כולנו כבר יודעים שעדיף לשתות מים מבקבוק רב פעמי, משתמשים בשקיות רב פעמיות לקנייה בסופר, עוטים על הפנים מסכות רב פעמיות והמס על הכלים החד פעמיים שעלה בחודש שעבר גם הבהיר לנו שהגיע הזמן להגמל סופית מהחד"פ. אבל החיים שלנו מלאים במוצרים חד פעמיים שאנחנו עושים בהם שימוש באופן יומיומי בלי להשקיע בכך מחשבה, ואולי הגיע הזמן להיפרד לשלום גם מהם. קבלו 10 מוצרים שלא ידעתם שיש להם תחליף רב פעמי:

  1. מקל אוזניים (מטוש)

    את המילה מטוש כולנו למדנו לשנוא בתקופת הקורונה, ורק המחשבה עליו כבר עושה לנו מציק באף, אבל האמת היא שלכולנו יש מטושים בבית ורובנו עושים בהם שימוש קבוע. מקלוני הפלסטיק או העץ עם צמר הגפן בקצוות מכונים על פי רוב 'מקלות אזניים' אבל מלבד ניקוי האזניים שלנו יש להם מעט שימושים קוסמטיים. אם אתם מרבים להשתמש בהם ומוצאים את עצמכם רוכשים חבילה אחר חבילה, תופתעו לשמוע שיש מי שהחליטו לשים לזה סוף ולייצר מטוש רב פעמי - נשטף. החברה שנקראית last object (חפץ אחרון) מציעה מטושים במגוון צורות ושימושים ולפי האתר שלה, שימוש במטוש רב פעמי יכול להחליף שימוש בכ-1000 מקלונים חד פעמיים.
  2. טישו
    אם אתם סובלים מאלרגיות בחילופי עונות, כנראה שגם אתם חיסלתם בתקופה האחרונה חבילות שלמות של טישו. בדומה למקלוני האזניים, גם חבילת טישו רב פעמית ניתן למצוא ב-last object. בקופסה שלה יש תא נסתר שבו אפשר לשמור את הממחטות המשומשות וניתן פשוט לכבד אותן ולהשתמש שוב. לטענת החברה, קופסה כזו יכולה להחליף כ-9,300 ממחטות טישו חד פעמיות, וזה בהחלט לא מעט. אופציה נוספת וקצת יותר אולד פאשן היא פשוט לאמץ ממחטת בד, כן כן ממש כמו הסבים שלנו. 
  3. תחבושות היגיניות וטמפונים
    מוצרי ווסת חד פעמיים הם בהחלט בין המזהמים הנפוצים בכל בית, כאשר אישה ממוצעת תשתמש במהלך חייה בכ-7,500 תחבושות או טמפונים. כאן יש לא פתרון רב פעמי אחד אלא מגוון רחב של פתרונות, מגביעונית – גביע סיליקון קטן שמחליף שימוש בטמפונים, דרך תחבושות רב פעמיות ועד תחתוני מחזור. הפתרונות כולם זמינים לרכישה גם בארץ ויכולים לחסוך במשך החיים לא רק אלפי שימושים חד פעמיים, אלא גם לא מעט כסף.
  4. חיתולים
    כנראה שהחיתולים הם המתחרה העיקרי של התחבושות ההיגיניות ברמת הזיהום, הם עשויים בעיקר מניילון ופלסטיק, מחליפים אותם לא מעט פעמים ביום ולאורך כל תקופת ההחתלה תשתמשו בערך ב-5,000 חיתולים, הסכום שתוציאו על חיתולים? גבוה אפילו יותר. גם כאן יש פתרון רב פעמי והוא הפך לנפוץ ופופלארי בשנים האחרונות. החתלה בבד היא כבר לא מה שהיתה פעם בתקופת הסבים שלנו, היום החיתולים הרב פעמיים מצויידים במגוון פטנטים וטכנולוגיות שיעשו את השימוש בהם יעיל ונוח עד כמה שאפשר, הם מגיעים במגוון דגמים, מידות וסגנונות וזמינים לרכישה בלא מעט חברות בארץ.
  5. סכין גילוח
    כשמדובר בגילוח פתרון פשוט ורב פעמי יכול להיות מעבר לשימוש במכונה, אבל גם אם אתם פחות מתחברים לרעיון ומעדיפים סכין, אין שום סיבה להמשיך לרכוש סכיני פלסטיק חד פעמיים שמגיעים בחבילות של 10 ומחלידים אחרי שני שימושים. סכין גילוח רב פעמי הוא לא ממש המצאה חדשה, אולי הוא אפילו חזרה לעבר, אבל מדובר ללא ספק בפתרון אקולוגי יותר, ויש שיאמרו שהוא גם מביא לתוצאות מוצלחות יותר. במקום לזרוק את כל הסכין, מחליפים רק הלהב עצמו כשזה הופך לקהה ומאבד מיעילותו.
  6. נייר אפייה
    גם המטבח שלנו מלא בלא מעט מוצרים חד פעמיים שנזרקים לפח אחרי שימוש קצרצר, אחד מהם הוא נייר האפייה שמניחים על תבניות כדי למנוע הידבקות של מאפים. אלו עשויים נייר אך לפעמים מצופים גם בחומרים אחרים כדי להגביר את עמידותם ובכל מקרה, לאחר מגע עם מזון ועם שמן, אינם ניתנים למחזור. פתרון ידידותי יותר יכול להיות פשוט להשתמש בתבניות, לשמן היטב ולנקות בין שימוש לשימוש, אך אם אתם בכל זאת זקוקים למשטח אפייה ישנם משטחי סילקון רב פעמיים שניתן למצוא בכל חנות כלי מטבח ובחנויות מתחמות אפייה, ויעשו יופי של עבודה.
  7. שקיות לסנדוויצ'ים
    אם יש לכם ילדים בגילאי בית הספר, או שאתם נוהגים לקחת לעצמכם כריך לעבודה או ללימודים, שקיות ניילון קטנות הן כנראה מוצר קבוע אצלכם במטבח. אמנם יש גם גרסאות מתכלות שאינן עשויות מפלסטיק, אך אלו לרוב יקרות יותר, וכנראה שגם לא באמת יתכלו אם תזרקו אותן לפח הרגיל ולא לקומפוסט. החדשות הטובות הן שיש גם אופציות רב פעמיות זמינות ולא פחות נוחות – אפשרות אחת היא כמובן להשתמש בקופסת אוכל, מה שלא מצריך שום עטיפה אבל כן דורש קצת יותר מקום בתיק (מצד שני, ככה הכריך בטוח לא ימעך). אפשרות אחרת היא שקית סנדוויץ' מבד – מעין כיס או מעטפה מבד בדיוק בגודל המתאים לכריכים, אפשר להפוך אותה כדי להוציא פירורים, ולכבס אחת לכמה ימים.
    עוד פתרון רב פעמי הם שקיות זיפר מסילקון שיכולות לשמש לכריכים או חטיפים.
  8. ניילון נצמד
    עוד מזיק חד פעמי מתחום הניילון שנמצא אצל רובנו במטבח הוא הניילון הנצמד, שמשמש לרוב לכיסוי קערות או כלים כדי לשמור על טריות המזון או לאחסן שאריות. כאן הפתרון הרב פעמי הוא באמת פשוט וקל – מכסי סילקון רב פעמיים גמישים המתאימים לקערות וקופסאות ושאפשר לנקות בקלות במדיח במידת הצורך. עוד אפשרות היא בדים מצופים שעוות דבורים שיכולים להיצמד למיכל שוב ושוב ולא מאבדים מדביקותם, אלו יכולים אגב לשמש גם כן לעטיפת כריכים.
  9. סקוצ' לכלים
    לכולנו יש כלים לרחוץ, ובהנחה שוויתרנו לגמרי על החד פעמי ועברנו לחלופות רב פעמיות, אפילו לא מעט. אז נתחיל מזה שהכי אקולוגי זה בכלל להשתמש במדיח, כי הוא חסכוני בהרבה במים לעומת שטיפה ידנית. ובכל זאת אי אפשר לוותר לחלוטין על שטיפת כלים ועל ספוגית הניקוי המכונה סקוצ', במה כן אפשר להחליף אותו? הואפציות הרב פעמיות הן מברשת ניקוי (רצוי אחת עמידה מעץ ולא צ'יקמוק מפלסטיק) או כריות ניקוי מסיליקון. עוד חלופה אקולוגית למדי, אם כי לא רב פעמית היא להשתמש בצמח הליפה.
  10. מחברות 
    מכיתה א' ועד ללימודי התואר או אפילו סתם רשימת הערות בפגישת עבודה, כנראה שכל אחד מאיתנו השתמש בחייו בכמה עשרות מחברות. לא רק שהמוני עצים נכרתים עבור כל הנייר הזה, רוב המחברות כרוכות גם בלא מעט פסולות לא מתכלה כמו כריכות פלסטיק נוקשות וספירלות. אז כן, גם למחברות יש חלופה אקולוגית רב פעמית – מחברת אחת שתוכלו להשתמש בה שוב ושוב אין-סוף פעמים. איך זה עובד? את מה שכתבנו ורוצים לשמור סורקים לטלפון באמצעות אפליקציה ייעודית, ושומרים לנצח בענן אם נרצה; ואת דף המחברת מנקים בעזרת מטלית עם מעט מים, מחכים מעט שהדף יתייבש וכותבים שוב.