מכירים את זה שאתם הולכים לנוח בים, החול החם מדגדג לכם את כפות הרגליים, הגלים שקטים ואין בכלל בקבוקי פלסטיק זרוקים בחוף? גם אנחנו לא. בשנים האחרונות המודעות לבעיית "הפלסטיק הימי" הולכת וגוברת והנתונים עדיין מדאיגים. מומחים טוענים כי בכל שנה מושלכים לים מעל ל-8 מיליון טון פלסטיק. כבר היום הים שלנו מכיל יותר מחמישה טריליון חלקיקי פלסטיק, שמגיעים למשקל של 269 אלף טון. אם זה לא מספיק מטריד - לפי ועידת האוקיינוסים של האו"ם עד שנת 2050 יהיה בים יותר פלסטיק מאשר דגים.
אז אמנם החופים שלנו די מזוהמים, אבל אתם בוודאי שואלים את עצמכם איפה כל הפלסטיק הזה נמצא? הרי אלו מספרים שבקושי אפשר לדמיין. ובכן התשובה די מבאסת: כ-70 אחוזים מהפלסטיק לא נשאר על החול אלא שוקע אל קרקעית האוקיינוסים, זה אומר שלא כל אחד יכול לצלול ולנקות אותו, והרבה יותר קשה להעלות את המודעות הציבורית לנושא - מהסיבה הפשוטה שהפלסטיק הזה מוסתר. איך אומרים? רחוק מהעין רחוק מהלב.
נזקים של 75 מיליארד דולר בשנה
למה הפלסטיק בים צריך להדאיג אותנו כל כך? בואו נתחיל מזה שהוא כאן כדי להישאר – לחתיכת פלסטיק תמימה אחת ידרשו בין חמש מאות לאלף שנים עד להתכלות, וזה אומר שגם בשנת 3021 אנשים עוד ינקו את הלכלוך שאנחנו יצרנו. יותר מזה, הפלסטיק הומצא רק ב-1909 מה שאומר שכל חתיכת פלסטיק שיוצרה אי פעם עדיין נמצאת איתנו כאן. דורות של אנשים נעלמו ונולדו, אבל הפלסטיק חזק ויציב.
בעיית הפלסטיק הימי לא פוגעת רק בנוף היפיפה, אלא גם בבעלי החיים שמתגוררים באזורים ימיים. הפגיעה בחיות מתבצעת במספר רבדים - ראשית, חיות רבות כמו צבים ודגים נלכדות בשקיות או רשתות פלסטיק ומוצאות כך את מותן, וחיות אחרות בולעות בטעות חלקי פלסטיק גדולים ונחנקות או מורעלות ממנו. בנוסף, עם הזמן ושחיקת הגלים חתיכות הפלסטיק מתפוררות לאבקה שנקראת מיקרו פלסטיק. החלקיקים הקטנים האלו נאכלים על ידי דגים מכל הסוגים והגדלים, והתזונה הלקויה הזו פוגעת בשרשרת המזון כולה. גם בחיות ים אחרות או עופות שניזונים מאותם דגים, וגם ישירות בנו, בני האדם אשר לוכדים ואוכלים את הדגים – ואת הפלסטיק שנמצא בתוכם.
תופעה נוספת שהפלסטיק בים יצר היא "איי פלסטיק". מדובר באיים צפים של פלסטיק שנדבק והתחבר יחד וכעת הוא צף כמו גוש ענקי באוקיינוס. הגדול מבין האיים זכה לשם - "שטח הפסולת של האוקיינוס השקט" וגודלו מוערך בכ-700 אלף קמ"ר, כגודלה של טקסס.
להורדת האפליקציה לחצו כאן>>
ואיך אפשר בלי לדבר על המחיר הכלכלי? לפי נתונים שפרסם האו"ם - הנזקים הכלכליים מפסולת הפלסטיק מגיעים לכ-75 מיליארד דולר בשנה. זאת בשל פגיעה במגוון הביולוגי הימי, נזקים לענפי הדיג, התיירות, הספנות ועוד. אם זה לא היה כל כך עצוב, זה היה מצחיק - בני האדם גורמים לזיהום הים, ואז מבטלים את חופשות התיירות שלהם בחופים מפני שהם מלוכלכים.
לאן רצים מכאן?
הנתונים האלו קשים ואפילו מבהילים, אבל יש גם מקום לקצת אופטימיות. בשנים האחרונות המודעות לבעיית הפסולת הימית עלתה ברמה מעוררת תקווה. אנשי תוכן יוצרים סרטונים בנושא, ארגונים סביבתיים פועלים בניקיון ובהסברה ויזמים צעירים שמים את האחריות הסביבתית בראש סדר העדיפויות שלהם. ולא לא הכול, כי גם לכם באופן אישי יש מגוון דרכים לקחת חלק בפתרון:
- קחו איתכם שקית איסוף זבל לים:
אם אתם פחות בקטע של ריצה ויותר בקטע של רביצה - תמיד תוכלו לסגל לעצמכם הרגל חדש - לקחת איתכם שקית איסוף בכל פעם שנוסעים לשבת בחוף. אחרי כמה שעות של סתלבט עם חברים וארמונות בחול עם הילדים, תקדישו עשר דקות לשיטוט קל באזור ואיסוף לכלוך אל השקית. אמנם ברוב החופים מותקנים פחים, אבל לעיתים הבריזה שאנחנו כל כך אוהבים נושאת איתה את הזבל מתוך הפח ומפזרת אותו על החול. הרגל קטן כזה יכול לעשות הבדל עצום. - הפסיקו להשתמש בחד פעמי:
אם אתם רוצים לראות פחות פלסטיק בחוף - פשוט השתמשו בפחות מוצרים חד פעמיים. ישראל נחשבת לאחת השיאניות בשימוש במוצרים חד פעמיים. בכל שנה מיוצרים בארץ כ-15 אלף טון של כלים חד פעמיים ובממוצע כל ישראלי משתמש בכ-500 כלים חד פעמיים בשנה. אם כל אחד ואחת מאיתנו יעברו להשתמש בבקבוק רב פעמי, קופסאות רב פעמיות, קשים רב פעמיים ושקיות רב פעמיות - כבר נצמצם כמות משמעותית מאוד של פסולת פלסטיק בעולם. - תתחילו לרוץ:
בחמש השנים האחרונות חברת הענק adidas משתפת פעולה עם אחד מארגוני הסביבה הגדולים בעולם - Parley for the oceans שמטרתו לשמר ולנקות את האוקיינוסים באמצעות הסברה, חינוך, צלילות ניקיון ופיתוחים טכנולוגיים חדשניים. בין היתר הם יצרו יחד נעליים חדשות המשלבות אריג מבקבוקים ממוחזרים.
אירוע הדגל של adidas ו-parley הוא מרוץ האוקיינוסים השנתי – Run For The Oceans. במסגרתו משתתפים מכל העולם ימדדו את הקילומטרים שהם רצים באפליקציית adidas runtastic runners, ועל כל קילומטר של ריצה הארגון יאסוף עשרה בקבוקי פלסטיק מקרקעית האוקיינוסים. היעד: לאסוף לפחות עשרה מיליון בקבוקי פלסטיק. כל מה שאתם צריכים לעשות כדי להשתתף הוא להוריד את האפליקציה, להירשם בחינם ולהתחיל לרוץ!
עכשיו כשגם אתם יודעים עד כמה קשה הבעיה - כל מה שאתם צריכים הוא לקחת צעד אחד קטן. זה הכל. כי הצעדים של כולנו ביחד יעשו את השינוי הגדול.