מכירים את זה שהילד חוזר מהגן עם יצירה עמוסת נצנצים ובמשך שבועות וחודשים אחר כך אתם ממשיכים למצוא את הפירורים הבוהקים האלו בכל מיני פינות בבית? הנצנצים מככבים לא רק בשולחנות היצירה, אלא גם באופנה, באיפור, וכמובן בתחפושות פורים. תופעת הלוואי המעצבנת הזו שלהם אפילו הפכה אותם לאחרונה לכלי נשק בטרנד הנקמה בטיק-טוק, כשחברות נבגדות משתפות כיצד הן מילאו את חפציו של האקס בנצנצים. אבל מסתבר שחוץ מלכלכוך בבית הנצנצים גורמים גם לנזק סביבתי.

אין ספק שתחפושת מנצנצת של פיה מוסיפה קסם לחג, ושאיפור נוצץ בהחלט מספק שואו, אבל האמת היא שנצנצים הם לא יותר מחתיכות זעירות של פלסטיק, כן ממש כמו המיקרו-פלסטיק שמזהם את הטבע והים שלנו. לרוב מיקרו-פלסטיק נוצר כתוצאה מהתפרקות של מוצרי פלסטיק כמו אריזות ובקבוקים, אבל במקרה של הנצנצים הם נוצרו כמיקרו-פלסטיק מלכתחילה.

הבעיה בחלקיקי הפלסטיק הקטנטנים האלה היא האופן בו הם מתפזרים, ולא הכוונה היא לא ללכלוך בבית – מיקרופלסטיק נמצא בטבע ובאוקיינוסים הוא פוגע בבעלי החיים, וגם מוצא את דרכו לגופנו, דרך האוכל שאנחנו אוכלים ואפילו דרך האוויר שאנחנו נושמים.

@jadeimogen98 #cheater #revenge #ex ♬ abcdefu (angrier) - GAYLE

כמו סוגים אחרים של פלסטיק, גם הנצנצים, שנמצאים בשימוש נפוץ באיפור, בביגוד ובציוד יצירה – אינם מתכלים; ומחקרים שונים מצאו נצנצים בנהרות ובאוקיינוסים, ומראים כי כמו סוגים אחרים של מיקרו-פלסטיק,  הנצנצים פוגעים במערכות אקולוגיות, בצמחייה ימית ובריאותם של אלמוגים ובעלי חיים.

מסיבות אלו, נעשים כיום נסיונות לייצר נצנצים מתכלים וידידותיים יותר לסביבה. כך למשל פורסם בנובמבר האחרון כי חוקרים בקיימברידג' שבאנגליה הצליחו לפתח נצנצים נטולי פלסטיק מתאית, אך החלופה הזו עדיין רחוקה מלהיות מסחרית.

למרות הנזקים הברורים, נצנצים ממשיכים להיות נפוצים בכל מקום, בטח כשחג פורים מתקרב, אז עד שתמצא חלופה ידידותית ונטולת פלסטיק, נמליץ להמנע מהם ככל הניתן, גם במחיר של מראה קצת פחות נוצץ.