"מאוד רציתי להתנדב. חיפשתי המון, השארתי פרטים, וזה היה מאוד מסובך. כן חוזרים אלייך, לא חוזרים אלייך, הגעת למקום הנכון, לא הגעת. זה היה תהליך מסורבל שבסופו פשוט התנדבתי בחלוקת אוכל עם הרכב שלי. אמרתי לעצמי שאם היו משתמשים בכישורים שלי, היו זוכים ממני לתועלת הרבה יותר גדולה".

הסיפור הזה של ענת ארד הוא זה שעומד מאחורי GIFTED - מיזם חדש וייחודי, שמושק בימים אלו לראשונה בישראל, ומאפשר לאנשים להתנדב בדרך שקרובה לליבם. את המיזם הקימה ארד ביחד עם שרית ארז, לאחר שעבדו ביחד בהייטק במשך 15 שנים בתפקידי ניהול ופיתוח.

בשונה מפלטפורמות התנדבות אחרות, ב- GIFTEDהמתנדבים אינם מצטרפים לפרויקט התנדבות קיים, אלא מחליטים מה הם יכולים ורוצים לתת מעצמם, באיזה היקף, מתי ואיפה, ומעלים את ההצעה לאתר של GIFTED, שדרכו אירגונים ועמותות יכולים לפנות אליהם ולבקש את הפעילות שהציעו. "הרעיון הוא לאפשר לאנשים להתנדב בעזרת הכישרון שלהם, וזה משהו שלא היה קיים בישראל עד עכשיו, אומרת ארד, "הקמנו את המיזם בפברואר האחרון, ומאז הוא צבר תאוצה והפך למאגר מתנדבים עצום".

הרעיון הזה אולי נשמע מוכר לחלקכם, ובעיקר לאלו מכם שחיפשו עבודה לאחרונה. הסיבה היא שהוא פועל בצורה מאוד דומה לרשת החברתית LinkedIn, שבה מעסיקים יכולים לאתר עובדים בעלי ניסיון ויכולות שמתאימים להם לפי הכרטיס שלהם באתר, רק שהפעם הכל בהתנדבות.

"עד היום כל אתרי ההתנדבות עבדו לפי הצורך של הארגונים, שכתבו מה הם צריכים, והמתנדבים היו צריכים לחפש. זה פשוט לא נוח", אומרת ארד, "ב-GIFTED זה הפוך – מי שמציע את ההתנדבות אלו המתנדבים, והשאיפה היא שהם יכתבו במה הם כישרוניים, ואז העמותות והארגונים יחפשו אותם במאגר. זה מאפשר למתנדבים להתנדב לפי הכישרון שלהם – אתה מציע את עצמך ומי שצריך לוקח.

ענת ארד ושרית ארז יזמיות גיפטד (צילום: באדיבות המצולמות)
צילום: באדיבות המצולמות

מאגר המתנדבים הכי גדול ויצירתי בישראל

ארז וארד מסבירות שהרעיון לפלטפורמה החדשה הגיע גם מהרצון להעניק למתנדבים מימוש עצמי. "לצד עולם ההייטק שתינו למדנו גם אימון אישי, ואנחנו מאוד מאמינות בלפתח אנשים ולאפשר להם לממש את עצמם", מסבירה ארז, "זה מאפשר לאנשים לעשות את מה שהם אוהבים ולפרוח, בין אם זה זו התעסוקה הרגילה שלהם או פשוט כישרון שיש להם, וגם לתת לחברה".

לדבריהן, GIFTED משרתת קודם כל את המתנדבים, אבל מספקת לא מעט יתרונות חדשים גם לעמותות לארגונים, שעד עכשיו היו צריכים לפרסם את הצורך שלהם במתנדבים. "יש למשל ארגונים שאין להם אתר או אפשרות לפרסם, ואז אין איך להגיע אליהם", מסבירה ארד, ומספרת שאפילו עובדות סוציאליות נעזרות בפלטפורמה למען המטופלים שלהן.

בזכות הפלטפורמה החדשה אותם עמותות וארגונים מקבלים למעשה מאגר מתנדבים חינמי. "נכון להיום יש לנו את מאגר המתנדבים הכי גדול ויצירתי בישראל. עד היום הארגונים והעמותות ביקשו דברים ספציפיים. עכשיו הם יכולים לקבל יותר ממה שהם אי פעם חלמו לבקש", אומרת ארד, "המתנדבים באתר ממש עושים לנו בית ספר ומלמדים את כולם כמה דברים שאף אחד לא חשב עליהם אפשר לקבל בהתנדבות", מוסיפה ארז ומדגימה: "עוגות מעוצבות, איפור, גרפיטי, הופעות, שיעורי גיטרה והיפ הופ, יוגה, סטנדאפיסטים, קבוצות תאטרון, בובות מעוצבות, שיעורים בכלכלת המשפחה, הדרכת אופני שטח, וכמובן גם דברים סטנדרטיים כמו שיעורי מתמטיקה ואנגלית או שיפוץ דירות. אנחנו כל הזמן רואות עוד ועוד כישרונות, וזה מרגש".

"שיתופי פעולה שאף אחד לא דמיין שיקרו קודם"

השיטה החדשה מתאימה למתנדבים מסיבות שונות ובשלל מצבים, והתגובות נלהבות. "יש למשל מתנדבים שהתפנה להם זמן בעסק והאתר מאפשר להם לתת מעצמם בתחום ההתמחות שלהם", אומרת ארז, "זה עוזר להם להתנדב בצורה פשוטה, כי הם מגדירים לא רק מה הם רוצים לתת, אלא גם איפה ובאילו שעות ואזורים", היא אומרת, ומספרת גם על מתנדב שיצא לפנסיה מוקדמת ומצא מקום לתת מעצמו, ועל מתנדבת אחרת שרצתה מאוד לתרום אבל לא היה לה כסף, ומצאה באתר דרך לעשות את זה בעזרת הכישרון שלה.

גם הארגונים והעמותות מפגינים התלהבות רבה. "רק הבוקר כתבו לי מאחת העמותות שכיף לפתוח את הבוקר ולראות את כמות המתנדבים", מספרת ארז, "כל הזמן שואלים אותנו איך לא הקימו את זה קודם, כי זה בדיוק מה שצריך. לפעמים מתלהבים מדבר ספציפי שמתנדב מציע, למשל גרפיקה, ואז עשר עמותות שולחות לו בקשה בבת אחת והוא יכול לבחור, ולפעמים אותו מתנדב גם מגיע לכמה מקומות". "אנחנו כל הזמן מקבלות בוואטסאפ תודות על הסטנדאפיסט שהצליחו להביא לפה ועל סדנת צילום לנוער שהצליחו להביא לשם", מוסיפה ארד.

בינתיים כבר מצטברים באתר מאות מתנדבים ואירגונים שמחפשים אותם, ולא מעט חיבורים מוצלחים כבר יצאו לדרך. "לדוגמה מועדון חברתי של פגועי נפש שאין להם תקציבים שקיבל פתאום סדנת תאטרון ממתנדבת שעשתה את זה מכל הלב וגרמה להם לאושר גדול, וגם קבעה איתם כבר כמה סדנאות נוספות", מספרת ארד, "אלו אנשים בודדים, שכמעט לא זוכים לפעילויות, ופתאום הם קיבלו פעילות מגוונת ואיכותית, הם מאושרים מזה".

"מישהי העלתה הצעת התנדבות של ציור קיר לילדים", מספרת ארז, "פנו אלינו כמה עמותות וכפרי נוער בסיכון, אבל אז עלתה השאלה איך להשיג חומרים וצבעים. הציירת הציעה לפנות לטמבור, שנרתמו לעזור והביאו כמות צבעים גדולה שהספיקה לכמה וכמה התנדבויות. זה היה נפלא"."היה גם צלם מתחיל שרצה ליצור לעצמו סרטון תדמית, ופנו אליו מעמותה גדולה כדי שיצור להם סרטון. הוא רק חיכה להזדמנות הזו, ושני הצדדים יצאו מרוצים מאוד. קורים הרבה דברים מרגשים ושיתופי פעולה שאף אחד לא דמיין שיקרו קודם", היא אומרת.

החזון שלנו הוא ש-GIFTED יהפוך לפלטפורמה לכל התנדבות בכישרון שלך בארץ", מסכמת שרית, "אני מרגישה שעשינו מהפכה קטנה בעולם ההתנדבות, והמתנדבים הם אלו שמובילים אותה, כי הם אלו שיוזמים את הרעיונות להתנדבויות".