אחד הדברים שיכולים להכשיל או לקדם אותנו בחיים בכלל ובפרט בשינוי אורח החיים, זו השפה הפנימית שלנו. המחשבות והמילים שאנחנו אומרים לעצמנו מייצרות הכל, גם את הטוב וגם את הפחות. לכולנו יש דיאלוגים פנימיים בתוכנו, אני קוראת לדיאלוגים האלו ״קשקשת במוח״. עבור רבים מאיתנו הקשקשת הזו תהיה שלילית וביקורתית ולא מקדמת, המילים בהן אנחנו נשתמש כלפי עצמנו אלו מילים שלעולם לא נשתמש בהם כלפי האהובים שלנו. 

הצהרות ביקורתיות כמו ״אני לא יכול״ או ״אני כישלון״ או ״איזה אדיוט אני״, מצמצמות את הערכה והביטחון העצמי שלנו ומונעות מאיתנו לבצע שינויים חיוביים בחיינו ולא פעם גם מכשילות אותנו וגורמות לנו להרים ידיים בדרך למטרה. אחד הדברים החשובים שאנחנו צריכים לשנות על מנת שהשפה הפנימית שלנו תשתנה זה להתחיל לזהות את כל אותם מצבים בהם אנחנו מדברים אל עצמנו מתוך ה״אני הביקורתי״. 

3 כלים שיעזרו לכם לשנות את הדיבור הפנימי:

  1. זיהוי ושיום – להיות בתשומת לב או במילה אחרת בקשיבות, (מיינדפולנס). הכוונה היא למודעות ללא שיפוטיות וביקורת למחשבות, לרגשות ולתחושות הגופניות שלנו, בלי לנסות לשנות שום דבר. הקשיבות תעזור לכם להיות מודעים למחשבות, ולאט לאט עם הזמן אתם תתחילו לזהות את המכנה המשותף שלהן, את המנגינה של המחשבות ולזה אנחנו קוראים הדיבור הפנימי.
    מתוך זה שתהיו בתשומת לב, כל פעם שיש לכם ״קשקשת במוח״, אתם תתחילו לשנות את השפה הפנימית שלכם באופן טבעי ואוטומטי. בנוסף, זה יוריד את העוצמה שלה וינטרל את ההשפעה שלה עליכם.
  2. גיחוך וביטול הקול הפנימי השלילי – אפשר לקחת את זה צעד אחד נוסף קדימה, וכשאנחנו מזהים את הדיבור הביקורתי הזה לגחך את הסיטואציה. תנו לשפה הפנימית הלא מקדמת הזו שם, ממש תתייחסו אליה כאל יצור חיצוני – נקרא לה ״קישקשתה״, וכאשר אתם שמים לב שהמבקר הפנימי שלכם התעורר, אימרו ״קישקשתה אתה עושה זאת שוב״. הכינוי המטופש שנתנו למבקר הפנימי שלנו עוזר לנו להבין שאין מה להסכים איתו והופך אותו לפחות מאיים ואפילו מצחיק וכך יותר קל לנו לשנות אותו.
    אחד הדברים הנוספים שאני ממליצה לעשות מיד אחרי שיום הקול הפנימי החיצוני, זה לומר לעצמנו את המילה ״בולשיט״! למשל: אני אומרת לעצמי את המילים ״אני לא יכולה לעשות את זה״ וישר כאשר אני שמה לב, ואחרי שאמרתי לעצמי ״קישקשתה אתה עושה זאת שוב״ אני אומרת ״בולשיט״! באותו הרגע אני מבטלת את המחשבה השלילית ואומרת לעצמי שאני בעצם מדברת שטויות ושאני סתם מספרת לעצמי סיפור. 
  3. יצירה והפנמה של דיבור פנימי חדש – מיד אחרי הגיחוך והביטול של הנאמר. אני מחליפה את המחשבות והמילים שלי לשפה פנימית מצמיחה ובונה כלומר לשפה חיובית. וזה מה שגורם לשינוי דרמטי ביותר! אנחנו יכולים לדמיין קול מעצים, מחזק ומרגיע, שאומר לנו משפט מחזק בדיוק ברגע הנכון לנו.
    לכולנו יש קול כזה בראש, זה שמחזק ומטיב איתנו הוא פשוט בדרך כלל פחות דומיננטי ולא תמיד יודע לקחת את הפיקוד ברגעי שבירה. לכן ככל שנתרגל לגחך ולבטל את הקול הביקורתי וניתן יותר מקום לקול המיטיב הוא יהפוך להיות דומיננטי יותר עם זהמן והתרגול.
    הרעיון החשוב כאן זה שאנחנו לא מחלישים את עצמנו במילים או מחשבות שליליות. השפה הפנימית שלי יוצרת את המציאות הפנימית שלי שמשפיע באופן ישיר על המציאות החיצונית שאני יוצרת בחיי.

 

זורעים בעצמנו ספק

אם אנחנו לוקחים את זה לתחום האכילה, אז כמו בכל תחום בחיים גם בתחום האכילה יש לנו ״מילים משמינות״ שאלו מילים שאנחנו אומרים לעצמנו ומשאירים אותנו במעגל הקסמים שבו אנחנו מתחילים לעשות שינוי וחוזרים אחורה, ושוב מתחילים ושוב חוזרים אחורה וכך אנחנו תמיד חוזרים לקו הזינוק אבל לעולם לא ממריאים.

דוגמאות למשפטים כאלה שאני שומעת מהלקוחות שלי: ״בינתיים אני מחזיקה מעמד״, ״אני עדיין מצליחה להתאפק״, ״דווקא הולך לי טוב״, ״בימים האחרונים אני מצליחה אבל השאלה אם אצליח להמשיך״, ״אני מקווה שאצליח להתמיד״.

המילים המודגשות אלו המילים הבעייתיות. המשותף לכולן שהן מכניסות ספק ומרמזות שהשינוי הוא זמני בלבד. כך הן מקטינות את ההישג, פוגעות באמונה וביכולת שלכם, ומחלישות את המוטיבציה. למילים יש המון כוח והשפעה. ולא רק אלו שאנחנו אומרים לאחרים אלא גם אלו שאנחנו אומרים לעצמנו.  מילים יוצרות אצל כל אחד מאיתנו מייצג פנימי מסוים ומעבירות מסר למוח שלנו לגבי מצבנו, מה אפשרי או לא אפשרי עבורנו.

View this post on Instagram

A post shared by A D I K A H A N A N (@adi_kahanan)

מה עושים במקום? הנה 6 טיפים שיעזרו לכם לייצר שפה שתקדם אתכם בתהליך

  1. להוריד את ה״עדיין״, ה״בנתיים״, ה״מקווה״, ה״אבל״, ה״דווקא״ ועוד… פשוט לומר: ״אני ממשיכה להחזיק מעמד״, ״אני מצליח״, ״אני מתמידה״, ״הולך טוב״ וכו׳…
  2. מה שיש זה מה שרצוי, כי הפער בין הרצוי למצוי = סטרס. תתמקדו במה שיש וכך תצרו מחשבות ודיבור פנימי מקדם.
  3. חשוב שתשימו לב איזה מזון אתם מכניסים לגוף שלכם, אך לא פחות חשוב, לשים לב באילו מילים אתם מזינים את התודעה שלנו. בואו נבחר במילים מעצימות, מקדמות ומבריאות!
  4. אין השוואות. הדשא של השכן תמיד יראה לנו ירוק יותר, אבל כל אחד מכם נולד למסלול שלו. לכן אנחנו יכולים להפוך את המסלול שלנו לגינה פורחת! אתם לא יחסיים לאף אחד אחר, אתם השלם של עצמכם. אף אחד לא מאשר אותכם חוץ מכם.
  5. תנו לעצמכם חיזוקים חיוביים ואישורים. תשחררו את הציפייה לקבל את זה מבחוץ. 
  6. פחד = דחף. הפחד הוא תוצר של דחף. כאשר אנחנו משתמשים במילה פחד זה מגיע מהמוח הרגשי. כלומר אנחנו ממחזרים תחושה ישנה או אובססיבית. לכן מעכשיו ברגע שעולה תחושה של פחד תקראו לו ״דחף״ ותגלו איך אתם מתחילים להעז יותר.

בהצלחה

עדי כהנן, היא מומחית בשינוי הרגלי תזונה ובריאות, עם ניסיון מעל 12 שנים. מלמדת אכילה קשובה דרך שינוי מנטלי, מיינדפולנס, מאסטר ב-NLP, נטורופתית, מאמנת כושר ומרצה לחברות ואירגונים.