רשימת "המחנה הממלכתי" לכנסת ה-25 ובראשה יעמדו בני גנץ, גדעון סער וגדי איזנקוט, צפויה להחשף הערב (ג'). אלא שהאיחוד בין "כחול לבן" ל"תקווה חדשה" גרם לדחיקה של כמה מחברי הכנסת המכהנים למקומות לא ריאליים, אחד מהם הוא חבר הכנסת פרופסור אלון טל.

טל שהיה במקום ה-11 ברשימת "כחול לבן" לכנסת ה-24, נכנס לכנסת בזכות החוק הנורווגי במקום השרה פנינה תמנו-שטה, והיה אחד מחברי הכנסת הסביבתיים ביותר. על פי הסקרים, המחנה הממלכתי יזכה ללא יותר מ-14 מנדטים בבחירות הקרובות, מה שאומר שהח"כ טל, שלא נמצא בין 15 הראשונים, ימצא את עצמו מחוץ לכנסת כמעט בוודאות. הדבר הצליח לעורר את זעמם של פעילי סביבה רבים, ובארגוני הסביבה השונים יצאו בקריאה ליו"ר בני גנץ לשנות את החלטתו ולהציב את פרופ' טל במיקום גבוה יותר.

בין התומכים באלון טל נמצאת פעילת הסביבה, אשת התקשורת וחברת הכנסת לשעבר מיקי חיימוביץ, "אני מאוכזבת קשות מהמיקום המסתמן של אלון טל ברשימת המחנה הממלכתי. לצערי בני גנץ מוכיח כי משבר האקלים וסוגיות סביבתיות אינן חשובות לו כמו גם פעילות פרלמנטרית אמיצה, עיקשת ואינטנסיבית. אלון טל היה מהקולות המשמעותיים ביותר בכנסת בתחום והמחשבה שאפשר לדחוק אותו החוצה תגרום לדעתי לכל פעיל או פעילה ירוקים לא להצביע למחנה הממלכתי", אמרה ל-mako.

מיקי חיימוביץ (צילום: Yanai Yechiel, wikimedia)
"מאוכזבת קשות מגנץ", מיקי חיימוביץ' | צילום: Yanai Yechiel, wikimedia

חיימוביץ, יחד עם יותר מ-50 אנשי אקדמיה וסביבה, חתמה על מכתב הקורא לגנץ לשנות את החלטתו ולשבץ את פרופסור טל במקום ריאלי, על מנת להבטיח את המשך פעילותו גם בכנסת הבאה. בין היתר נכתב בפנייה כי "השילוב של ידע עצום, ניסיון רב ומסירות אין קץ מעמידים את אלון טל כפוליטיקאי הסביבתי החשוב ביותר בישראל".

בנוסף למכתב, התמלאה הרשת בתגובות של פעילים וארגוני סביבה לדחיקתו של טל לתחתית הרשימה, ובין היתר הופצו עצומה הקוראת לגנץ לשבץ אותו בעשירייה הראשונה ובקשה לשלוח הודעות וואטסאפ אוטומטיות לגנץ עם אותה קריאה. גם חבר הכנסת מוסי רז ממפלגת מרץ הביע את תמיכתו בח"כ טל בציוץ בטוויטר בו כתב "אם חברי ח"כ אלון טל לא יהיה בכנסת הבאה זה יהיה הפסד משמעותי לסביבה ולאזרחי ישראל." 

פרופסור אלון טל, שכיהן כיו"ר הוועדה לסביבה אקלים ובריאות, היה בין חברי הכנסת הבולטים בעשייתם הסביבתית בכנסת האחרונה, ובהיעדרו עולה החשש כי לא יהיה בכנסת ייצוג הולם של הטבע והבריאות ושל הדורות הבאים. בין היתר, היה טל אחראי לקידום כל היוזמות הסביבתיות של כחול לבן בשנה האחרונה ואף נבחר על ידי ארגון 'שקוף' כחבר הכנסת השני במדד החריצות בכנסת ובשיתופי פעולה פרלמנטריים.

טל נחשב כשליח הטבע הסביבה ובעלי החיים בכנסת, ולאורך הקדנציה שלו ערךמעל ל-70 סיורים במאבקי סביבה בכל הארץ, מהטורבינות בצפון עד נזקים באילת שבדרום. בין פעילותיו: העלה לסדר היום נושאים קריטיים מפגעים זיהומיים של מפעלים, הסרת חיסיון מהסכם קצאא, ופגיעות במרחבים פתוחים בטבע (עמק הצבאים) והיה יו''ר וועדת המשנה להשפעת הסביבה והאקלים על בריאות הציבור שמטרתה לבדוק את ההשפעות הבריאותיות של המשבר והזיהומים הסביבתיים.

פרופסור טל קידם עשרות הצעות חוק, רבות מהן נוגעות לנושאים סביבתיים, וביניהן: הצעת חוק תובענות ייצוגיות (תיקון – מעמדם של ארגוני סביבה);  תיקונים להצעת חוק שמירת הניקיון הנודעים לתמיכה בארגוני סביבה וטיפול בפסולת בניין; תיקון לחוק צער בעלי חיים הנוגע לאיסור משלוחים חיים; הצעת חוק לתיקון פקודת הדיג (איסור דיג מכמורת); הצעת חוק הגנה על זכויות הדורות הבאים; הצעת חוק דיווח שנתי על מצב הטבע והמגוון הביולוגי בישראל ועוד. נוסף על כך  טל ייעץ והיה שותף במאבק הסביבתי נגד מפעל נשר, השתתף בדיון ההתנגדייות להיתר הפליטה, כתב חוות דעת מקצועיות בנושא, ועוקב אחר ההתנהלות העכשווית.  

בראיון ל-mako green לקראת ועידת גלזגו בשנה שעברה אמר טל כי הוא אופטימי לגבי העשייה של הממשלה בתחום האקלים, "הקדשתי את חיי למשבר הסביבתי, אבל רק עכשיו אני מרגיש שמשהו השתנה ביחס של הממשלה לנושא" והוסיף כי "היום אין מישהו בממשלה שלא מבין עד כמה הנושא הזה חשוב. זו הרוח." כעת נראה כי הרוח נושבת לכיוון אחר, ואחד הפוליטקאים הכי מסורים לסביבה ימצא את עצמו מחוץ לכנסת.