מים מהווים  מעל ל-60 אחוז מגוף האדם, ושתיית מים מספקת הוכחה כתורמת לתפקוד תקין שלו. מחילוף חומרים תקין, דרך שיפור מראה העור ועד להפחתת הסיכון לחלות במחלות שונות – אין ספק שהיתרונות של שתיית מים הם רבים וחשובים. כולנו יודעים את זה ומכירים את זה, ועדיין כנראה שאין אדם שלא סבל לפחות פעם אחת בחייו מכאב ראש שנבע מהתייבשות.

למרות התרומה הרבה של שתייה מספקת של מים לאיכות חיינו, רובנו לא שותים מספיק, וזה קורה מכל מיני סיבות – מזג האוויר הקר והשהייה הממושכת בבית שגורמים לנו לחוש פחות צמאים, בלבול תחושת הצמא בתחושת רעב, חוסר הקשבה לצרכי הגוף, וגם סתם שכחה ועצלנות.

לכן השבוע אנחנו מזמינים אתכם להצטרף לאתגר ולאמץ הרגלי שתייה נכונים יותר, אבל רגע לפני– בואו נבין מה היא כמות מים מספקת.

כמה מים אתם באמת צריכים לשתות? 

מאז שהיינו ילדים לימדו אותנו שצריך לשתות לפחות 8 כוסות מים ביום, ורבים דבקים בנתון הזה גם בבגרותם, אך עד כמה הוא מדוייק? זה כנראה לא יפתיע אתכם, אבל כמות המים הנדרשת לתפקוד תקין של הגוף משתנה מאדם לאדם, ותלויה בין היתר במין (גברים זקוקים לקצת יותר מים מאשר נשים) וכמובן במשקל הגוף. נתונים נוספים שמשפיעים על כמות המים לה אתם זקוקים, הם עד כמה אתם פעילים במהלך היום, מה היא סביבת המחיה שלכם ומה הטמפרטורה בה, וגם מצבים בריאותיים אינידיבודואליים כמו מחלות, נטילת תרופות והריון או הנקה.

שאלה נוספת שעולה היא מה הכוונה בכוס – לרוב כשמדברים על כוסות מתייחסים לכוס מדידה סטנדרטית המכילה כ-240 מ"ל, אך כשאנחנו שותים בבית אנחנו לא תמיד שותים מכוס באותו גודל ולא מקפידים למלא אותה בכמות המדוייקת, ולכן ספירת כמות השתייה היומית שלנו בכוסות לא תמיד תעיד שבאמת שתינו מספיק.

אישה שותה מים (צילום: shutterstock By Antonio Guillem)
לא בטוח שכדאי לספור כוסות | צילום: shutterstock By Antonio Guillem

אז איך יודעים כמה מים לשתות? היום ההמלצה המקובלת היא 10-12 כוסות למבוגרים, ובכל אופן לא פחות מ-2 ליטר ביום, ויש כאלו שאף מדברים על לפחות 3 ליטרים לגברים. ישנן נוסחאות שונות לחישוב כמות המים הנדרשת על פי המשקל ונתונים נוספים, וקיימות גם אפליקציות בריאות שונות שיעשו את החישוב עבורכם. אבל אף מחשבון לא ידע לחשב במדוייק מה הגוף שלכם צריך, ולכן ההמלצה שלנו היא לתת תשומת לב להרגלי השתייה שלכם, להקשיב לגופכם וללמוד לזהות מתי שתיתם מספיק ומתי אתם זקוקים לעוד נוזלים. אחת האינדיקציות הכי טובות לכך היא כמובן צבע השתן שלכם – אם הוא שקוף אתם בסדר, ואם הוא צהבהב, תתחילו לשתות.

הטיפים שיעזרו לכם לשתות יותר:

  1. בקבוק, חברו הטוב של האדם – לא לצאת מהבית בלי בקבוק צמוד זה אולי הטיפ הבסיסי ביותר להקפדה על שתיית מים. אבל גם אם אתם בבית כל היום (כמו רבים בתקופת הסגר) בקבוק מים שמונח לצידכם הוא פתרון מעולה. אם אתם יושבים שעות רבות בפינת העבודה הניחו לידכם על השולחן בקבוק, עדיף שקוף – כדי שתוכלו לעקוב אחר השתייה. תתפלאו לגלות שאתם שותים הרבה יותר כשאתם לא צריכים לקום למלא כוס מים בכל פעם, רק אל תתעצלו למלא את הבקבוק כשהוא מתרוקן.
  2. להציב יעדים – כשיש לנו מטרה או יעד יש לנו יותר מוטיבציה להגשים אותם. הגדירו מראש את כמות המים שאתם רוצים לשתות ביום (בליטרים, כוסות או בקבוקים) ועקבו במהלך היום אחרי ההתקדמות שלכם בדרך למטרה. בסוף היום תרגישו טוב גם כי שתיתם מספיק וגם כי עמדתם במשימה.
  3. דאגו לתזכורות – אם שוב ושוב אתם מגיעים לסוף היום עם כאב ראש ומגלים שפשוט שכחתם לשתות, כנראה שאין מנוס מלהזכיר לעצמכם באופן מלאכותי עד שתתרגלו. אתם יכולים לכוון לעצמכם תזכורת בטלפון שתצלצל אחת לשעה, או אפילו למנות בבית או במשרד מישהו שיהיה 'נודניק מים' ויזכיר לם לשתות מידי פעם. זה מציק אבל עובד.
  4. היעזרו באפליקציות – אם אתם צמודים לטלפון כל היום ורוצים לשלב בין שני הסעיפים הקודמים, תוכלו למצוא בחנות האפליקציות לא מעט אופציות ליישומים שיעזרו לכם לעקוב אחר צריכת הנוזלים שלכם במהלך היום ויתזכרו אתכם כשאתם לא עומדים ביעדים.
    מים בטעמים (צילום: אפיק גבאי, מתכון לחיסכון)
    שדרגו את המים עם פרי או ירק | צילום: אפיק גבאי, מתכון לחיסכון
  5. הצמידו הרגלים – גם אם עדיין לא הצלחתם לאמץ הרגלי שתייה מוצלחים, יש לכם הרבה הרגלים אחרים כל מה שאתם צריכים זה "להצמיד" את השתייה לפעולות אחרות שאתם מבצעים – קמים לשירותים/מכינים קפה/ נכנסים לפייסבוק/יושבים לאכול? שתו מים.
  6. לנצל את התרופות – בהמשך ישיר להצמדת ההרגלים, במידה ואתם נוטלים תרופות כלשהן על בסיס קבוע, נצלו את המעמד ושתו על הדרך כוס שלמה של מים, במקום להסתפק בשלוק הנדרש. כבר הוספתם כוס למכסה היומית.
  7. לרענן את המים – זה ישמע מוזר לחובבי המים שבינינו, אבל יש אנשים שפשוט לא אוהבים מים, מה שהופך את אימוץ הרגלי השתייה החדשים לקשה יותר. במקרה כזה הפתרון הוא להוסיף למים טעם, ולא – אנחנו ממש לא ממליצים להפוך אותם לפטל ממותק, אלא יותר בכיוון של חתיכות פרי, פלח לימון, פרוסות מלפפון או כמה עלי נענע. חלק מהתוספות האלו לא רק ישדרגו את טעם המים אלא גם יעשירו אותם בויטמינים חיוניים.
  8. לאכול את המים שלכם – חשוב לזכור שהגוף שלנו צורך נוזלים גם בצורות אחרות משתיית מים ולכן דרך נוספת לוודא שאתם רוויים ולהמנע מהתייבשות היא לצרוך מזונות מרווים, מרק בחורף הוא פתרון מעולה וירקות ופירות עתירים במים כמו למשל מלפפון ואבטיח יעשו עבודה מצויינת בקיץ.

 

* התוכן בערוץ זה אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או לקבלת ייעוץ רפואי.