טבעונים נתפסים פעמים רבות כחלשים ועייפים, ורבים העוסקים בספורט משוכנעים שמעבר לתזונה מן הצומח יפגע בביצועים והיכולת שלהם. אבל המציאות מוכיחה אחרת, ומתאמנים רבים מספרים כיצד מעבר לתזונה טבעונית וויתור על מזון מן החי דווקא שיפרו את ביצועיהם והעלו את רמות האנרגיה שלהם, כאלו הם נתי, שלי וענת – טבעוני ושתי פירותניות, שמספרים כיצד השפיע על חייהם השינוי התזונתי.

"כל הביצועים שלי השתפרו מאז שעברתי לטבעונות"

נתי הורטיג, בן 35 מראשון לציון, הוא טבעוני כבר 7 שנים, צלם חתונות, מדריך אופניים לאופני הרים ואלוף ישראל בקילו למסטר בולודרון. הורטיג מתאמן כ-13 שעות בשבוע, והוא מספר שמרגיש הכי אנרגטי משהיה אי פעם.

איך נראית התזונה שלך?

"התזונה שלי מורכבת בהרבה מאוד ירוקים ופירות, קטניות כמו שעועית, סויה, חומוס, פול לפעמים, הרבה קמח טף, שזה הקמח האתיופי, שנחשב גם סופרפוד וחלבון מלא, שזה הבסיס של בנייה של שרירים ושל התאוששות וגם הרבה ויטמינים נוספים וברזל".

ספר על האימונים שלך והתזונה הטבעונית

"אני מתאמן בסביבות 22 שנה. כל יום שעתיים כמעט. שבתות זה 4-5 שעות. חוץ מזה אני עושה גם אימוני כוח וליבה שתומכים באופניים. מאז שעברת לטבעונות הביצועים השתנו והשתפרו לחלוטין, ביציבות, פחות נפילות מתח, בקטע של מודעות כי לומדים להסתכל על האותיות הקטנות, בקטע תודעתי גם בעיקר. אני חושב שהאוכל הטבעוני הוא מאוד מאוזן וצריך לדעת לא לאכול ג'אנק כי אפשר בכיף לאכול צ'יפס ופלאפל, אבל אני משתדל להימנע מהם".

איך הבדיקות שלך?

"כל המדדים שלי בדם השתפרו מאז שעברתי לטבעונות. הכל הכי טוב שהיה".

אז אתה חושב שלא חייבים לאכול מהחי כדי להצליח בספורט?

"אחרי 7-8 שנים אני יכול לומר שבוודאות לא צריך. אני רק מרגיש הרבה יותר טוב, אני יכול לרכוב ליותר זמן, ויש לי פחות נפילות מתח".

View this post on Instagram

A post shared by Nati Hortig (@natihortig)

מה אתה אוכל אחרי אימון?

"משתדל תמיד שזה יהיה מאוזן. אני לא צורך אבקות חלבון או דברים מיוחדים. זה יכול להיות שעועית עם אורז וסלט, עלים ירוקים שמוסיפים סיבים, ויטמין סי ועוד. אני מנסה לאכול כמה שפחות דברים מעובדים. אם זה אורז אז מעדיף אורז מלא, אורז בר, לא אוכל פחמימות מעובדות כמו לחם."

ומה מבחינת הגוף שלך השתנה?

"מעבר לאנרגיה ולכוח, המשקל שלי נמוך מהתקופה שלפני שהייתי טבעוני. לפני כן שקלתי 68 קילו והיום הוא 65 על גובה 1.75. המשקל מאוד משמעותי בספורט שאני עושה, אם זה בלהתמודד עם החום וגם כדי להרגיש קלילות וגם באופניים יש הרבה עליות אז נטו סוחבים פחות משקל בעלייה".

"המאמן שלי אמר שאני משתפרת יותר מהר מכל המתאמנים שלו"

שלי בן מאיר, היא פירותנית בת 28 מפרדס חנה, יועצת לבריאות טבעית, במקצועה ומתמחה בבעיות עיכול וקרוהון. "ב-3 שנים האחרונות טעמתי ממש מעט מוצרים מהחי, אבל זה לא חלק מהתזונה שלי. השאיפה היא להיות 100 אחוז טבעונית ופירותנית. אני לא רוצה לפגוע בבעלי חיים. במצבים שחרגתי כמו בעוגה שהייתה בה ביצה אז הרגשתי נורא. גם ברמה הנפשית הרגשתי לא טוב וזה היה לי ממש לא נעים. גם פיזית הרגשתי על הפנים, כי הגוף שלי רגיל לאוכל מאוד בריא, לפירות וירקות, הרגשתי כבדות מאוד גדולה".

אילו אימונים את עושה?

"היום אני עושה בעיקר אימוני כוח ומשקולות, טיפוס והליכות. אני מתאמנת כל יום במשהו. אני כל יום עושה הליכות של 5-6 קילומטרים, 3 אימונים בשבוע כוח לפחות, ובשאר טיפוס. אני מתאמנת בין 5-6 פעמים בשבוע. ההליכות מבחינתי הן מאסט, והן לא קשורות לאימון, זה יותר להזיז את הגוף".

יש לך מספיק אנרגיה להתאמן עם התזונה הפירותנית?

"כשאני עושה אימונים ואני ממש 100 אחוז בתזונה שלי אני מרגישה מדהים. רמות האנרגיה שלי מטורפות, אני רוצה לרוץ, להתאמן, הגוף שלי מבקש וצריך להוציא אנרגיה, הוא פשוט שולח אותי לשם. אני מרימה יותר משקל. אכלתי עכשיו במשך כמה ימים הרבה פירות ועלים בלי שומן והצלחתי להרים 70 קילו בדד ליפסט".

את זוכרת את האימונים שלך לפני הפירותנות?

"לפני זה ניסיתי לעשות ספורט, הייתי רצה קצת אבל לא היו לי אנרגיות לעשות יותר ספורט. היום הרגליים שולחות אותי לריצה. הגוף שלי פשוט היה צריך להוציא אנרגיה. נכנסתי לאימוני הכוח שהתזונה שלי פירותנית והביצועים שלי מדהימים, המשקלים כל הזמן עלו, המאמן שלי אמר שאני משתפרת יותר מהר מכל המתאמנים שלו. עשיתי הפסקה מהפירותנות במשך כמה חודשים והביצועים שלי היו בכמה רמות פחות. כשחזרתי לפירותנות, תוך כמה ימים הביצועים שלי השתפרו בטירוף, זה בלתי נתפס".

איך נראית התזונה שלך היום?

"אני פותחת את היום בסביבות השעה 10 עם הרבה אבטיח, בערך קילו וחצי של אבטיח, אני מחכה כשעתיים או שעתיים וחצי ואז אוכלת כמה מנגואים, בין לבין אני אוכלת עוד ארוחת פירות קטנה כמו תפוח וב-15:00 אוכלת ארוחה גדולה יותר. פעם הייתי מכינה סלטים, היום אני פשוט אוהבת לאכול את העלים ככה. אני אוכלת חצי ראש חסה, עם תרד תורכי, ולרוב מכינה לעצמי גם מיץ ירוק לפני כן, ועם זה מנשנשת עוד פירות. אתמול אכלתי עם זה אפרסקים וענבים, זה משתנה. בתפריט הרגיל שלי כשאני לא עושה ניקוי, אז יש גם קצת שומנים בתזונה כמו שקדים ואגוזים בערב בשילוב העלים".

איך הבריאות ובדיקות הדם שלך?

"החלמתי מקרוהן, ואקנה שהייתה לי נעלמה כולל צלקות. חוץ מזה, סבלתי מחרדות שנעלמו בעקבות הפירותנות. כשהגוף שלי נקי, אין לי את הקטע הזה של חרדה בכלל. עשיתי הרבה טיפולים לפני שהגעתי לפירותנות ורק כשהגעתי לפירותנות החרדות עברו. עשיתי בדיקות דם לפני חצי שנה והן ממש מושלמות. כל מיני דברים שהיו לי בחריגה השתפרו".

את חושבת שהפירותנות מתאימה ואידיאלית לכולם?

"אני חושבת שזו התזונה האידיאלית עבור כולם, אבל אני חושבת שלא כולם יכולים ליישם אותה. לא כולם יצליחו לבחור בה כי צריך לאכול הרבה ולא לכולם זה מתאים. אני עברתי 3 שנים מאתגרות עם התזונה הזו. זה ללכת עם אמונה שזו הדרך הנכונה גם אם היא לא קלה. עברתי שנים קשות כי לא אכלתי מספיק כי לא הצלחתי להכניס הרבה אוכל. הבטן שלי התנפחה והיו לי גזים וגם בפן החברתי זה היה קשה כי את קצת בחוץ כי לא אוכלת את האוכל של כולם אבל זו עבודה נפשית ולרצות להיות בגרסה הכי טובה שלי. היום אני אוכלת מספיק אוכל ואני מרגישה מעולה".

View this post on Instagram

A post shared by Shely Ben Meir (@fruity.shely)

"לא הכנתי לעצמי אוכל כבר 5 שנים ואני מרגישה טוב מאי פעם"

ענת רשף גלעד, בת 48 ואמא לשלושה מהוד השרון היא אדריכלית במקצועה, ומספרת שמאז שעברה לפירותנות, מעולם לא חוותה רמות כאלו של אנרגיה. "לפני 9 שנים עברתי לטבעונות מסיבות מוסריות ולאחר מכן לתזונה פירותנית בזכותה החלמתי מכמה מחלות כרוניות ובשש השנים האחרונות מנהלת את הענתיות קבוצת לרכישה ישירה מהחקלאים".

תספרי קצת על התזונה שלך

"אני פירותנית כבר 7 שנים בהן אני אוכלת בעיקר פירות אבל בשנה האחרונה אני אוכלת רק פירות בשילוב צומות של 20/4. אני אוכלת במשך 4 שעות ביום משעה 12 עד 16 וביתר צמה. זה התחיל מפעם בשבוע כשסיימתי לאכול ב-19 ואז ראיתי שאני ישנה יותר טוב בלילה כשאני מפסיקה לאכול מוקדם, וקמה יותר טוב בבוקר, וככה לאט לאט המשכתי עם זה לעוד ימים עד שהצטמצם לבד באופן טבעי עד שהתייצב לבד ל-4/20. אני לא עושה איזה מאמץ, זה פשוט בא לי בקלות. עד לפני שנה אכלתי אוכל מבושל במסעדות ואצל משפחה בסופי שבוע. אבל מאז הסגר השני, אני אוכלת רק פירות. למעשה לא הכנתי לעצמי אוכל כבר 5 שנים וגם סלט אני בקושי מכינה לעצמי. רק אוכלת את הפירות כמו שהם".

איך נראה התפריט היומי שלך?

"אני מתחילה לאכול סביב 12, אוכלת 5 פפאיות גדולות עם 20 נקטרינות ביחד, אחר כך עושה הפסקה של חצי שעה ואז אוכלת 2 קילו ליצ'י ו-5 מנגו, ואז אם מתחשק עוד משהו אז קצת סלט שהתחלתי לאחרונה, אתמול למשל אכלתי סלט עם חסה עגבניות שרי ומנגו".

איזה ספורט את עושה?

"בזכות הצומות אני קמה בבוקר פצצת אנרגיה ויוצאת להליכה פשוט. בין 2-5 קילומטר ובמהלך היום אני פשוט לא יושבת, אני כל היום בתנועה. פעמיים בשבוע עושה יוגה נשית, השרירים שלי הכי חזקים שהיו אי פעם, אני עושה עמידות ידיים וצ'טורנגות בקלות. בכלל לא ניתן להשוואה ממצבי הקודם. זה מצב שלא נתפס לי מכל חיי מבחינת כוח ואנרגיה".

איך נראות היום הבדיקות דם שלך?

"לא עשיתי בדיקות דם שנים וגם לא אעשה כי זה לא מעניין אותי. מעניין אותי איך אני מרגישה. כל החיים הייתי הולכת לרופאים והייתי חולה והיום אני בריאה ואני לא מרגישה צורך. זה בכלל לא דומה למה שהרגשתי פעם. אני יודעת שעד לפני שנה שאכלתי עדיין אוכל מבושל בשבתות אז הרגשתי לא טוב ביום ראשון ומאז שהפסקתי לאכול מבושל אני מרגישה מעולה רוב הזמן".

View this post on Instagram

A post shared by Anat Reshef Gilad (@anatreshefgilad)

איך נראו החיים שלך לפני?

"עולם אחר. סבלתי במשך שנים מתת פעילות של בלוטת התריס, לקחתי כדורים 21 שנה. כשעברתי לטבעונות אז הרופא אמר לי להוריד את המינון לחצי כי הבלוטה חזרה לתפקד באופן חלקי. ובהמשך הבלוטה התאזנה עם הפירותנות והצומות עד שהפסקתי לגמרי את הכדורים. חוץ מזה שסבלתי גם מקרישיות יתר של הדם, וראו שזה עבר. הלכתי לפרופסורית להמטולוגיה שראתה את הבדיקות האלו לפני ואחרי ולא האמינה שזה של אותו בן אדם. שאין לזה שום תיעוד אני מינוס 40 קילו היום ממה שהייתי".

את חושבת שפירותנות מתאימה לכולם?

"כן. כי זה הדבר היחידי שאנשים יכולים לאכול אם יש להם רק ידיים ופה ברשותם אז הדבר היחיד זה פירות וזה גם הכי משביע. גם שהייתי ילדה לא הרגשתי אנרגטית וחדה כמו שעכשיו".

 

* הכתבה אינה מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.