ביום שישי האחרון מאות פעילים, כולל גרטה טונברי, צעדו אל בית המשפט בבירה, כדי להגיש תביעה נגד הממשלה השוודית, שלדבריהם אינה עושה מספיק בנושא שינויי אקלים. 

למעלה מ-600 צעירים מתחת לגיל 26 חתמו על מסמך בן 87 העמודים, המהווה בסיס לתביעה שהוגשה לבית המשפט המחוזי בשטוקהולם . במטרה לדרוש כי בית המשפט יקבע שהמדינה הפרה את זכויות האדם של האזרח שלה עם מדיניות האקלים שלה. "שוודיה מעולם לא התייחסה למשבר האקלים כמו משבר", אמר אנטון פולי, דובר היוזמה בהובלת ארגון הנוער 'אורורה', שהכין והגיש את התביעה. "שבדיה נכשלת באחריותה ועוברת על החוק".

כבר ב-2017 הפרלמנט השוודי הציב כיעד איפוס פליטות גזי חממה ומעבר ל-100%  אנרגיה מתחדשת עד שנת 2045. אך בפועל, כך טוענים הפעילים בתביעה, הממשלה לא נקטה שום פעולות לקידום מדיניות זו. לכן, טוענים הפעילים שמדיניות האקלים של שוודיה מפרה את החוקה שלה וכן את האמנה האירופית לזכויות אדם. "המדינה השוודית לא מצליחה לעמוד בדרישה החוקתית לקדם פיתוח בר קיימא המוביל לסביבה טובה לדורות הנוכחיים והבאים", אמרו בהצהרה.   

זוהי לא פעם ראשונה שפעילי אקלים נוקטים פעולה משפטית, ובעולם נפתחו בשנים האחרונות תביעות משפטיות רבות נגד ממשלות וחברות. באחד התיקים המתוקשרים ביותר, בית המשפט העליון בגרמניה קבע בשנה שעברה כי על הממשלה להתאים את יעדי האקלים שלה כדי להימנע מהעמסה יתרה על הצעירים. בתגובה לכך ממשלת גרמניה הקדימה את היעד שלה לפליטות 'אפס נטו' בחמש שנים ל-2045. גם בהולנד, בית המשפט העליון קבע ב-2019 כי לממשלה יש חובה חוקית לנקוט בפעולה כדי להפחית את ההתחממות הגלובלית. 

בתביעה נגד שוודיה לקחה חלק לצד 635 פעילים גם גרטה טונברי. גרטה נחשבת לאחת מפעילות האקלים המוכרות בעולם, לאחר שב-2018 התפרסמה כשהחלה לשבות מבית הספר במטרה להעלות מודעות למשבר האקלים ולמובילת מחאת הנוער העולמית 'ימי שישי למען האקלים'. בציוץ בטוויטר בשישי האחרון כתבה גרטה "היום יום שישי השחור הוא היום המושלם לתבוע את המדינה על מדיניות האקלים הלא מספקת שלה. אז זה מה שעשינו. נתראה בבית המשפט!".

מוקדם יותר החודש, התקיימה במצרים ועידת האקלים של האו"ם, ה-COP27, אליה בחרה טונברי לא להגיע, בשל ההגבלות המצריות על פעילות אזרחית. עם סיום הועידה ופרסום ההסכם היא ביקרה את ההתחייבויות הדלות של המנהיגים  וכתבה בטוויטר כי "ללא התחייבויות מחייבות להפחתת גזי חממה במהירות ובאופן מיידי, לעולם אין סיכוי לעמוד בהגבלה של 1.5 מעלות צלזיוס".