אנחנו רגילים לשמוע רבנים מתבטאים בנושאי דת, מסורת, לעיתים אפילו פוליטיקה, אבל לרגל השנה החדשה יותר מ-30 רבנים מכל רחבי הארץ החליטו לצאת בצעד פורץ דרך ומפתיע, ולחתום על מכתב בנושא אחר לגמרי – הפחתת השימוש בכלים חד פעמיים בחגי תשרי.

הכל התחיל כאשר שיר שפרן (27), פעילה סביבתית מארגון "מגמה ירוקה" וסטודנטית למדעי המוח, נתקלה לפני כשנה בטור של רב מחו"ל שהעלה שאלה הלכתית: האם כלים חד פעמיים יכולים להיחשב כשרים כשהם גובים מחיר כל כך גבוה מהסביבה ומבעלי החיים בעולם? "הוא כתב שאנחנו מצווים בתורה לשמור על הסביבה, והרגשתי שממש חסר לי בארץ הקול הרבני הזה שמתייחס לנושאים של איכות הסביבה", היא מספרת.

למרות שאינה דתייה, היא מאמינה בהשפעה החזקה של הרבנים על הישראלים. "ראיתי את כמויות הפלסטיק שהחברה הישראלית צורכת ואת ההתמכרות לחד פעמי, והרגשתי שאם רבנים יתערבו בנושא, זה יוכל לעשות שינוי משמעותי", היא מסבירה, "הרי כל פעם שרב מביע דעה על משהו, זה מתפרסם בתקשורת ומקבל הרבה רייטינג, והמודעות עולה. החלטתי להשתמש בכוח הזה לטובת המלחמה בפלסטיק ובחד פעמי. רציתי לנער ולהעיר את הציבור הישראלי, והמכתב של הרבנים היה רק אמצעי, אבל ידעתי שכדי שהוא יהיה משמעותי, צריכים לחתום עליו רבנים מובילי דעת קהל מזרמים שונים".

כל זה קרה לפני כשנה, ומאז הצטברה לא מעט פסולת של פלסטיק על כדור הארץ, אבל מסתבר ששפרן לא הייתה היחידה ששמה לב. בפסח האחרון, קרא ארגון "רבני בית הלל" לצמצם את צריכת הכלים החד פעמיים בחג. "בפסח יש חגיגה אדירה של שימוש בכלים חד פעמיים, במיוחד בציבור הדתי, וחשבתי שחייבים לעשות משהו כדי למנוע את זה", אומר הרב רונן לוביץ' מהארגון, "אני מעביר הרצאות וכותב מאמרים בנושא יהדות ואיכות הסביבה כבר למעלה מ-31 שנים, ובעיני זה טבעי, נורמלי ואפילו מתבקש. הרי היהדות מעודדת רוחניות, ולא סיפוק בענייני חומר, ויש גם את העניין של תיקון המעשים של כל יחיד, של צדק חברתי והתחשבות בשכבות החלשות. הדאגה לאיכות הסביבה משתלבת בערכי היסוד של היהדות".

כששפרן נחשפה למודעות של הארגון, היא התלהבה מאוד מהגילוי שישנם רבנים שעוסקים בקיימות ואקולוגיה, והחליטה לארגן לקראת חגי תשרי פרסום דומה בקנה מידה רחב יותר, בשיתוף עם רבנים מכל הקשת של הציבור הדתי-לאומי. היא פנתה לרב לוביץ', ויחד הם ניסחו את המכתב שעליו התבקשו הרבנים לחתום – שפרן הייתה אחראית למידע על הסביבה ועל הנזקים שנגרמים לה, ואילו הרב הביא את הפן היהודי והסביר את הקשר בין יהדות לקיימות.

"אנו הרבנים החתומים מטה מרגישים חובה תורנית, דתית ומוסרית, להשמיע קול ולקרוא לציבור להפחית את השימוש בכלים החד-פעמיים בחגי תשרי הבאים עלינו לטובה", נכתב במכתב, "יש לזכור ולהזכיר את המצווה, ככתוב בתורה: 'בל תשחית', ונפסק להלכה ש'כל המשבֵר כלים, וקורע בגדים, וסותם מעיין, ומאבד מאכלות דרך השחתה – עובר בבל תשחית'. וכן אמר בורא עולם לאדם הראשון: 'תן דעתך שלא תקלקל ותחריב את עולמי! שאם קלקלת, אין מי שיתקן אחריך!' (מדרש קהלת רבה ז, א). בתקופת החגים מתרבה השימוש בכלי פלסטיק ובמוצרי ניילון, ואנו מבקשים מהציבור להיות מודע לנזקים הבריאותיים והסביבתיים של השימוש בכלים חד-פעמיים, ולהשתדל לצמצם את השימוש בהם כמידת היכולת, הן בחגי תשרי והן בכל ימות השנה".

"אם הצלחתי להדליק בהם ניצוץ, עשיתי את שלי"

השניים החלו לפנות השניים לרבנים שונים וביקשו מהם להצטרף לקריאה החשובה, ולאחר ששפרן פרסמה בוואטסאפ ובפייסבוק שהיא מחפשת דרך לפנות לרבנים, היא קיבלה תוך זמן קצר מבול של הצעות מאנשים שהתנדבו לסייע לה בפנייה אליהם. "הרגשתי שאני מנהלת חמ"ל, אפילו לא הספקנו לפנות לכל הרבנים שקיבלנו את הפרטים שלהם", היא מספרת.

היוזמה של השניים הייתה כמעט בחזקת התפרצות לדלת פתוחה, וקיבלה תמיכה רחבה במיוחד מארגון "מגמה ירוקה", שבמסגרתו פועלת שפרן, ומהקואליציה למען צמצום פלסטיק בישראל, שבה חבר הארגון לצד ארגונים סביבתיים נוספים כמו צלול, אקו מינגלינג, פלסטיק פרי ישראל, מרכז השל ועוד. "החלטנו לאחד כוחות כי מדובר בצרה ומגפה של החברה הישראלית כולה, וצריך לראות איך מטפלים בה יחד וגומלים את ישראל מההתמכרות", מסבירה שפרן. פעילי הקואליציה כולה לקחו חלק במהלך, ועזרו בחיבור עם רבנים והחתמתם, תרגום לאנגלית, קידום המהלך התקשורת ועוד.

לדבריה, תגובות הרבנים היו תומכות ומפרגנות. "הפתיע אותי לגלות עד כמה היוזמה הייתה חשובה בעיניהם", היא משתפת, "היו גם רבנים שלא חתמו, אבל אמרו שזה גרם להם לעצור ולעשות בדק בית ולראות איך הם יכולים לצמצם את צריכה הפלסטיק החד פעמי בעצמם ובישיבות שהם עומדים בראשן. מבחינתי זה יותר משמעותי מחתימה, כי אם הצלחתי להדליק בהם ניצוץ, עשיתי את שלי".

"מדהים לראות את ההדים שזה יצר, ולגלות כמה רחוק היוזמה הגיעה", אומרת שפרן, ומספרת על כתבה בנושא שמתפשטת ותופסת תאוצה בקהילות יהודיות ברחבי העולם. מפורסמים ואנשי ציבור בקהילות שונות מעודדים את היוזמה, שהפכה גם לוויראלית בוואטסאפ. בנוסף, משפחות שמעידות על עצמן כמכורות לחד פעמי סיפרו שבחג האחרון והחליטו לצמצם פסולת מתוך דאגה לסביבה, והשתמשו בכלים רב פעמיים.

"דווקא כאנשים מאמינים, המחויבות שלנו לשימור העולם גדולה יותר משל כל אדם אחר", מוסיף הרב לוביץ', "הרי האמונה בבורא סוברת שיש יישות אלוהית שהיו לה תכנון וכוונה לכל מה שנברא, ואנחנו מצווים לשמור על הבריאה. אני מוצא במגזר הדתי מודעות מאוד גדולה, שהולכת וגוברת, יש הרבה שמתחברים לזה, ולאו דווקא הליברלים. אני מאמין שאם היינו מתארגנים יותר זמן מראש היינו יכולים להחתים עוד עשרות רבות של רבנים".

זיהום פלסטיק בים
זיהום פלסטיק בים

"אם רוצים לפעול בחברה הדתית צריך לגשת לזה אחרת"

לצד קואליציית הפלסטיק, בעקבות יוזמת המכתב הוקמה גם קואליציה קטנה יותר שפועלת לצמצום השימוש בפלסטיק בחברה הדתית והחרדית – "בלי פלסטיק בעזרת השם", שכוללת פעילים דתיים ולא דתיים, ויוזמת שיתופי פעולה עם בתי כנסת ותנועות נוער מהמגזר. "אנחנו רוצים לפעול בכל המגזרים, אבל אם אנחנו רוצים לפעול בחברה הדתית, אנחנו צריכים לגשת לזה אחרת", מסבירה שפרן, "היתרון בקואליציה הוא שכל אחד מביא את נקודת המבט שלו".

"המטרה שלנו היא להעלות את המודעות, ולא רק בנושא הכלים החד פעמיים", מסכם הרב לוביץ' עם מבט לעתיד, "יש הרבה מה לשפר – כמות הדפסת הספרים והחוברות במגזר היא עצומה, יש לצמצם גם את המדורות בל"ג בעומר ואת צריכת המזון מן החי, דבר שבציבור הדתי נחשב לחובה והידור בשבתות וחגים, וגם לקבורה יש השלכות אקולוגיות. ברגע שהנושא מחלחל אצל הנוער והצעירים, זה עובר גם הלאה למשפחות שלהם ונשאר לטווח הארוך".