוזר ומחזור אריזות הפלסטיק. חמש המדינות שבהן התמיכה בהטלת אחריות יצרנים וקמעונאים על צמצום ומחזור אריזות פלסטיק היא הגבוהה ביותר הן: ברזיל, סין, בריטניה, מקסיקו ושוודיה עם כ-90 אחוזי הסכמה בקרב המשתתפים.

פלסטיק בים (צילום: 
luoman, Getty Images)
10 מיליון טונות של פלסטיק מוצאים את דרכם לאוקיינוסים שלנו מידי שנה | צילום: luoman, Getty Images

"יולי ללא פלסטיק" היא תנועה עולמית ללא מטרות רווח המסייעת לאנשים לנקוט פעולה כדי לשים קץ לפסולת הפלסטיק על ידי הבחירה לסרב לפלסטיק לשימוש חד פעמי. המחקר שתוצאותיו פורסמו אתמול (ג') התבצע לקראת האסיפה הסביבתית הקרובה של האו"ם בניירובי. אחת מההחלטות שצפויות להתקבל באסיפה, תהיה האם להתחיל במשא ומתן על הסכם גלובלי חדש להפחתת פסולת פלסטיק וייצור שאינו בר-קיימא של פלסטיק חד פעמי, ולטפל בזיהום הפלסטיק הימי.

בממוצע, 88 אחוזים מהאנשים שנסקרו ב-28 המדינות מאמינים שחיוני, חשוב מאוד או די חשוב שתהיה אמנה בינלאומית למלחמה בזיהום הפלסטיק. גם כאן, אמריקה הלטינית (93%), מדינות ה-BRIC (91%) ומדינות מזרח התיכון ואפריקה (90%) היו אזורים עם רמות ההסכמה הגבוהות ביותר עם האמנה הבינלאומית.

בכל מקרה, נראה כי ככל הנראה ייקח לפחות שנתיים עד להשלמת הכתיבה והחתימה על אמנה כלשהיא, אבל מה שיוסכם בוועידת האו"ם שתערך בניירובי החל מה-28 בפברואר ועד ה-2 במרץ, יקבע את המרכיבים המרכזיים באמנה. ארגונים סביבתיים רבים, ובראשם הWWF הבינלאומי (World Wildlife Fund, הארגון העולמי להצלת הטבע וחיות הבר), טוענים שתוצאות הסקר מעבירות מסר ברור לממשלות שיפגשו בניירובי כדי להמשיך לעבוד על הסכם שאפתני להתמודדות עם פסולת פלסטיק, הסכם שנחשב לאמנה הסביבתית החשובה ביותר מאז הסכם פריז.