לחץ, כעס, עצב, דאגה, הם רגשות שכולנו מגדירים כשליליים, או רעים. אך האם זה באמת כל כך גרוע להרגיש עצובים או כועסים? האם ייתכן שאנחנו נלחמים בהם יותר מדי ובכך נלחצים ועושים הכל כדי להרוג משהו שלא צריך בהכרח לקבור? שירלי נס ברלין, או שירלי החיובית בשבילכם, היא מרצה וסופרת לחשיבה חיובית, המאמינה שאנחנו לא צריכים לקטרג חצי מהעולם הפנימי שלנו כשלילי.

נס ברלין היא דור שני לחושבות חיובי. אמה, רבקה צדיק פישר, הייתה מרצה לחשיבה חיובית, והיא לימדה בקורסים שלה שיש רגשות חיוביים ושליליים. ולמרות זאת, שירלי מאמינה אחרת: "אם אנחנו מסתכלות על העולם הרגשי שלנו, הוא מאוד דומה לדברים בטבע, שיש ניגודיות כמו יום ולילה, ירח ושמש או ים ויבשה. יש לנו גם אהבה וגם פחד, עצב ושמחה, כעס ושלווה. אנחנו נעים על ציר מסוים של רגשות, ויותר מדי אנשים, גדלו בתחושה שברגע שהם יורדים דרומה משמחה, אז עליהם נורא לפחד כי הם נכנסו לטריטוריה השלילית, כי אמרו לנו להיזהר מדברים שליליים".

למה בעצם?

"כי זה לא נוח לנו. אפשר לראות שהסבתות (גם האבות והאימהות), תעשנה הכל כדי שהילד יפסיק לבכות, כדי שהילד לא יהיה עצוב או מתוסכל, עד כדי שהן מוכנות לזרוק את כל הכללים והחוקים שלהן, משום שהתסכול הוא קשה לצפייה. חונכנו שיש דברים כאלו שנקראים רגשות שליליים", היא אומרת.

 "אצלי כל הרגשות הם לגיטימיים. רגשות הם אנרגיה בתנועה. כשאנחנו מנסים לעצור את הרגשות השליליים, אנחנו מפחדים להרגיש את זה, מפחדים לתת לעצמנו להרגיש את הפחד והתסכול שלנו ושל ילדנו. אנחנו רואים הרבה ילדים שלא חווים כעס ותסכול כי הם למדו שזה בלתי נסבל לנו כמבוגרים, כי אנחנו מפחדים מהעולם הרגשי הזה. אבל רגשות הם לגיטימיים מעצם קיומם. הם קיימים, ואפילו אם רק תהרהרו בהם כבר יכול להיווצר שינוי".

מה לעשות כשאנחנו פוגשים ברגשות לא נעימים?

לגישתה, יש 3 דרכי פעולה לנקוט כשאנחנו מרגישים מאותגרים: "צריך לזכור שכל הרגשות נובעים ממחשבה. לדוגמה, חמותי נוהגת להגיע אלי הביתה ומתחילה לסדר ולנקות. פעם אחת כשזה קרה, נכנסה אלי חברה הביתה והחל לבעבע בה כעס. שאלתי אותה מה הבעיה, והיא אמרה שכשחמותי נוהגת ככה, היא בעצם אומרת שהבית שלי מטונף, אז אמרתי לה שאף פעם לא חשבתי עליה ככה. מבחינתי? אני שמה לה סמרטוט ליד הדלת – שתהנה. זו אותה סיטואציה, אבל מתוך המחשבה שלה, היא חוותה כעס ועלבון ואני חוויתי הודיה ושמחה".

"אלו רגשות שונים שמגיעים ממחשבות שונות, אז הדבר הראשון הוא – לא להאמין לכל מחשבה. זו לא אמת לאמיתה, זו לא מציאות צרופה, זה לא חקוק בסלע, אם את חושבת שהיא מזלזלת בך, זו לא בטוח האמת. מכיוון שעוברות בנו מחשבות כל הזמן, אנחנו צריכים לזכור שזו רק מחשבה, וברגע שאנחנו מבינים את זה, משהו בנו יכול להירגע כי העולם של הרגשות הנמוכים, נובע ממחשבות, אבל אם אני מתייחסת לזה רק כעוד מחשבה, אז אני יכולה לייצר לעצמי רגע השהייה. אני לא לוקחת אותה כאמת".

"לא כולי זה הכעס"

"הדבר השני", ממשיכה נס ברלין: "הוא להחזיר גם את הרגש לפרופורציה. יש הבדל בין יש בי כעס לבין אני כועסת, שזה אומר בעצם שכל מי שאני עכשיו זה הכעס. כשאני אומרת יש בי כעס, אני יודעת שיש בי עוד רגשות. יש  בי גם תקווה, שמחה וכו'. יכול להיות שכרגע אני לא מחוברת אליהם או חווה אותם, אבל זאת תזכורת שלא כולי כעס. אני אגדיל ואומר – עכשיו. העכשיו גם מחזיר לפרופורציה, זה לא מכאן ועד עולם, זה לא דבר שמתפרש על כל הזמנים, זה עכשיו. ברגע שאני ממללת את הרגש הזה ואני מכניסה אותו ליש בי כעס וממקמת בזמן הווה, אז כבר הקלתי עלי".

שירלי נס ברלין (צילום: באדיבות המצולמת)
שירלי נס ברלין | צילום: באדיבות המצולמת

הזינו את עצמכם בטוב

הדרך השלישית, מסבירה שירלי, היא להעלות גרה של טוב. "הכוונה היא שמה שאנחנו מעניקות לו תשומת לב או מכניסות לתוכנו זה מה שנוציא, אם נראה חדשות ונתעצבן אז זה מה שנרגיש בחיים שלנו. רוב האנשים חושבים שהחשיבה החיובית זה סוג של 'לה לה לנד', אבל זה בדיוק ההיפך – יש אין־סוף יופי וטוב בעולמינו, אלא שאנחנו כל כך עסוקים בדרמה ובצורך בתשומת לב, שאנחנו כבר לא רואים את הטוב. אז דווקא מי שמצוי בתוך מתח, מצוקה ומועקה, הוא זה שחי בלה לה לנד, הוא זה שמפספס כל כך הרבה טוב סביבו".

"להעלות גרה של טוב אומר שאני מזינה את עצמי שוב ושוב גם על ידי חוויות של טוב, וגם על ידי השתהות בחוויה – מציינת לעצמי חוויות של טוב וברגעים שאני מסוגלת ויכולה, אני מעלה אותן שוב. ככל שאזין את עצמי יותר במה שמרומם אותי ומזין אותי, ככה פחות אהיה נתונה לתנודות של ציר הרגשות שלי ואני אהיה יותר בשלווה ובנחת. כי חוויה חיובית זה לא בהכרח לספור עד 10 ולהירגע. הכי חשוב זה לתכנת את עצמינו לראות את העולם ועצמינו בצורה חיובית"

את בעצם אומרת שאנחנו צריכים להודות על מה שיש?

"זה הרבה יותר מהודיה, כי המילה הזו יוצרת אצל הרבה אנשים אנטגוניזם. מדובר יותר על להתבונן על מה שיש, ויש הרבה. יש לי שיטה שנקראת 10 דקות גג וגם הוצאתי ספר שבו ישנם אימונים של 10 דקות ליום, ויש שם תרגיל שמתקשר להעלאת גרה של טוב. בתרגיל אנחנו שואלים בכל מקום שאליו אנחנו מגיעים – מה נחמד כאן? ממש לעצור רגע ולחפש מה נחמד כאן. ומה יפה בתרגיל הזה? שאחרי שעשיתי אותו, העיניים שלי ימשיכו לחפש משהו נחמד. המוח שלנו הוא כמו גוגל, אם בגוגל אני רושמת סירים גדולים לפסח אז גם אחרי שקניתי את הסיר הגדול ופסח יעבור, הוא ימשיך להציע לנו פרסומות לסירים גדולים. אותו הדבר גם קורה במוח שלנו, שורת החיפוש שלנו כל כך לא מפוקסת על הטוב והחיובי, כך שהתרגיל הקטן הזה של מה נחמד כאן, הוא לא רק רלוונטי לרגע, אחרי שראינו משהו נחמד, הוא ימשיך להיות מפוקס על טוב".

אז אפשר להירגע, הרגשות השליליים לא באמת הורסים לנו את החיים?

"אנשים מרגישים שהם מוצפים ברגשות האלו וזה הורס להם את החיים, אבל מחשבה שלילית היא בעצם נובעת מתוך מקור של פחד מתוכנו. למשל: כעס, דחיינות, או קולות שאומרים לנו לא לעשות דברים, אלו רק מחשבות שמבקשות לשמור עלינו כדי שלא ניכשל שוב. המחשבה הזאת מנסה להגיד לך, שאולי לא תצליחי להתמודד עם עוד כישלון, או דייט כושל, או בשביל מה להתעורר בבוקר ולצאת להתאמן אחרי שניסית כל כך הרבה פעמים וגם ככה את לא מצליחה להתמיד, אז למה לנסות? את גם ככה תכאבי את זה עוד פעם.

אלו מחשבות שבאות להגן עלינו, אלא שהן רק מחשבות, אנחנו יכולות לבחור לעורר בנו קול שהוא יותר ממחשבה, כמו לומר לאותה מחשבה תודה, אבל אני לא צריכה את ההגנה הזו. אם אני מתייחסת לזה כאל 'רק מחשבה', אז אני יכולה לומר לה תודה, אני לא נלחצת, לא מפחדת, אבל אני לא צריכה את זה, אני מסוגלת, וכל הכיוון של החיים שלי יהיה אחר".

אז איך אפשר להתחיל לחשוב חיובי, זה כמו שריר שמאמנים בחדר כושר?

"לחדר הכושר את מגיעה ומחכה שיקרעו אותך. אם המאמנת לא קרעה אותך, את מתבאסת ואם קורעים אותי אני אומרת 'איזה אימון טוב היה לי'. בחיים זה ההיפך – אנחנו מחפשים את המאמנת הדרדלה, אנחנו לא רוצים להתחזק, מפחדים להרגיש את הכאב, הכעס. יש לנו פחד מהעולם הרגשי הזה והפחד גורם לנו להימנע, לא לעשות דברים, לדחות, לא להתנסות בחיים בצורה שאנחנו שהיינו רוצות ולהסתכל בקנאה על אלו שעושות את זה. חשיבה חיובית זה אימון גם בהתמודדות בלי פחד. המאמנת שלי זו החיוביות בתוכי שהולכת וצומחת ומתחזקת".

5 טיפים של שירלי לחשיבה חיובית:

  1. יום ביומו - רכזו את המחשבות שלכם ביום הנוכחי בלבד. מהרגע שפקחתם את העיניים בבוקר עד שעצמתם בערב. אם צריך, השאירו שעה לתכנונים ארוכי טווח, וחזרו להתמקד ביום הנוכחי. שלווה מרובה מובטחת.
  2. מה שתאכילו זה מה שיגדל - תרצו להגדיל את החרדות או את השמחה? אם התשובה ברורה לכם, בדקו עכשיו למה אתם בוחרים לחשוף את עצמכם (טלוויזיה, שיחות, אנשים), ושנו אם צריך.
  3. פרגנו 3 פירגונים ליום - זה מכריח את המוח לעלות על פסים חיוביים. פירגון ראשון לעצמכם, מול הראי על הבוקר לפני האיפור/הגילוח וסידור השיער. ככה להביט בעיניים ולברך את עצמכם מכל הלב ביום נפלא. המוח שלכם מקבל מסר ישר על הבוקר להתיישר לחיובי.
  4. וגם בלילה. לפני שנרדמים - העלו גירה של טוב. מצאו נקודת אור שחוויתם ביום, ממפגש עם אדם שאתם אוהבים ועד תוכנית מצחיקה שראיתם, והיזכרו בזה. להירדם עם זיכרון טוב זה מרפא נפש כואבת.
  5. חבקו - והכי חשוב, לא הצלחתם לעשות דבר מ 1-5? תנו לעצמכם חיבוק גדול וזכרו, שמחר יום חדש, אותו תתחילו עם חיוך במראה, תמשיכו עם מי ומה שעושה לכם טוב, ותסיימו בהעלאת גירה של טוב, והכל הכל בסדר. אתם הולכים בקצב שלכם בתוך עולם משוגע וקשה לעתים, ועדיין, אם עיניכם נמשכו לכתבה הזו, ככל הנראה שיש בכם כמיהה לטוב, ומגיע לכם חיבוק.