בימים האחרונים רץ ברשתות החברתיות הסרטון, שמציג את מסלולו של צב ים קטן שבקע מהחוף אל הים, המלווה בקריינות בסגנון "נינג'ה ישראל" ומתאר את המכשולים איתם צריך להתמודד הצב הקטן בדרכו. הסרטון הופק על ידי הקרן לשמירת הטבע והמורשת במטרה להעלות את המודעות לסכנת ההכחדה של צבי הים בישראל, והצב המצולם בו הוא האבקוע, צאצא של צבת הים. בסרטון האבקוע אמנם צולח את המסלול, אבל במציאות, גם אחרי שכבר הצליח להגיע אל הים התיכון, הסיכויים לא לטובתו והוא צפוי לפגוש את הפרצוף המכוער של האנושות בזיהום בים. 

סיכוי של אחד למאה לשרוד

כיום כל שבעת מיני צבי הים בעולם נתונים בסכנת הכחדה, והסטטיקסטיקה אומר שמתוך כ-100 אבקועים, רק אחד ישרוד ויגיע לבגרות מינית.  הסכנות מתחילות עוד לפני שבקעו, שכן ביצי צבי הים הם מזון חביב על שועלים. האבקועים הזוחלים אל הים חשופים לטריפה על ידי סרטני חולות וכן על ידי עופות מים כגון שחפים.

​ אחרי שבקעו,  האבקועים המגיחים מן הקן מנווטים לכיוון האור הבוהק ביותר. בחופים נטושים ושוממים – הים הוא האזור הבהיר ביותר בחוף, בזכות אור הירח המשתקף בפני הים וקצף הגלים הבוהק,  והאבקועים מנווטים אליו בהצלחה. אך ברבים מחופי ישראל – תאורת כבישים, ואורות ממסעדות ומבנים על חוף הים מבלבלים את האבקועים, וגורמים להם לזחול לכיוון הלא נכון. רבים מהאבקועים מתעייפים ומתים מתשישות עוד באותו הלילה. אחרים מגיעים לכבישים סמוכים ונדרסים. אלו ששרדו את הלילה, אך לא הצליחו להגיע לים, ימצאו את מותם במהלך היום כתוצאה מחשיפה לשמש, ידרסו על ידי כלי רכב הנוסעים על החוף או ייטרפו.

אך זה לא נגמר כאן, גם האבקועים המעטים שכן מצליחים להגיע לים יתקלו במכשולים. עם הגעתם לים, הם מסתבכים בפסולת הצפה בים כגון רשתות דייג, חבלים ושקי פלסטיק; נקלעים לכתמי נפט ונפגעים כשנפט מצפה את גופם וחודר למערכת העיכול והנשימה שלהם; אחרים נתפסים ברשתות דייג ובקרסים; או נפגעים ממדחפי סירות ומעבודות תשתית בים.

צב ים- גן לאומי חוף פלמחים  (צילום: אורי קייזר רשות הטבע והגנים)
צב ים- גן לאומי חוף פלמחים | צילום: אורי קייזר רשות הטבע והגנים

​גם הסיכוי של צבי ים בוגרים להתרבות ולהטיל ביצים חדשות הוא לא גדול, זאת בשל הרס חופי ההטלה, כתוצאה משימוש הולך וגובר של בני האדם בחופים. מבני מגורים ותיירות, מסעדות, כבישים, מפעלים ונמלים מצמצמים את שטח החוף הזמין לצבה המטילה. רעש, תאורה חזקה ונוכחות אנושית בחופים במהלך הלילה מפריעים לצבות העולות אל החוף להטיל ומפחידים אותן. נקבת צב ים שלא מצאה מקום הולם להטיל את ביציה תשוב אל הים מבלי להטיל אותן. יתכן שתנסה שוב למחרת, אך אם גם הפעם לא תצליח היא עשויה להטיל אותן בים, אז ודאי לא ישרדו, או חמור מכך – הביצים לא יוטלו, ובמקום זאת ירקבו בגופה ויגרמו למותה.

מה אפשר לעשות?

אמנם נראה שלנו, כאנשים פרטיים, אין הרבה מה לעשות בנידון, אבל כמו בכל ענייני הסביבה – כל שינוי קטן הוא משמעותי, ולכן הצעד הראשון הוא לשמור על החופים, להפסיק לזהם ולזרוק זבל, וכן גם להרים זבל של אחרים כשנתקלים בו.

ומה עושים כשפוגשים בצב ים בחוף? רשות הטבע והגנים מפעילה את המרכז הארצי להצלת צבי ים במכמורת, במסגרתו עוברים צבי ים פצועים טיפול ושיקום, בסיומו הם מושבים לטבע. המרכז גם דואג להגנה פיזית על הביצים המוטלות בחופים ובאזורי הרבייה ולהגנה על הסביבה הימית ועל החופים, והכרזה סטטוטורית של אזורים חופיים וימיים כעתודות ימיות.

מרכז ההצלה במכמורת הוקם כמתקן זמני כדי לתת טיפול חירום לצבי ים פצועים, ובקרוב יקום במקומו מרכז הצלה החדש בגן הלאומי נחל אלכסנדר, אשר יוכל לטפל בצורה טובה יותר בצבי הים, גם אזורי טיפול, בריכות טיפול, בריכות רבייה עם חוף קינון מלאכותי – שם יוכלו הצבים לקנן באופן טבעי, וכן מרכז מבקרים ואזור תפעולי.