לאחר שבחודש יולי נשברו שיאי הטמפרטורה בשורה של מדינות באירופה, כעת מתמודדת היבשת עם סכנה נוספת – החום הכבד בשילוב עם היעדר גשמים הובילו לכך שכמעט מחצית משטחי האיחוד האירופי נמצאים כעת תחת אזהרת בצורת וכ-15% משטחי היבשת כבר עברו למצב הכוננות החמור ביותר. המצב פוגע בחקלאות, בייצור אנרגיה ובאספקת המים. מומחים מזהירים כי חורפים יבשים יותר וקיצים חמים יותר כתוצאה משינויי האקלים פירושם שמחסור במים יהפוך למצב "הנורמלי החדש".

על פי דו"ח שפורסם אתמול (ב') על ידי תכנית הניטור של האיחוד האירופי, 'קופרניקוס', חלקים ניכרים מאירופה חוו חודש יולי יבש מהממוצע, עם מספר שיאים מקומיים שנשברו במערב לכמות גשמים. תנאים אלו, בשילוב עם ימים חמים במיוחד, הקלו על התפשטותן והתעצמותן של שריפות בר והעלו את הסיכון לבצורת. 

קיץ 2022 מסתמן כאחד הקיצים החמים ביותר שידעה היבשת, כאשר על פי הדו"ח יולי – האחרון היה אחד משלושת החמים ביותר שנרשמו בעולם כולו, עם קרוב ל-0.4 מעלות צלזיוס מעל הממוצע של 1991-2020, ויולי השישי החם ביותר באירופה.

מחסור חמור במים בצרפת, הגבלות בספרד

לפי 'קופרניקוס', בחודש יולי מאגרי המים בכמה חלקים באירופה היו ברמות נמוכות מאוד, שאינן מספיקות כדי לעמוד בביקוש. בדרום אנגליה נרשם חודש יולי היבש ביותר אי פעם, ובבריטניה כולה ירדה כמות גשמים הנמוכה ב-56% מהממוצע; באיטליה, מחסור חמור בגשמים שנמשך מאז דצמבר 2021 פגע בחלקים הצפוניים של המדינה ונהר הפו התייבש מוקדם מהרגיל הקיץ – מה שהשפיע על ייצור אנרגיה, חקלאות ותחבורה.

בריטניה אחרי גל החום, מאגר המים Woodhead   (צילום: Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
צילום: Photo by Christopher Furlong/Getty Images

בצרפת יולי היה היבש ביותר מאז החלו הרישומים, עם כמות גשמים כוללת של 9.7 מ"מ בלבד; בשבוע שעבר הפעילה ראש ממשלת צרפת, אליזבת בורן,  יחידת משבר כדי להתמודד עם הבצורת שתוארה על ידי השירות המטאורולוגי בצרפת כחמורה ביותר במדינה מאז החלו הרישומים ב-1958.  ברוב חלקי המדינה ישנן הגבלות על שימוש במים ולפי שר האקולוגיה והפיתוח הבר-קיימא של צרפת, כריסטוף בשו, ליותר מ-100 עיריות בצרפת אין מי שתייה זורמים והן מקבלות הספקה באמצעות משאיות, לדבריו "נצטרך להתרגל לפרקים מהסוג הזה. הסתגלות היא כבר לא אופציה, זו חובה".

גם עתודות המים של ספרד נמצאות בשפל של 40% בכל הזמנים והן יורדות בקצב של 1.5% בשבוע כתוצאה משילוב של צריכה מוגברת והתאיידות, לפי הממשלה. בשלושת החודשים האחרונים ירדה במדינה פחות ממחצית מכמות הגשמים הממוצעת לעונה וברחבי ספרד הוטלו הגבלות על שימוש במים. במקביל, תחיית התיירות לאחר המגפה הובילה לעלייה של כ-10% בצריכת המים בערים כמו ברצלונה, ואם גם שם לא יירד גשם בקרוב, צפויות הגבלות נוספות בחודש הבא.

"מחקרי שינויי אקלים מזהירים שהבצורת הולכת להיות אינטנסיבית יותר, תכופה יותר וארוכה יותר", אמרה נוריה הרננדס-מורה, מייסדת-שותפה של ארגון  New Water Culture הספרדי בראיון לגרדיאן. "זה הולך להיות הנורמלי החדש, ובכל זאת אנחנו ממשיכים לאשר את השימוש המוגבר במשאב שאין לנו ושנעשה נדיר יותר".

לא רק מערב אירופה מושפע משינויי האקלים וגם באיזורים אחרים של היבשת המצב דומה: בגרמניה מפלס המים  בנהר הריין הגיע לשפל מסוכן, וביום שני כבר היה נמוך יותר מאשר באותה נקודה ב-2018, אז בצורת קשה עצרה את הובלת הסחורות למשך 132 ימים; בשוויץ , תעשיית החלב נפגעה מהבצורת  כאשר שטחי מרעה התייבשות; בהולנד הוכרז בשבוע שעבר על מחסור רשמי במים, הממשלה עדיין לא הציגה הגבלות על צריכה ביתית, אך ביקשה מהתושבים לחשוב היטב אם הם צריכים לשטוף את המכונית שלהם או למלא לגמרי בריכות; בבלגיה דיווחו על יולי היבש ביותר מאז 1885.  

 

פגיעה בחקלאות מגבירה את משבר המזון

הדיווח על בצורת מגיע כשהעולם כבר מתמודד עם משבר מזון בעקבות מלחמת רוסיה-אוקראינה. המצב האקלימי צפוי להחמיר את המשבר בשל פגיעה קשה ביבולים, כאשר בנציבות האירופית חוזים ירידה של 8-9% בייצור תירס דגנים, חמניות ופולי סויה באיחוד האירופי בגלל תנאים חמים ויבשים במהלך הקיץ.

המדענית הבכירה של 'קופרניקוס', פריה ואמבורג, אמרה כי "תנאים יבשים מחודשים קודמים בשילוב עם טמפרטורות גבוהות ושיעורי משקעים נמוכים שנראו באזורים רבים במהלך יולי עשויים להשפיע לרעה על הייצור החקלאי ותעשיות אחרות כמו תחבורה, נהרות וייצור אנרגיה"

יבולי תירס שנפגעו מהבצורת באירופה (צילום: samoila ionut, shutterstock)
צילום: samoila ionut, shutterstock

בצרפת, שר החקלאות הזהיר כי קציר התירס צפוי להיות נמוך ביותר מ-18% מהשנה שעברה, ואיגודי האיכרים אומרים שמחסור במספוא לבהמות כתוצאה מהבצורת עלול להוביל למחסור בחלב בסתיו ובחורף. ובאיטליה ייצור האורז נמצא בסכנה בשם התייבשות נהר הפו.

לפי ה-EDO, התחזיות למזג אוויר יבש באוגוסט וספטמבר "מוסיפות דאגות למצב הקריטי ממילא, ואם יתממשו, יחמירו את הבצורת ואת ההשפעות על החקלאות, האנרגיה ואספקת המים".