כשחולים, כשבריאים, בחגים, בימי חורף קרירים רגילים, עם קניידלעך, בלי קניידעלך – מרק עוף הוא כנראה אחד המאכלים הכי יהודיים שיש, אבל בתחילת השבוע כמויות ענק של המרק האהוב התבשלו על הכיריים דווקא ב...מסגד.

ביום ראשון האחרון, המרק המפורסם, שמכונה לעתים קרובות "פניצילין יהודי" בשל היכולות המרפאות הידועות שלו, בושל על ידי מתנדבים יהודים ומוסלמים במסגד מזרח לונדון כדי במטרה לחלק אותו למקלטים לחסרי בית.

הררי גזר, שום, בצל וסלרי קולפו ונקצצו לאורך ספסלים ארוכים על ידי חניכי צופים מוסלמים, מתנדבי ארגון הסיוע המוסלמי Muslim Aid, חברי הארגון היהודי "בני ברית" וחברי הקהיל היהודית New Stoke Newington Shul. בשולחן אחר, אמילי אוטבוס, סטודנטית של LSE – בית הספר לכלכלה של לונדון, הדריכה סטודנטים אחרים איך להכין קניידלך, למרות שהודתה שהיא בדרך כלל מוותרת עליהם.

טאהיר איקבאל, מנהל אירועים בקייטרינג Elite Caterers, היה אחראי על הכנת 90 עופות החלאל למרק. החברה שלו, שמקיימת חתונות אסייתיות ואירועים עסקיים, תרם את המצרכים, הציוד והתחבורה לאירוע. "זו חוויה חדשה עבורנו. מעולם לא הכנתי קודם מרק עוף יהודי, אבל אני מתאמן כבר שבועיים, גם על המשפחה שלי", הוא סיפר לגארדיאן. לדבריו, המקבילה האסייתית הקרובה ביותר שיצא לו להתנסות בה הייתה מרק עוף מתובל.

בכל רחבי בריטניה בושלו יותר בעשרים מקומות יותר מ-2,500 מנות של מרק – כשר, חלאל, צמחוני וטבעוני, לצד אירועי מרקים שהתקיימו גם בגרמניה, פולין, דרום אפריקה ואוסטרליה, במסגרת יום המצווה – יום של פעילות חברתית בהנהגת הקהילה היהודית, אבל בשיתוף בני דתות אחרות או חסרי דת. פעילויות אחרות שהתקיימו ברחבי העולם בהשתתפות יותר מארבעים אלף מתנדבים כללו מסיבות תה לפליטים, איסוף ומיון בגדים ומזון לנזקקים, ניקוי בתי קברות ופארקים וביקור בבתי אבות.

ממסגד מזרח לונדון הועברו 900 מנות מרק עוף ויותר ממאה מנות מרק צמחוני לפרויקטים של צבא הישע, בית המקלט לחסיר הבית סנט מונגו ומרכז Acre Lane, שנמצא בבריקסטון, דרום לונדון. "מרק עוף הוא המאכל המועדף על יהודים", אמרה לורה מרקס, מייסדת ויו"ר יום המצווה. "לצד התכונות המרפאות המפורסם שלו, יש לו כל מיני איכויות רגשיות – ידידות, משפחה, תחושת ביחד, אהבה, טיפוח – כל אלו נמצאים בקערה".

לדבריה, יש תפיסה רווחת שיהודים ומוסלמים לא מסתדרים. "אבל יום המצווה מדבר על הערכים המשותפים שנמצאים בבסיס שתי הדתות – המחויבות לפעולה חברתית ולצדק חברתי", היא אומרת, "גם הם וגם אנחנו מצווים על ידי אמונתנו לעשות מעשים טובים ולתרום לחברה. רוב היהודים שהגיעו לכאן היום לא ביקרו במסגד לפני כן, ולרוב המוסלמים לא יהיו חברים יהודים. אבל הנה אנחנו עכשיו, קוצצים ירקות ביחד".

מסגד מזרח לונדון משרת את הקהילה המוסלמית הגדולה ביותר בבריטניה, והוא אחד הגדולים באירופה. עד לפני שלוש שנים פעל בסמוך אליו בית כנסת קטן, שריד לקהילת היהודית ששגשגה פעם במזרח העיר, אבל הוא נסגר ונמכר למסגד. לדברי ג'הנגיר מאליק, מנכ"ל ארגון Muslim Aid שחבר לאירוע ביום המצווה, בשנות השלושים היה האזור שופע ביהודים. "יום בישול המרק היה יוזמה נהדרת שהצליחה לחבר בין שתי הקהילות שלנו בחלק של לונדון שהוא משמעותי וחשוב לשתיהן, ולהפיץ מסר בין-דתי חיובי ברחבי העולם".

בשעה 12:30 בצהריים, בזמן שהבשלנים הוסיפו את העוף למנת המרק הראשונה, נשמעה הקריאה לתפילה המוסלמית. "האוכל מחבר בינינו", אמרה מארקס.