אל תתנו לגשמים האחרונים לבלבל אתכם: מאי כבר כמעט כאן, ועונת החתונות בפתח, שלא לומר כבר בעיצומה. אבל יש כאלו שלא מצליחים לעמוד בעול הכלכלי של החגיגה הכי גדולה. לשמחתם, כמה סטודנטים הצליחו למצוא דרך לעזור להם, ועל הדרך – גם להפוך את החגיגה לכפולה ומכופלת.

לפני ארבע שנים השתתפו יחד ברק אוסטר (30) ומייקי בן ארי (33), אז סטונדטים במרכז הבינתחומי בהרצליה, בתכנית רבין למנהיגות. במסגרת התכנית הם חיפשו דרך שתגרום לאנשים בגילם לצאת להתנדב, כדי לשפר את החברה שבה הם חיים ולעשות אותה יותר סולידרית מלוכדת וחזקה. "הבנו שהדרך הכי טובה להוציא אנשים להתנדב היא בעזרת חיבור של אנשים לאירוע משמח ומרגש, שההיענות להתגייס אליו גבוהה", מסביר ברק, "שנה לפני כן מייקי התחתן, וגם הרבה חברים שלנו מסביב, ומשם בא הרעיון".

תעביר את זה הלאה - אבל במסה הרבה יותר גדולה

האירגון החברתי שהקימו החברים, מברוק, מסייע לזוגות שרוצים להינשא, אבל אין להם את האמצעים הכלכליים לקיים חתונה. בעזרת עשרות אנשי מקצוע ומתנדבים, הם עוזרים לזוגות להתחתן כפי שתמיד חלמו. במקור תכננו חברי המיזם לארגן חתונה אחת, אבל הרעיון תפס, והיום הם כבר יכולים לזקוף לזכותם 17 חתונות – ועוד לא מעט חתונות שעומדות להתקיים בעונת החתונות הקרובה. "הרעיון הוא למצוא זוגות צעירים שרוצים להתחתן אבל ידם אינה משגת לחתונה מכובדת, כזו שיכולה גם לתת להם קצת הון התחלתי לצאת איתו לדרך".

"רצינו להתנדב בעצמנו, לעבוד עם אוכלוסייה מגוונת ולעודד אנשים להתנדב", מסביר ברק, "היה חשוב לנו שרוח ההתנדבות תהיה כמו בסרט 'תעביר את זה הלאה' אבל במסה גדולה יותר רחבה – חשבנו שאם נוכל לעזור לזוגות לעשות חתונה שבאמצעותה יוכלו לגייס כסף, גם נעזור להם אישית, וגם נגרום לכך שהם והמשפחות שלהם ימשיכו להתנדב ולסייע, כמו שעזרו להם". לדברי ברק, חלק מהמטרה היא גם לפתוח אצל המתנדבים את התיאבון להתנדבויות נוספות בהמשך.

היום, 4 שנים מאוחר יותר, אל הצוות המקורי הצטרף צוות נוסף באוניברסיטת בן-גוריון בבאר שבע, כאשר תפקידם המרכזי של שני הצוותים הוא לאתר זוגות מאורסים שיתאימו למיזם לפי שני קריטריונים פשוטים ונאמנים לאג'נדה של המקימים – לא מספיק שהזוגות יהיו כאלו שידם אינה משגת, אלא הם צריכים להיות מעורבים בעשייה חברתית בעצמם.

חתונה מספר 14 של מיזם מברוק (צילום: מברוק)
חתונה מספר 14 - החתונה הכי גדולה שקיימו ב"מברוק" | צילום: מברוק

לדברי גל יניב, האחראית על יחסי הציבור של המיזם, האתגר הכי גדול של הארגון הוא דווקא למצוא את הזוגות שזקוקים להם, ולכן לפעמים הם מאתרים את הזוגות דווקא דרך הפעילות ההתנדבותית שלהם. "הם גם מתביישים, וגם לא תמיד יודעים עלינו", היא מסבירה, "היו לנו לדוגמה בני זוג מקסימים שהגיעו ממשפחות מרובות ילדים ועדיין גרו בבית של ההורים. הם התקשו לממן בעצמם את החתונה והיה חשש אמיתי שלא יצליחו לקיים את האירוע ללא עזרה חיצונית. איתרנו אותם דרך מועדונית שהבחורה התנדבה בה בנתניה, ועזרנו להם לארגן חתונה מכובדת ולגייס כסף כדי להתחיל את החיים המשותפים שלהם עם הון עצמי קטן מהחתונה". במקרה אחר, סייעו חברי המיזם בחתונה מיוחדת של זוג דתי גאה. "הם לא קיבלו תמיכה מהורים, ופה אנחנו נכנסנו לתמונה. שני בני הזוג הם פעילים חברתיים בקידום זכויות הגאה, והיה מרגש מאוד לקחת חלק באירוע כזה".

"ההתגייסות הזו היא לא דבר מובן מאליו"

אחרי שיש זוג, חברי הצוות מאפיינים את הצרכים והרצונות של הזוגות ומתחילים לגייס את אנשי המקצוע השונים והמתנדבים. "זה לא פשוט לעשות את הכל בפרק זמן קצר, בכל זאת מדובר בחודשים בודדים, ואנחנו מגלים כל פעם מחדש אנשים מקסימים עם המון רצון שמסייעים לנו ולזוגות מכל הארץ", אומר ברק, "כמעט כל אנשי המקצוע מכל התחומים נותנים שירותים בהתנדבות מלאה כל פעם מחדש – אולמות, עיצוב, גרפיקה, צילום, קייטרינג, מוסיקה, הכל. בחתונות עצמן יש מערך שלם של מתנדבים שלוקחים חלק בכל התפקידים –מלצרים, אנשי הפקה, הקמה ופירוק - כולם מגיעים מטעמנו בהתנדבות מלאה, וההתגייסות הזו היא לא דבר מובן מאליו". בסוף כל אירוע, חברי המיזם מעניקים לכל בעל מקצוע שהשתתף בשמחה 'תו מברוק' לאות הוקרה – תו חברתי שמעיד על הנכונות שלהם לקחת חלק בפרויקט.

תו מברוק (צילום: מברוק)
תו מברוק | צילום: מברוק

החלק האחרון במעגל, ואולי הכי חשוב בחזון של "מברוק", הוא שהזוגות ובני משפחותיהם, שחגגו בסיוע שלנו, יהפכו לחלק מהמשפחה וימשיכו לסייע במתן שירותים לטובת חתונות נוספות בעתיד. "יש לנו זוג שהתחתן לפני כמעט שנה ומאז הם מגיעים להתנדב בכל חתונה, לא משנה כמה רחוק מהם היא מתקיימת", מספרת ברק, "זה ללא ספק סיפור הצלחה מרגש של הפרויקט".

למה כל כך חשוב לכם בעצם שאנשים ייצאו להתנדב?
"אנחנו מאמינים בחיי קהילה שמבוססים על נתינה אחד לשני. יש המון קבלה וסיפוק ביכולת לתת לאחרים, זה נותן משמעות ושייכות. בחברה מתוקנת עוזרים אחד לשני וככה מצמצמים את הפערים בחברה ומתלכדים ומתחזקים. באחת החתונות שלנו, למשל, לא היו הרבה אורחים, וגם אלו שהגיעו לא ששו אל רחבת הריקודים. המתנדבים בשטח הרגישו שצריך אנרגיה, וכל אנשי הצוות קרעו את רחבת הריקודים יחד עם הזוג. לראות את החבר'ה האלה גרם לי להבין את המשמעות של המצווה לשמח חתן וכלה".

זוגות שרוצים להתחתן עם "מברוק" ומתנדבים שרוצים לסייע מוזמנים לפנות לעמוד הפייסבוק של המיזם »