שינויי האקלים שכבר מורגשים בעולם כולו עם יותר אירועי קיצון כמו גלי חום, בצורות והצפות הם האיום הנוכחי הגדול ביותר על האנושות. למרות זאת, שנים רבות של הסחות דעת והתעסקות בהישרדות יום־יומית, הביאו למצב שבו מקבלי החלטות במדינת ישראל לא באמת דואגים לעתיד שלנו. אם "משבר האקלים" היה נקרא "משבר ההתקיימות", אולי אז לא הייתה אדישות למצב, אך נכון להיום יש התעלמות שהולכת וגדלה, כאילו לא מדובר ביכולת שלנו לשרוד כאן.

ערב הבחירות, זה אמור להיות ברור לכל מי שרוצה להמשיך לחיות ברווחה ולאפשר זאת גם לדורות הבאים שחייבים להתייחס לסוגיות האלה, לקחת בחשבון בשיקולי ההצבעה את נושא האקלים ולנצל את ההזדמנות להשפיע. אבל איך בכלל יודעים מי המפלגות שמתייחסות באופן משמעותי לנושא הבוער ביותר בעולם, וגם פועלות?

מי שפועלים ופועלות על הבמה ומאחורי הקלעים כדי לקדם מדיניות ירוקה, בניסיון להשפיע על המפלגות לקדם את הנושא, אלה מתנדבי ומתנדבות "לבחור ירוק" –התארגנות אזרחית פוליטית ללא שיוך מפלגתי, המרכזת אזרחים, חברות פרטיות, ארגונים וגופי סביבה, שהתאגדו, בתמיכה של ארגון הגג' חיים וסביבה', כדי ליצור לחץ ציבורי בנושא האקלים לקראת מערכת הבחירות הקרובה.

דתיים, חילונים, חרדים, ערבים ובעצם ישראלים מכל המגזרים שאכפת להם ולהן מאיכות החיים שלנו כאן, ופועלים יחד במטרה להגביר את העשייה של נבחרי הציבור ולדרוש ממקבלי ההחלטות מכל הקשת הפוליטית, להתחייב לפעולה דחופה ומואצת בנושא הגנת הסביבה, מענה לזיהום האקולוגי וקידום פתרונות למשבר האקלים.

הנציגים הסביבתיים נדחקו לתחתית הרשימות

שבוע לפני הבחירות, מפרסמים היום (ב') 'לבחור ירוק' את 'המדד הירוק' – שהוא תוצר של עבודת ניתוח נתונים מקיפה, ומטרתו להציג לציבור מידע אמין אודות פעילות מפלגות וחברי כנסת לאישור וקידום מדיניות סביבתית בכל תחומי החיים ולשמירה על הסביבה. ולמרות שאולי נדמה שבשנים האחרונות יש התפתחות ורוחות של שינוי בכל הנוגע לשיח האקולוגי בכנסת, המדד מעלה תמונה פחות אופטימית.

המדד מעניק ציון לכל מפלגה המתמודדת בבחירות, שמורכב ברובו (80%) מבדיקה של כל הפעולות שהייתה להן השפעה על הסביבה ועל משבר האקלים בשנתיים האחרונות, בדגש על תחבורה ציבורית ותחבורה חשמלית, חקלאות מקיימת ומשמרת, אנרגיה, עירוניות, טיפול בפסולת ומזהמים וחינוך סביבתי. לכל פעולה נקבע דירוג ברור ואחיד, החל משאילתא, הצעת חוק ועד לאישור החלטות ממשלה. חלק קטן מהציון (20% (מתייחס לתגובת המפלגות לשאלון שהעבירו להם 'לבחור ירוק' ונוגע לעמדות בנוגע לטיפול במשבר האקלים ובסוגיות סביבתיות נוספות.

המדד הירוק, ציון כולל (אינפוגרפיקה: באדיבות לבחור ירוק)
מרץ והעבודה בראש, הבית היהודי בתחתית | אינפוגרפיקה: באדיבות לבחור ירוק

נראה כי הפעילות הסביבתית של חברי הכנסת נשארת בעיקר בגדר דיבורים שלא עומדים במבחן התוצא אל מול לוביסטים שמקדמים אג'נדות של טייקונים מקורבים לפוליטיקאים. סדרי העדיפויות של מקבלי ההחלטות מוטות אל התרומות שהם מקבלים ובקשרים האישיים שהם בונים עם התעשיינים: נפט, נדל''ן, מזון, אופנה, חקלאות וזה מתבטא גם במדד הירוק. אפשר לראות את זה באופן חד וברור באחוזי ההשתתפות של ראשי המפלגות והפוליטיקאים הבכירים בכנס התאחדות התעשיינים, אל מול המרדף אחר נציגות ראויה, אך בפועל דלה ומאכזבת בפאנל הבחירות של ארגוני הסביבה.

"אין אף מפלגה שאפשר להתגאות בה ולשאת על כפיים, זה אפילו יותר גרוע מהפעם הקודמת, כי היום הנציגים הסביבתיים נדחקו לתחתית הרשימות וגם נציגות סביבתית אחת לא מספיקה, זה כבר אמור להיות בראש סדר העדיפויות ובשונה משנה שעברה, שהמדד בחן בעיקר הצהרות, הפעם יש לנו אפשרות להשוות למעשים בפועל שקרו במהלך הקדנציה, כמו קידום בקידוחי גז ונפט בים ושימוש בתעשיה פטרו-כימית." אומרת מאיה יעקבס מנכלית קליימט-נט וממובילות "לבחור ירוק".

סקר שערכו 'לבחור ירוק', מצא כי רוב הציבור מוכן לעבור לתחבורה ציבורית, להשתמש בפאנלים סולאריים ובאופן כללי רוצה לחיות בצורה מקיימת יותר, שמאפשרת הרמוניה בין האדם לסביבה – כל מה שצריך זה להנגיש את האפשרויות האלה ולייצר מדיניות ורגולציה מותאמים לצרכים הדחופים. למרות זאת, המדד מצא שהפעילות הסביבתית מדשדשת וכי רוב חברי הכנסת לא מטמיעים פתרונות בני-קיימא ולא רואים במשבר האקלים איום משמעותי על אזרחי ישראל.

View this post on Instagram

A post shared by לבחור ירוק (@votegreen.il)

בעוד מרבית המפלגות קידמו מדיניות סביבתית בכנסת האחרונה, בבחירות הקרובות הח"כים הפעילים נמצאים רחוק מאחור ברשימות לכנסת, כך לדוגמה: שרת ההגנה על הסביבה לשעבר גילה גמליאל נמצאת במקום ה-30  ברשימת הליכוד, הח"כ הסביבתי של יש עתיד יוראי להב הרצנו במקום ה-15, וחבר הכנסת הסביבתי ביותר בכנסת היוצאת, פרופ' אלון טל, נדחק למקום ה-24 ברשימת המחנה הממלכתי. על פי המדד, המפלגות המשפיעות ביותר, שצפויות להמשיך לפעול לטיפול במשבר האקלים, הן מרצ, העבודה וחד"ש תע"ל ובהן נציג/ה סביבתי נמצאים במקום ריאלי.

"תהום בין רצון הציבור לבין הפוליטיקאים"

לדברי יעקבס, העם צריך לשדרג את סדר העדיפויות, "ידוע שהשלכות משבר האקלים יפרו את הביטחון התזונתי שלנו, הבריאותי, החברתי וכל הנגזר מנזקיו. הגנת הסביבה הוא עניין רציני עד כדי כך שהוא מצריך משרד בממשלה בפני עצמו 'המשרד לביטחון האדם והסביבה.' להתייחס לזה באותה חשיבות כמו לביטחון פנים ובטחון המדינה בכלל. תמצאו דרך לגשת לבכירים ובכירות ונציגים ונציגות במפלגה שלכם, תשאלו את השאלות הקשות ותדרשו להתייחס לנושא ברצינות!" היא מפצירה.

"שימו לב שיש מגמה בישראל של פוליטיקאים שקוראים לזה "איכות הסביבה" ולא הגנת הסביבה; ההבדל ביניהם זה שמשהו שנחמד שיהיה אותו לעומת משהו שמדבר על הביטחון התזונתי והכללי של מדינת ישראל. תדרשו להעמיד לדין עבריינים ומזהמי סביבה, לחוקק חוקים וסמכויות שישמרו על אויר נקי, להשקיע בפיקוח, באכיפה והרתעה לחסוך מיליארדים של הוצאות על פתרון בעיות והתמודדויות עם משברים."

מאיה יעקבס, מנכ"לית עמותת צלול  (צילום: דור מלכה)
מאיה יעקבס, מנכ"לית קליימט-נט וממובילות "לבחור ירוק" | צילום: דור מלכה

ליעקבס יש מסר ברור וחד להעביר – "לבחור בסביבה זה לבחור בכלכלה, בחינוך, בתרבות, בבריאות ובביטחון, הכל קשור בהכל." לדבריה, הכי חשוב שתבחרו במפלגה בגוש הפוליטי שלכם, שמתחשבת ומתייחסת לכל ההיבטים ושיש לה נציג מסור ונאמן לערכים בהלימה למעשים.

"המצב הפוליטי בישראל מדאיג. אנו רואים פער גדול בין משברי האקלים והזיהום המתגברים וכל הסיכונים שהם מייצרים לחיינו לבין חוסר עשייה ממשית של הפוליטיקאים בנושא. רואים תהום בין רצון הציבור בשינוי המדיניות לבין הפוליטיקאים שאין להם שום אג'נדה סביבתית. אני קוראת לכל בעלות ובעלי זכות ההצבעה לקרוא את המדד הירוק ולבחור מתוך העדפה סביבתית. אנו רואים שלפוליטיקאים לא באמת אכפת מאתנו ומהחיים שלנו. לקול שלכם יש כוח. אם נמאס לכם מהפוליטקאים וחושבים שאין למי להצביע, בואו בכל זאת והצביעו בעד הסביבתיים מהגוש הפוליטי שלכם, שעושים קצת יותר טוב מאחרים" היא מסכמת וקוראת "בואו ביום שישי למצעד האקלים, כדי להמחיש יחד את כוחנו."

מצעד האקלים בתל אביב (צילום: אייל מרגולין, פלאש/90 )
מצעד האקלים בתל אביב | צילום: אייל מרגולין, פלאש/90

את הנתונים המלאים על כל המפלגות ניתן למצוא באתר "לבחור ירוק. בשישי הקרוב, רגע לפני הבחירות יתקיים בתל אביב מצעד האקלים השנתי בהשתתפות ארגוני סביבה ופעילים.