תקועים במעגל של ירידה ועלייה במשקל, ומרגישים מוגבלים עד כדי כך שאתם לא יכולים לאכול את המאכלים האהובים עליכם? אם גם אתם חשים תסכול וחוסר שביעות רצון מעצמכם וכתוצאה מכך אתם מרימים ידיים ומוותרים על האפשרות שלכם לחיות חיים בריאים ולפתח מערכת יחסים נכונה עם האוכל, זה הזמן להכיר דרך אחרת – אכילה קשובה.

אכילה קשובה, או Mindful Eating באנגלית היא מודל לטיפול עצמי שמאפשר לכם להשתלט על הבריאות שלכם להפסיק עם הדיאטות המגבילות ובמקום זאת ללמוד להקשיב לגוף שלכם ולאכול את המאכלים שאתם אוהבים, ולא להיות אובססיבים לגבי קלוריות ופחמימות. ולא ,אל תתבלבלו – אכילה קשובה לא אומרת שאתם יכולים לאכול ג׳אנק או ממתקים כל היום.

עם אכילה קשובה אתם יכולים לבנות מערכת יחסים בריאה יותר עם אוכל, תוך מציאת שלווה מהלחצים שהאוכל והדיאטה אולי הפעילו עליכם בעבר. בנוסף כאשר תהפכו לאכלנים קשובים אתם תרוויחו גם את היתרונות הבריאותיים של האכילה הקשובה כמו פחות אכילה רגשית, תפסיקו ״לפחד״ מאוכל ותאכלו בצורה מאוזנת ולא מוגזמת.

אכילה קשובה עוסקת בשאלה החשובה – איך אנחנו אוכלים?

אכילה קשובה התפתחה מתוך גישת המיינדפולנס (בעברית = קשיבות). המהות של המיינדפולנס היא מודעות טהורה – התבוננות ללא כל שיפוט, ביקורת או היאחזות ובסקרנות לעצמנו ולרגע הזה. בתחום האוכל, הכוונה היא להתבוננות ומודעות לכל פרט בתהליך האכילה, לתחושות הגופניות, מחשבות, רגשות, לעולם החיצוני והפנימי שלנו, וכל מה שקורה לנו בהקשר של האוכל.

כאשר אנחנו באכילה קשובה אנחנו מפנים את תשומת הלב פנימה, המודעות שאנחנו יוצרים במהלך האכילה מאפשרת לנו להתחבר למשאבים שקיימים בנו ויוצרים לנו איזון וחוכמה וזה מה שיוצר לנו יחסים בריאים ורגועים עם האוכל. אנחנו מפנים את הקשב לגוף, ללב ולמוח כאשר אנחנו בוחרים את המזון, מכינים אותו ואוכלים אותו תוך כדי שאנחנו משלבים את כל החושים שלנו.

גבר אוכל ארוחת בוקר ומסתכל בטלפון סלולרי (צילום: By Dafna A.meron)
להיות בפוקוס על האוכל בלי הסחות דעת | צילום: By Dafna A.meron

כאשר אנחנו מפנים את כל החושים שלנו לאכילה אנחנו בתשומת לב גדולה יותר למרקם של המזון, לצבעים, לטעמים ואפילו לקולות שמלווים את האכילה או השתייה. חווית אכילה כזו תעורר אצלכם סקרנות ויצירתיות, תאפשר חקירה של התגובות שלכם לאוכל, ובנוסף תאפשר לכם להקשיב לסימנים הפנימיים של רעב ושובע מה שיעזור לכם ליצור פריצת דרך משמעותית ביחסים שלכם עם האוכל.

אז מדוע כל כך חשוב לתרגל אכילה קשובה? כאשר תהיו בנוכחות מלאה באכילה, כל האכילה שלכם תשתנה. רובנו מאוד אוהבים לאכול ורואים באוכל מקור להנאה, אך בפועל, הרבה מהקלוריות שאנחנו אוכלים הן קלוריות שאנחנו לא שמים לב שנכנסו לגופנו ולכן אנחנו גם לא באמת נהנים מהן. אנחנו בעצם לא מספקים לגוף ולנפש את מכלול החוויה, אנחנו לא חווים תחושת שובע וסיפוק מהאכילה ולכן הרצון לאכול יתעורר שוב ושוב…

כאשר תתחיל לתרגל קשיבות באכילה תגלו ש:

  • אתם בהקשבה לגוף ולצרכים שלכם
  • אתם מפיקים הנאה וסיפוק רב יותר מהאוכל
  • תגיעו לתחושת שובע מדוייקת יותר
  • תסתפקו בכמויות קטנות יותר
  • עיכול המזון יעשה בצורה טובה יותר

נשמע טוב אבל איך מתחילים? הנה 7 המפתחות לאכילה קשובה 

  1. תרגול נוכחות – לפני שאתם מתחילים לאכול, קחו מספר נשימות מרגיעות, התבוננו במזון, הריחו אותו, תתרשמו ממנו.
  2. קודם תטעמו – טעמו לאט לאט ובנחת, תרגישו את כל הטעמים והמרקמים.
  3. קחו את זה באיזי – איכלו לאט, לעסו היטב כל ביס וביס.
  4. פוקוס – התמקדו אך ורק בביס הנוכחי. בלי הסחות דעת ובלי ״מולטי טאסקינג״. אכילה קשובה מתבצעת רק מתוך נוכחות מלאה. נשמע לכם משעמם, מאתגר או פשוט בזבוז זמן? תדעו שאכילה קשובה היא מיומנות וכמו כל מיומנות אחרת, היא נעשית קלה וטבעית יותר עם הזמן והתרגול.
  5. קחו הפסקה – בצעו עצירות יזומות תוך כדי האכילה, כאשר תעשו זאת זה יאפשר לכם בחירה מדויקת בנוגע להמשך האכילה.
  6. בחירה – שמתעורר בכם הרצון לאכול עוד, עצרו, המתינו מספר דקות, תהיו בקשיבות, בחנו האם אתם באמת עוד רעבים, האם הגוף שלכם באמת זקוק לעוד מזון או אולי שבעתם כבר? ורק אז תבחרו אם לאכול עוד או אולי לא.
  7. פירור לשינוי – אמצו כלל, בכל ארוחה השאירו משהו קטן בצלחת, אפילו רק פירור! הפעולה הזו תתחיל לאותת למוח שלכם שאתם משתנים וכך הרגלי האכילה שלכם יתחילו להשתנות והתחלפו בהרגלים בריאים ונכונים יותר.

עדי כהנן, היא מומחית בשינוי הרגלי תזונה ובריאות, עם ניסיון מעל 12 שנים. מלמדת אכילה קשובה דרך שינוי מנטלי, מיינדפולנס, מאסטר ב-NLP, נטורופתית, מאמנת כושר ומרצה לחברות ואירגונים.