בכל פעם שחנוכה מגיע אנחנו ניגשים לחנויות, מצטיידים בנרות צבעוניים ומדליקים 8 נרות כדי להאיר את ביתנו. לכבוד החג בחרנו 8 נשים וגברים אשר מאירים את עולמנו באופן קבוע. כל אחד ואחת מהם נושאת את הלפיד הסביבתי בתחומה ומזכירה לכולנו להיות אור קטן, כדי שביחד נוכל לחולל שינוי אמיתי. אלו הם שמונה (מבין רבות וטובות) שממלאים את החג שלנו בהשראה:

  1. ד"ר לי רכט – סמנכ"לית קיימות בחברת הפוד-טק אלף פארמס
    ד"ר לי רכט (צילום: Aleph farms)
    צילום: Aleph farms
    ד"ר לי רכט היא סמנכ"לית קיימות בחברת אלף-פארמס המייצרת בשר מתורבת עם טביעת רגל אקולוגית נמוכה בהרבה מזו של תעשיית הבשר משחיטה. בימים אלו החברה מפתחת סטייק מתורבת אשר התחיל את דרכו במעבדה כביצית מופרית, ללא פגיעה בבעלי חיים, אבל עם טעם וערכים תזונתיים דומים לזה של בשר "רגיל". לי משמשת כסמנכ"לית הקיימות של החברה וגם מלווה ומייעצת לחברות טכנולוגיות בבניית אסטרטגית קיימות שתשתלב הן במוצרים שהחברות מייצרות והן במבנה הארגוני, בהתנהלות ובערכי הבסיס שלהן. לי היא בעלת תואר ראשון בביוכימיה ומדעי המזון מהאוניברסיטה העברית, תואר שני ודוקטורט בביוטכנולוגיה מאוניברסיטת בן גוריון ותואר שני נוסף במנהל עסקים. לפני שהצטרפה לאלף פארמס היא עבדה בלשכת המדען הראשי במשרד הכלכלה וכמנהלת שותפים אסטרטגיים בסטארטאפ ניישן סנטרל (Start-Up Nation Central).
  2. ד"ר דני נווה – אנתרופולוג פרה היסטוריון שחוקר ציידים לקטים בדרום הודו
    ד"ר דני נווה (צילום: באדיבות המצולם)
    צילום: באדיבות המצולם
    ד"ר דניאל נווה מלמד אנתרופולוגיה ולימודי סביבה באוניברסיטת בר-אילן ואוניברסיטת תל אביב. עבודת הדוקטורט שלו מבוססת על עבודת שדה במסגרתה חי עם קבוצת ציידים לקטים בשם "ניאקה" בדרום הודו. שם הוא התבונן על האופן שבו הם מחנכים את ילדיהם, מפתחים מערכות יחסים ותופסים את עצמם כחלק מהיער בפרט ומהטבע בכלל.
    הרצאותיו המרתקות של דני על תודעה, שאמניזם, חינוך ועוד, הגיעו לאלפי ישראלים. לצד הקורסים וההרצאות הוא מקדיש חלק נרחב מזמנו לליווי תהליכים חינוכיים בבתי ספר ובשינוי והעמקת לימודי הסביבה במערכת החינוך. בנוסף, הוא נבחר לאחד מ- 60 המרצים הכי מעוררי השראה באקדמיה הישראלית.
  3. לרה פארן – מנכ"לית עמותת 15 דקות לקידום תחבורה ציבורית יעילה וירוקה
    לרה פארן (צילום: 15 דקות)
    צילום: 15 דקות
    אולי אנשים מסוימים ירימו גבה על הקשר שבין תחבורה ציבורית לשמירה על הסביבה אבל האמת היא שכשליש מפליטות הפחמן מיוחסות לרכבים מזהמים על הכביש. הפתרון לנושא קיים כבר עשרות שנים ונקרא - תחבורה ציבורית יעילה וירוקה. אם אנשים ישתמשו פחות ברכב פרטי ויעברו לתחבורה ציבורית במקום, יהיו לכולנו פחות פקקים והרבה הרבה פחות עשן.
    לרה פארן היא מנכ"לית עמותת 15 דקות אשר מקדמת בדיוק את הנושא הזה. היא החלה את פעילותה הסביבתית בארגון מגמה ירוקה שמוביל מגוון פעילויות למען הסביבה ולקחה חלק גם בפעילות של גרינפיס והחברה להגנת הטבע. יש לה תואר שני בלימודי סביבה וכיום משקיעה את עיקר מאמציה החברתיים בקידום תחבורה ציבורית הוגנת, יעילה, כזאת שאפשר לסמוך עליה ושתוכל לעודד יותר ויותר צרכנים וצרכניות להשאיר את הרכב הפרטי בבית (או בסוכנות).
  4. קרן אור סולומן – מייסדת חוות קרן אור לבע"ח שעברו התעללות, המטופלים ע"י אוכלוסיות טיפוליות
    קרן אור סולומן (צילום: עומר וולבוטר)
    צילום: עומר וולבוטר
    קרן אור סולומון היא המייסדת של החווה השיקומית קרן אור להצלת בעלי חיים. בחווה מתגוררים כיום מאות בעלי חיים שניצלו מהתעללות ומתעשיות שונות ומקבלים בה טיפול רפואי ושיקומי וגם בית חדש לחיות בו. בבעלי החיים הללו מטפלים מתנדבים ומתנדבות שזקוקים לשיקום בעצמם; אנשים על הרצף האוטיסטי, נפגעות תקיפה מינית, אנשים שחוו פוסט טראומה, ניצולי שואה ואנשים נוספים שהקשר והטיפול בבעלי החיים מהווה גם עבורם חוויה טיפולית שיקומית.
    החווה מבצעת פעולה אקטיבית למען הסביבה באופן דו כיווני, מצד אחד היא מאפשרת בית חם לבעלי החיים בו הם כבר לא נתפסים כמשאב בשירות האדם אלא כיצורים חופשיים וכחלק מהטבע, ומהצד השני היא מסייעת בשיקום היחסים שבין בעלי החיים לכל איש ואישה שמגיעים לפגוש בהם. 
  5. יוקי גיל – מייסד שורש נוודים בע"מ
    יוקי גיל (צילום: שורש)
    צילום: שורש
    יוקי גיל ודניאל בנוזיליו הקימו יחד את חברת שורש ויצרו את אחד מסימני ההיכר הכי ישראליים שיש: סנדלי שורש. בנוסף לעובדה שהחברה מייצרת מוצרי טיולים איכותיים שמסייעים לאנשים רבים לשהות בטבע ולהתחבר אליו, הם גם פעילי סביבה אקטיביסטים. יוקי כיהן בעבר כחבר בוועד המנהל של מרכז השל לקיימות והיה שותף בהקמת פרויקט NZO אשר מקדם את נושא המעבר לאנרגיה מתחדשת.
    בפרויקט ראשון מסוגו בשיתוף המדען הראשי של משרד האנרגיה, הותקנו פאנלים סולאריים על גג מפעל הסנדלים שורש. הפאנלים בתוספת סוללת טסלה משמשים הן לצרכי החשמל של מפעל הסנדלים והן לאגירת אנרגיה סולארית, מה שהופך את המפעל לעצמאי אנרגטית ללא הצורך להשתמש ברשת החשמל הארצית.  זאת בנוסף לפאנלים שהחברה התקינה כבר לפני מעל עשור, ומאפשרים לה לייצר חשמל אותו היא מוכרת לחברת החשמל ואת מלוא הרווחים מעבירה לתרומות ברחבי טירת הכרמל.
    יוקי ודניאל שמים את הקיימות בקדמת העשיה האישית שלהם והעשייה העסקית של החברה. הם שותלים בוסתנים, משקיעים בפרויקטים ירוקים ודואגים לצמצם פסולת בתהליכי הייצור.
  6. אמיר הרטמן - מייסד ומנכ"ל עמותת 'ברוח השטח'
    אמיר הרטמן (צילום: באדיבות המצולם)
    צילום: באדיבות המצולם
    אמיר הרטמן היה פעיל חברתי, יזם ואיש טבע מגיל צעיר. בעברו ריכז את תכנית קשת במדרשת תבור, הדריך בחוגי סיירות של קק"ל ושירת בצבא ביחידת מגלן. בנוסף, זכה אמיר באות "מחנך השנה" מטעם מועצת ארגוני הילדים והנוער. כיום הוא מבקש לוודא שגם ילדי הדור שנולדו עם טלפון חכם ביד יהנו מהטבע הארץ-ישראלי, יתחברו אל השבילים, היערות וההרים, יעריכו אותם ובסופו של דבר גם ידעו להגן עליהם, אולי טוב יותר מהדורות הקודמים. לשם כך הקים אמיר את עמותת "ברוח השטח" אשר מציעה פעילויות קבועות לילדים ונוער בכל רחבי הארץ, שם הם לומדים מיומנויות שטח, בונים מחסות, מזהים עקבות של בעלי חיים, מלקטים, מטיילים, מכירים את הטבע וגם יוצאים למסעות חינוכיים.
  7. מיטל פלג מזרחי – חוקרת צדק סביבתי ואופנה בת קיימא וממייסדות 'מתלבשות'
    מיטל פלג מזרחי
    מיטל פלג מזרחי היא דוקטורנטית בחוג למדיניות ציבורית של אוניברסיטת תל אביב שחוקרת צדק סביבתי ודרכים שונות לעודד צריכה איטית יותר של אופנה. את דרכה בעולם האקטיביזם הסביבתי היא החלה לאחר שצפתה בסרט דוקומנטרי שמתאר את נזקי תעשיית האופנה. לפני כן, לא תאמינו, היא הייתה שופוהוליקית שמבקרת בקניונים תכופות ומזמינה ארגזים עם שמלות וחולצות חדשות אונליין. מאז היא הקימה יחד עם שותפות נוספות את תנועת "מתלבשות" אשר מעודדות צריכת אופנה אחרת ומרצה בכל רחבי הארץ על הנושא. בחודש שעבר היא הייתה אחת הנציגות של ישראל בוועידת האקלים בשארם א שייח', וגם שם היא אחזה בלפיד הסביבתי והשמיעה את קולה ברמה הבינלאומית.
  8. ליהיא סקולר – מייסדת במשותף של גיטא, GITA – Global Impact Tech Alliance
    ליהיא סקולר (צילום: אלעד מלכה)
    צילום: אלעד מלכה
    גיטא הוא ארגון בינלאומי לתכלול והגדלת השקעות אימפקט בתעשיית ההייטק. ליהיא הקימה ומובילה את הארגון אשר מלווה סטרטאפים שמפתחים פתרונות לאתגרים גלובליים של האנושות לצד הרווחים. היא עוסקת בתחום של השקעות נקיות ואחראיות מעל 12 שנה (השקעות שלא בדלקי מאובנים, נפט ושאר מזהמים) ועבדה עם משקיעים וארגונים בכל רחבי העולם כמו הבנק העולמי, האיחוד האירופי ועוד.