תקופת אחרי החגים מהווה טריגר שכיח אצל הרבה אנשים, לפצוח בדיאטה ולהתחיל לרדת במשקל. מתיש לא? אם נמאס לכם להיות במעגל ההתשה הזה וזה גורם לכם להתכווץ, ואתם רוצים להעניק לגוף שלכם את המזון והתנועה שהוא זקוק להם על מנת שיהיה בריא וחזק, אתם כנראה זקוקים לשינוי אמיתי. שינוי מנטלי שבאמת יעזור לכם לשנות הרגלי תזונה, תנועה ובריאות והכל מתוך אהבה וערך עצמי.

אחד הפתרונות הוא, אכילה קשובה. זו שיטת אכילה שגורמת לנו לוותר על דיאטות לנצח, ומעודדת אותנו להקשיב לגוף שלנו. לאכול את המאכלים שאנחנו אוהבים בלי האובססיביות לפחמימות וקלוריות.
האכילה האינטואיטיבית מאפשרת לנו מערכת יחסים בריאה עם האוכל, משרה עלינו תחושת שלווה וחופש מהלחצים שדיאטות אולי הפעילו עלינו בעבר. מדהים נכון?

אז אתם בטח שואלים את עצמכם איך עושים את זה – איך לומדים לאכול באופן קשוב ולצאת ממעגל ההתשה של הדיאטות? כדי שתתחילו לאכול אכילה אינטואיטיבית כדאי שתקפידו על כמה שלבים חשובים: 

  1. הבינו עד כמה דיאטה יכולה להזיק
    קודם כל אתם צריכים להבין ולהיות מודעים, מדוע המאמצים שלכם להיות בדיאטה וירידה במשקל מזיקים לכם ואז להחליט להתרחק מהם. תתרחקו מהמטרה לרצות לרדת במשקל ובמקום זאת התחילו להיות קשובים למה שהגוף שלכם זקוק לו על ידי אכילה קשובה. 
    ישנם לא מעט מחקרים שמסבירים איך ולמה, דיאטות נכשלות. ההגבלות שיש בדיאטה ובתפריטים עלולים להוביל לבולמוס שעלול להוביל לעלייה במשקל ואף להפרעות אכילה, לגרום לבעיות בריאותיות וגם  עלולים להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית שלנו.
    אם אתם עדיין מאמינים שהמטרה שלכם צריכה להיות ירידה במשקל ושזה הדבר הבריא והנכון לעשות, אז זה יהיה כמעט בלתי אפשרי עבורכם להתרחק מכל מיני שיטות דיאטה כי הפוקוס שלכם הוא שדיאטה היא הפתרון.

  2. הסתכלו על היום שלכם וחקרו, האם איך אתם מתנהלים עם האוכל
    יכול להיות שאתם תופתעו לגלות שאתם עדיין מתנהלים עם אותם הרגלים ודפוסי אכילה של דיאטה, באופן גלוי או סמוי. לכן חשוב להיות במודעות ולהבחין בכל הדרכים שבהן אתם ״עושים דיאטה״. לא מעט פעמים אנחנו חושבים - ״אני לא עושה דיאטה, אני אוכל בריא״ אך במבחן המציאות לגמרי עושים דיאטה.
    אנשים רבים עדיין אוכלים פחות ממה שהגוף שלהם זקוק לו, במאמץ לרדת או לשמור על המשקל, או שהם עדיין נמנעים באופן רפלקסיבי ממזונות מסוימים שנחשבו כ"רעים" בדיאטות בעבר, כגון חיטה או סוכר. או שהם עדיין משתמשים בפעילות גופנית או בהתנהגויות אחרות כדי לפצות על האכילה.
    רק אחרי ש״תחשפו״ את כל האמונות המופנמות שרכשתם הקשורות לתרבות הדיאטה ושאתם עדיין מחזיקים בהן, ותהיו מודעים אליהן, תוכלו להתחיל לשנות אותן ולצאת לחופשי.

  3. שימו לב לסימני הרעב שלכם
    בדרך כלל אנשים למודי דיאטות נוטים לדכא את הרעב שלהם. הם מעכבים או דוחים את האכילה עד לשעה שלפי ״תרבות הדיאטה״ הגיע הזמן לאכול. הם לא באמת מקשיבים לגוף שלהם ואוכלים כאשר הם רעבים. לא מעט פעמים זה יוצר תסכולים שמובילים לשבירה של כל הכללים.
    באכילה קשובה אנחנו מכבדים את הרעב שלנו כל פעם שאנחנו מבחינים בו. במקום לדחות את האכילה ולאכול לפי שעות אנחנו מקשיבים לגוף שלנו שמאותת לנו בסימני רעב שהגיע הזמן לאכול ואנחנו נותנים לו את מה שהוא מבקש, שזה המזון.
    אני יודעת שזה יכול להיות קשה להבחין ולהתחבר לסימני רעב, אחרי שכל כך רגילים לאכול לפי שעות ולדחות או להתעלם מהרעב שלנו. יכול להיות שבהתחלה לא תשימו לב לסימני הרעב שלכם, מאתגר לשים לב לנהימות בבטן ורוב האנשים לא ירגישו את התחושות בבטן עד שהם יהיו רעבים.
    סימנים עדינים יותר של רעב יכולים להיות, מחשבות מתמשכות על אוכל, קשיי ריכוז, עייפות ועוד. נסו לתרגל אכילה כאשר אתם מזהים סימנים עדינים יותר של רעב. כאשר תתחילו לאכול כשאתם רעבים מבלי לדחות את הרעב אתם תגלו שאתם מרגישים יציבים יותר ומלאי אנרגיה לאורך היום.
    ושיהיה ברור, לאכול כשרעבים זה לא אומר לאכול מנה קטנה ודיאטטית, אלא לאכול ארוחה מזינה ומשביעה עם כל אבות המזון.

    אישה אוכלת (צילום: Photo Book Pro, shutterstock)
    לאכול כשמרגישים רעבים ולא לפי שעון | צילום: Photo Book Pro, shutterstock
  4. עשו שלום עם האוכל ושחררו את ה-"אסור"
    צעד חיוני נוסף בהשתחררות מדיאטה ומעבר לאכילה קשובה הוא לעשות שלום עם האוכל. שום אוכל אינו "אסור" יש לנו רשות מלאה ובלתי מותנית לאכול כל מה שנרצה, בכל עת.
    אני יודעת שזה כנראה הפוך מול כל מה שלמדתם בתרבות הדיאטה, אבל האמת היא שכאשר אנחנו נותנים לעצמנו רשות לאכול את כל המאכלים, אנחנו בסופו של דבר מסוגלים להחליט בעצמנו מה אנחנו באמת רוצים לאכול, ובאופן בלתי נמנע זה יכלול מגוון רחב של מאכלים, לא רק אלה שתרבות הדיאטה רואה בהם מאכלים 'רעים'.
    בנוסף, הפרי האסור תמיד הכי טעים והכי מתוק. אתם תופתעו לגלות שכאשר תפסיקו להגביל מזונות מסוימים, אתם תגלו שאתם אפילו לא תרצו לאכול אותם לעיתים קרובות כל כך.
  5. בצעו את בחירות המזון שלכם מתוך מקום של טיפול עצמי
    צעד נוסף שאני ממליצה שתעשו לקראת אכילה קשובה הוא לבצע בחירות מזון ממקום של טיפול עצמי. כלומר, אם יש לכם אלרגיות או אי סבילות אמיתית למזונות (כגון אלרגיה לבוטנים, מחלת צליאק או אי סבילות ללקטוז), אתם כמובן צריכים לכבד אותם. אבל אם הפסקתם לאכול מזונות שלא לצורך בהתבסס על אבחנה שגויה של אי סבילות למזון (שנפוצה למרבה הצער בימינו), או שהפסקתם כתוצאה מדיאטה שאסרה לאכול מזונות אלו, חיזרו לאכול אותם.
    כאשר תחזרו לאכול את כל המזונות זה יעזור לכם להשתחרר מהגבלות מזיקות ומיותרות. כמו כן, במקום לעקוב אחר כללים חיצוניים לפיהם "אסור לכם" לאכול מאכלים מסוימים, אפשרו לעצמכם לאכול כל דבר שתבחרו, זה יחזיר אותכם לשליטה. יהיה לכם את החופש לבחור לאכול את המאכלים שגורמים לכם להיות שמחים, מסופקים פיזית ורגשית. וזהו שלב חשוב באכילה קשובה.

עדי כהנן, היא מומחית בשינוי הרגלי תזונה ובריאות, עם ניסיון מעל 12 שנים. מלמדת אכילה קשובה דרך שינוי מנטלי, מיינדפולנס, מאסטר ב-NLP, נטורופתית, מאמנת כושר ומרצה לחברות ואירגונים.