עם יד על הלב - נכון שגם אתם בדקתם בפייסבוק איך תיראו אם יום אחד תתעוררו בתור המין השני? הטרנד התורן שסחף את הפייסבוק היה מפתה במיוחד, וזה דווקא משמח את ד"ר הדס כהן, מרצה במרכז לייפר ללימודי נשים ומגדר באוניברסיטה העברית בירושלים, שחושבת שכל אחד ואחד מכם שהשתתף בניסוי הזה, הוא חלק ממגמה חברתית.

"החגיגה סביב האפליקציה הזאת מצביעה בעיניי על קבלה של זהות מגדרית יותר גמישה", היא אומרת. "היום יותר ויותר אנשים, במיוחד דור ה-Z, אלו שנמצאים בשנות העשרים שלהם, מדברים על זה שהם לא מרגישים רק אישה או גבר אלא משהו באמצע, כלומר הזהות המגדרית שלהם היא לא בינארית. הדיכוטומיה נשברת, וזה מפעפע אל כל הציבור. בארה"ב זה יותר נפוץ – יש שם למשל בתי שימוש ציבוריים שלא מיועד לגברים או לנשים אלא לכולם. והנה גם בישראל אנשים פתאום מתלהבים מאפליקציה שהופכת גברים לנשים ולהפך. יש פה חדירה של אידיאולוגיה מאוד ליברלית, שלא מקשיחה את ההבדלים בין המגדרים. יש פה גמישות וכבוד לרצון של אדם ולתחושה שלה או שלו כלפי איך שהם מרגישים עם עצמם".

אבל גם הרבה מאוד אנשים שלא מגדירים את המגדר שלהם כגמיש השתמשו באפליקציה.
"זה יצא ממקום של קוורים, של מגדר, של פמיניזם, שהוא תמיד בשוליים, והפך להיות כל כך מיינסטרים, שאפילו לא חושבים על המשמעות של זה. זה לא אומר שמי שהשתמש באפליקציה מחר יבוא ויגיד שהמגדר שלו הוא לא בינארי, אבל יש פה פוטנציאל לקבלה של זהויות מגדריות לא קשיחות".

ד"ר הדס כהן (צילום: באדיבות הצלמת)
ד"ר הדס כהן | צילום: באדיבות הצלמת

חברה יותר פלורליסטית ומקבלת

"תחשבי רגע על ההורים או הסבים שלנו. הם היו עושים כזה דבר?", שואלת ד"ר כהן, "קשה לי לדמיין את אבא שלי שואל את עצמו איך הוא היה נראה בתור אישה, אבל היום הילדים והנכדים שלהם כן עושים את זה. אנחנו רואים פה שינוי בין-דורי והבדלים בין התפיסות".

ומה עם פורים למשל? הרי גברים התחפשו לדמויות נשיות גם בדורות הקודמים, אז למה דווקא הטרנד הזה מעיד על משהו שונה?
"כי זה לרוב נעשה בלעג, בהגכחה, לא בצורה שנותנת כבוד. כשאישה מתחפשת לגבר זה לא בלעג, כשגבר מתחפש לאישה זה לרוב כן, וזה בא להראות שהם לא עושים את זה בצורה רצינית, כי המעבר הזה לא נתפש כמשהו נורמלי. לעומת זאת באפליקציה זה נתפש בצורה נורמלית, זה לא מקבל טוקבקים כמו 'מה פתאום, איך אתם עושים את זה'. מצד שני תחשבי כמה אלימות חווה טרנסג'נדרית, ברגע שקולטים שהיא הייתה פעם גבר. המעבר הזה מגבר לאישה מאוד מאיים".

יש בזה יתרון גם עבור מי שלא טרנסג'נדר?
"זה פשוט יוצר חברה יותר פלורליסטית ומקבלת. ברגע שזה לא ביג דיל אם הזהות המגדרית היא כזו או אחרת, אז לכולם הרבה יותר טוב, כולל הסטרייטים. זה מוריד את הלחץ, זה מאפשר לאנשים להרגיש חופשיים להיות מי שהם, כי הם יודעים שלא יהיו סנקציות חברתיות חמורות".

"גם הדרת נשים למשל קשורה לזהות מגדרית קשיחה", מסבירה ד"ר כהן, "אם את אישה בחברה פטריארכלית, אז יש שורה שלמה של דברים שנובעים מזה – בלי שאת רוצה את אוטומטית נחשבת למשל למפתה, למושא תשוקה, וגברים לא מסוגלים לשלוט בעצמם כשהם רואים אותך. הדרך של החברה להתמודד עם זה היא פשוט להסיר את הנשים מהחרב הציבורי. יחד עם הגמישות בזהות המגדרית, גם הייצוגים של כל אחד מהמינים יהיו יותר מטושטשים ופחות מוחלטים".