להיכנס לכושר  ולשנות הרגלים זה מאתגר, אז איך בדיוק אותם אנשים שמגיעים לירידה בת קיימא במשקל עושים את זה? הגיע הזמן ללמוד מה מפריד בן אלא שמצליחים לרדת במשקל (ולשמור עליו) לבין אלא שלא. 

אנשי ה- 5% – אלו שכן מצליחים לרדת במשקל ולשמור עליו הם מיעוט כל כך קטן, שאנחנו מתפתים לשאול "האם האנשים האלה באמת קיימים?"  ה- 5% ״האגדיים״ הללו, שירדו במשקל ולמעשה שמרו עליו לטווח ארוך, בדרך כלל מעדיפים להישאר יחסית לא ידועים. לאחר שגילו את הסוד היקר לאורח חיים בריא, הם נוטים לשמור עליו. אז אל תתפלאו אם לא פגשתם אחד מהאנשים האלו עדיין.  אבל אני כאן כדי להגיד לכם שהם כן קיימים – ושגם אתם יכולים להפוך לכאלו.

ראיתי הרבה מה-5% האלה בפעולה. תהיתי, מה הם עושים אחרת מכולנו? לאחר סקירה לא מדעית, ומודלינג שנעשה ב-NLP על האסטרטגייה של ״אנשים רזים טבעית״,  הצלחתי לפצח אסטרטגיות מפתח נפוצות בקרב  אותם אנשים שמצליחים.

אז הנה לכם, בפעם הראשונה הסוד שלהם גלוי, 9 מאפיניים של אנשי ה-5% שיהוו מפתחות להצלחה:

 

  1. הם הופכים את זה לציבורי – אנשי ה- 5% בדרך כלל לא שומרים את מאמצי הירידה במשקל לעצמם. הם מגייסים תומכים, הם מבקשים עזרה, הם מחליפים סיפורי מלחמה עם חברים, הם נותנים ולוקחים עידוד. לעתים קרובות חבר למטרה מעורב, או לפחות חבר חיובי ותומך.
    מחקרים מראים שרק על ידי כתיבה או הכרזת המטרות שלנו, אנחנו מגדילים אוטומטית את סיכויי ההצלחה. ניהול יומן קהילה או בלוג זו דרך לא מאיימת ופרודוקטיבית להפוך את המטרות שלכם לציבוריות.
  2. אורח חיים קבוע ובריא נוצר בכוונה – תכנון, מעקב,שאילת שאלות, מעקב אחר דוחות התקדמות  – כולם חלק מאסטרטגיית ה-5% של לדעת מה קורה ולמנוע כישלונות. בדרך כלל, הם מודעים למזונות שהם אוכלים, ומחפשים הזדמנויות להישאר פעילים, הם יודעים שבריאות טובה אינה מקרית. מעקבי תזונה ותכנון זמני הכושר, ממלאים תפקידי מפתח באסטרטגיה זו.
  3. אנשי ה- 5% נהנים מעצמם – יש סיבה שאורח חיים בריא נמשך עבור המיעוט הזה. הם הופכים את הירידה במשקל לחוויה חיובית ונהנים ממנה. מכיוון שהם מרגישים טוב עם המטרות שלהם וההרגלים החדשים שלהם, הם גם מרגישים טוב עם עצמם ומה שהם השיגו. תוכניות המבוססות על מסרים שליליים, אימה, הימנעות ממאכלים מסויימים או ביקורת, נידונה להיעלם. הוכח כי אופטימיסטים מגיעים ליותר מטרות מאשר פסימיסטים. הם גם חיים חיים בריאים יותר, ארוכים יותר.
  4. לרדת במשקל זה תהליך – זה לא יקרה בן לילה! וזה בסדר! לפעמים לוקח שנים להפוך לגרסת גיבורי העל של חיינו, וזה בגלל שגדילה ושינוי לוקחים זמן. בצעו שינויים הדרגתיים. אנשי ה-5% יודעים ששינוי קבוע הוא תהליך, לא אירוע של 21 יום. הם מסוגלים לראות מה מחכה באופק, הם מבלים זמן בבניית כמה הרגלים ועקרונות קטנים בכל פעם, צעד אחרי צעד, במקום לצלול לתוך תוכנית שאינה תואמת לחלוטין את אורח החיים הנוכחי שלהם. הרי אם הייתם עוברים לארץ חדשה לא הייתם מצפים  לאמץ את התרבות והשפה החדשים תוך שבוע, נכון?
  5. הם הרשו לעצמם להיכשל – זו ודאות מובטחת. כל אחד מה-5% "נכשל" בשלב מסוים במהלך מסע הירידה במשקל. ההבדל הוא שהם למדו לסלוח על "כשלונות" וללמוד מהם, וסירבו "להרביץ לעצמם" להתבאס ולשבור את כל הכלים. כל "כישלון" כזה הוא פשוט צעד אחד קרוב יותר להצלחה הסופית. 
  6. הם סבלניים – אנשי ה-5% ועושים עבודה שבשפה המקצועית אנחנו קוראים לה ״Growth Mindset״ – חשיבה צומחת או חשיבה מתפתחת בעברית. את המושג הזה קבעו פרופ' קרול דווק ופרופ' ג'ו בולר מאוניברסיטת סטנפורד, שטוענות כי ההצלחה בלמידה ובהישגים תלויה בדפוסי החשיבה של אנשים.
    אנשים בעלי דפוס חשיבה מתפתח מאמינים שהם יכולים לפתח יכולות, משקיעים מאמץ מתמיד, מחפשים אתגרים, לומדים מפידבק וביקורת, לומדים מהטעויות ואיך להשתפר בפעם הבאה וכל הזמן לומדים ומשקיעים עד שהם מצליחים. מה שמוביל אותם להגברת המוטיבציה וההישגים שלהם.
  7. יש להם 'למה' – דעו את ״הלמה הגדול״ שלכם!הדרך לירידה מתמדת במשקל ולבריאות רצופה באתגרים. אפילו התוכניות הטובות ביותר יגיעו לאתגר בדרך לתוצאה הסופית. החיים עמוסים, קר בחוץ ולא בא לכם ללכת להתאמן ותוקף אותכם החשק לאיזו פסטה ברוטב שמנת פטריות… תמיד יהיה משהו. לעולם לא נפסיק להיות עסוקים. אז איך יוצרים התמדה? היא יכולה להיווצר מתשובה טובה לשאלה: "למה?": ״למה אני רוצה לרדת במשקל ולחיות באורח חיים בריא?״ וזה לא רק "בגלל שאני צריך לרדת במשקל", אלא 2-3 רמות עמוקות יותר, תשאלו את עצמכם את השאלות הבאות:
    - למה אתם רוצים לרדת במשקל?
    - מה תהיה המשמעות של ירידה במשקל על החיים או האושר שלכם?
    - מה תצליחו לעשות הודות לאותה ירידה במשקל?
    זו המוטיבציה והתשובה שאתם צריכים להזכיר לעצמכם כדי להתמיד לאורך כל הדרך. אם התשובה שלכם היא: "אני כאן כי הרופא/אשתי/בעלי חושבים שאני צריך לרדת במשקל״ – אתם נידונים להרים ידיים ולשבור את הכלים באתגר הראשון שתתקלו בו בתהליך.
    רשמו את הסיבה הגדולה ביותר שלכם - ותחפרו עמוק, ממש לשורש הכאב. ברגע שאתם כותבים את התשובה הזו, תלו אותה במקום שבו תוכלו לראות אותה כל יום: מקרר, במשרד בעבודה ובבית, מראה בחדר האמבטיה. קבלו אחריות על המצב הנוכחי שלכם, תהיו בחמלה על המצב שלכם כרגע, ואז קבלו גם את העובדה שאתם יכולים לשנות את הזהות שלכם עם ניצחונות קטנים שמוכיחים זאת.
  8. אנשי ה- 5% מחוברים לתחושת הרעב והשובע הפנימיות שלהם – בהתאם להן הם מקבלים את החלטות האכילה שלהם. כאשר הם נתקלים ב״טריגר״ שמאותת להם לאכול, הם בודקים קודם כל את רמת הרעב שלהם ומשווים את תחושת הגוף הנוכחית (שלפני האכילה) לתחושה שתהיה לו לאחר האכילה. למעשה עוד לפני שהם אוכלים את המזון, הם מדמיינים איך הם ירגישו בגוף אחרי שיאכלו אותו. וכך בהתאם לתחושה הגופנית שהם חווים בדמיון, הם מחליטים האם לאכול, מה וכמה – כך שירגישו טוב גם לאחר האכילה. זה מאפשר להם לעשות את הבחירות הכי נכונות לאותו רגע. כאשר מתרגלים את זה באופן קבוע, כל התהליך הזה יתחיל להיעשות באופן אינטואיטיבי ולא מודע.
  9. הם משקיעים בבריאות שלהם – בשלוש דרכים עיקריות: זמן, מאמץ וכסף.
    הם יודעים שהשקעה בבריאותם היא ההחלטה הטובה ביותר שהם יכולים לקבל לטווח הארוך. אז הם מחליטים מה האיזון הנכון של זמן, מאמץ וכסף לשימוש עבור ההשקעה הזו. הבריאות שלהם היא השקעה.
    בדרך כלל אנחנו מעריכים את מה שאנחנו משלמים עליו ומשקיעים בו, מה שגורם לנו יותר סיכוי שנעשה את הדבר שהכי מאתגר לנו. ואנחנו לא מעריכים את מה שאנחנו מקבלים בחינם או לוקחים כמובן מאליו.

 

עכשיו כשאתם יודעים את הסודות שלהם, וזה לא כל כך מסתורי… אורח חיים קבוע ובריא עשוי להיות קרוב יותר ממה שאתם חושבים!

אז אתם על זה?

עדי כהנן, היא מומחית בשינוי הרגלי תזונה ובריאות, עם ניסיון מעל 12 שנים. מלמדת אכילה קשובה דרך שינוי מנטלי, מיינדפולנס, מאסטר ב-NLP, נטורופתית, מאמנת כושר ומרצה לחברות ואירגונים.