למרות שהעולם שלנו מהיר ועצבני, מתקדם וממוחשב, והיא שיטה עתיקה ופרמיטיבית שהגיעה מהמזרח – היוגה כבשה את הלב והגוף של המערב. נדמה שמשהו בשקט הזה, בשלווה, במינימליזם ובמודעות פנימה, זה בדיוק מה שאנחנו צריכים בזמן שכולנו מתעסקים בחיצוניות ובהשוואתיות הבלתי פוסקת לאחרים. אז מה יש שם בשעה וחצי הזו על המזרן שמשנה חיים שלמים של אנשים? 5 מורות ליוגה מזרמים שונים, מנסות להסביר מהי היוגה בשבילן.

"היוגה לימדה אותי שאפשר להשיג הכל"

"הגעתי ליוגה מתוך משבר אישי עמוק, לגמרי במקרה. פירקתי משפחה ועזבתי את תחום המדע שבו העמקתי (אני בעלת תואר שני במדעי הרפואה ומדענית לשעבר) לאחר לידות של שני ילדיי האהובים איבדתי את החיבור לגוף ודרך כך את עצמי. היוגה הביאה אותי למפגש מחודש עם עצמי, כנה ואותנטי,  לא תמיד פשוט, אבל מאוד מתגמל. היא פיתחה בי את האמונה שהכל אפשרי. שאפשר לרפא הכל, שאנחנו כלי גאוני שבו כל הפתרונות לכל הבעיות כולן. הוקסמתי ונשאבתי" מספרת דריה איל, בת 46, מרשפון מורה ליוגה כבר 13 שנה.

 דריה איל, מורה ליוגה (צילום: מירי שמעונוביץ )
צילום: מירי שמעונוביץ

מה התרגיל האהוב עלייך ביוגה?

"דהרנה- מיקוד. כל בוקר נפתח אצלי ב20- דקות של מדיטציה מעולם הראג'ה יוגה, בה מתמקדים בנשימה ומנקים את גלי ההכרה. לומדים ממש לראות את ההבדל ולאבחן בין מי אני לבין כל השאר, ומתוך כך ראיית המציאות הופכת בהירה יותר מיום ליום. זה מדהים ויש לזה אפקט מצטבר. היא שינתה לי את החיים ללא ספק".

התובנה שהיוגה לימדה אותך?

"למדתי מהיוגה שלאט ובהתמדה אפשר להשיג הכל, שכל מה שנצליח לדמיין יוכל לקרות. היוגה לימדה אותי להאמין בדברים שנסתרים מהעין, לסמוך על הגוף שלי ועל כוחה של הנשמה שלי".

"כשפועלים ממקום מודע, אנחנו חיים את החיים שאנחנו רוצים"

פיי רוסו, בת 52 ממושב חרות, מתרגלת ומלמדת ויניאסה, פאוור יוגה, ויין יוגה עזבה , גם היא תחום עיסוק אחר לטובת נשימות ואסאנות. "הגעתי לעולם היוגה אחרי 20 שנה בעולם ההיי־טק. עסקתי במודיעין עסקי ובמחקר שווקים בחברות תוכנה. את היוגה פגשתי באחת החופשות ומשם התחיל פרק חדש שהלך והתרחב ותפס יותר ויותר נוכחות בחיים שלי. אם ברוב שעות היממה הייתי שם בשביל אחרים, זמן התרגול אפשר לי להיות עם עצמי".

איך היוגה שינתה לך את החיים?

"היוגה הכניסה שקט, רוגע ואיזון לחיים העמוסים, תוך חיזוק הגוף הפיזי. אבל יותר מכל – היא אפשרה חיבור עם המהות הפנימית האמיתית. ההבנה לגבי מי אני ומה אני רוצה להביא לעולם הזה התפתחה והתגבשה. עם השנים, ירדה המעורבות שלי בעולם ההיי־טק והפעילות בתחום היוגה התעצמה ונהפכה למקצוע שלי".

פיי רוסו, מורה ליוגה (צילום: פרטי, באדיבות המצולמת)
צילום: פרטי, באדיבות המצולמת

התרגיל האהוב עלייך ביוגה ולמה?

"אני אוהבת מאד לתרגל תנוחות הפוכות כמו עמידת ראש, עמידת אמות, ועמידת ידיים. כל הגוף פעיל בתנוחות אלה והן מאפשרות להסתכל על החיים בפרספקטיבה שונה".

תובנה משמעותית שזכית לקבל מהיוגה?

"רובנו מעבירים את החיים כשאנחנו במצב שינה ופועלים מתוך אוטומט, למרות שהעיניים שלנו פקוחות. היוגה מלמדת אותנו להתעורר ולפעול ממקום מודע, שקט, מאוזן. ממקום של שליטה פנימית. כשפועלים ממקום מודע, הסיכוי לטעויות קטן ואנחנו חיים את החיים שאנחנו רוצים".

אין טעם להשוות את עצמינו לאחרים

עבור שביט גפן שורץ, 34, שמתרגלת יוגה כבר 12 שנה, היוגה היא מסע שלא נגמר. "הגעתי ליוגה בתחילת שנות ה20 שלי דרך ניקוי אירוודי שעשיתי, למדתי בודהיזם, תרגלתי אשטאנגה והתאהבתי. מאז תרגלתי ברחבי העולם עשרות שיטות עם עשרות מורים שונים. כל מורה, שיטה ואפילו שיעור שונה וייחודי. אני אוהבת לגוון ולשנות, להכיר ולהתנסות. אבל התרגול המועדף עלי הוא עצמאי בטבע".

מה היוגה בשבילך?

"מי שמתרגל יוגה יכול להעיד שזה מסע אינסופי, הדבר היחיד שקבוע הוא השינוי. היוגה מסייעת לי להיות המודל האידיאלי של עצמי. כשאני מתרגלת אני נוכחת יותר, מודעות יותר, נושמת יותר, מקורקעת, שלווה, גמישה, מקבלת, מבחינתי יוגה זאת אחת המתנות הכי גדולות שקיבלתי וזאת הסיבה שהחלטתי ללמד בכדי שאוכל להעביר את הבשורה בדרכי הלאה".

התנוחה האהובה עליך ביוגה?

"שירשסנה – עמידת ראש. מאז שאני זוכרת את עצמי אהבתי ללכת נגד הזרם וכנראה משהו בתנוחה ההפוכה מרגיש לי מאוזן, נעים ונותן לי תחושת ביטחון".

התובנה שלמדת מהיוגה?

"תנשום טוב יהיה טוב! התרגול שלנו משקף את החיים עצמם. המטרה היא לעשות את הכי טוב שלנו בכל רגע נתון ולכן אין צורך להשוות לאחרים כי אין בזה טעם כשאנחנו בעצם עושים את המיטב שלנו".

"למדתי להיות אדיבה לעצמי ולסביבה"

רונית צדרבוים בירן, בת 43 מתל אביב, רכשה את אהבתה ליוגה בדרום אפריקה, שם היא גדלה, "בגיל 20 הלכתי לשיעור עם חברה יותר מבוגרת ממני שהכירה לי את עולם היוגה והרגשתי שאני מכורה מהשיעור הראשון. אני מתרגלת בעיקר איינגר יוגה, ומלמדת בפועל שלוש שנים. ביוגה אני מוצאת את השלווה, האיזון, השקט והמיקוד. כשאני על המזרן הכל נעלם, והפילוסופיה של היוגה מנחה אותי בחיים מחוץ למזרן – הערכים, השקפות העולם. עבדתי בהרבה תחומים, ורק ביוגה אני מרגישה שאני מממשת את עצמי".

רונית צדרבוים בירן (צילום: ליאת לביא)
צילום: ליאת לביא

מה התנוחה שאת הכי אוהבת ביוגה?

"זה דיי תלוי בתקופה שאני נמצאת בה בחיים, או במצב רוח ויש כל כך הרבה תנוחות, אבל כרגע הייתי אומרת שתנוחות הלוחמים. תנוחות הלוחם נותנות עוצמה ומעצימות את הנפש, מאוד מחזקות את הרגליים והיציבות, וכרגע אני מרגישה לוחמת עוצמתית".

תובנה משמעותית שהיוגה לימדה אותך?

"היוגה בשבילי היא דרך חיים, ואני לומדת ממנה הרבה דברים ותובנות כל הזמן, אבל בעיקר היא לימדה אותי להיות בהקשבה ובאדיבות. כשזה בתרגול על המזרן, היוגה לימדה אותי להיות קשובה לעצמי ואדיבה לעצמי, אבל גם מחוץ למזרן למדתי להיות אדיבה וקשובה ועצמי ולסביבה".

"היוגה שינתה לי את החיים מהקצה אל הקצה"

יעל מינץ, בת 41, היא יוגה תרפיסטית ומורה לסווסטה יוגה, והיוגה תמיד ריחפה מעל הבית בו היא גדלה: "גדלתי במשפחה שבה היוגה הייתה נוכחת ברמת הפילוסופיה והמדיטציה. אני מתרגלת מדיטציה יוגית לסרוגין מאז שהייתי נערה, והייתי בשיעור היוגה הראשון שלי בגיל 14."

_OBJ

איך היוגה שינתה לך את החיים?

"היוגה שינתה לי את החיים מהקצה אל הקצה ברמה הבריאותית, הפיזית והרגשית והפכה לדרך חיים במלוא מובן המילה. בעבר סבלתי מבעיות בריאותיות שמהן הפסקתי לסבול מאז שהתרגול העמיק והפך לדרך חיים. המערכת החיסונית שלי חזקה ומאוזנת יותר, המפרקים שנהגתי לפרוק בשל גמישות יתר יציבים יותר, ואני לא סובלת מדלקות בכתפיים ובמפרקי הירך. הנשימה שלי יותר ארוכה ויציבה באופן משמעותי, אני רגועה יותר ויודעת להתבונן בתגובות ולהגיב מתוך מודעות. היוגה היא עוגן בשבילי, היא תמיד שם, בית לחזור אליו, דרך חיים מיטיבה, והיום היא נוכחת בכל דבר שאני עושה".

ומה התרגיל האהוב עלייך ביוגה?

"זה פחות תרגיל פיזי עבורי. הכי חשוב לי לשבת במדיטציה, לחזור לשקט וליציבות פנימית, ואני משתדלת לעשות את זה לפחות כל בוקר".

מה התובנה הכי משמעותית שלקחת מהיוגה?

"התובנה הכי משמעותית מהתרגול היא לעשות את הכי טוב שלי מתוך התמסרות בלי להיצמד לתוצאות, כי הרבה פעמים הן לא תלויות בנו, בין אם זה על המזרן או בחיים".