"אני מרגיש שכל דקה שאנחנו שם היא הצלה", אומר ד"ר ראיד חאג' יחיא, רופא ילדים מנווה שלום, שמתנדב כבר 12 שנה בעמותת "רופאים לזכויות אדם", לצד עבודתו כמנהל מרפאה בקופת חולים מאוחדת. העמותה, שהוקמה לפני שלושים שנה באינתיפאדה הראשונה על ידי יהודים ופלסטינים אזרחי ישראל, היא הארגון הישראלי היחידי שיכול להיכנס היום לעזה.

על רקע הימים הקשים האחרונים ברצועת עזה, מחר (חמישי) עתידה להיכנס משלחת של רופאים ומנתחים מטעם העמותה לרצועת עזה, כמדי חודש וחצי. כמות הפצועים הקשים שם אדירה, והבירוקרטיה להשיג אישורים מקשה עלינו מאוד. היינו רוצים להיכנס הרבה יותר, ליותר זמן וכמובן עם יותר אנשים. אבל יש הרבה בירוקרטיה סביב העניין הביטחוני וזה קשה לקבל את האישורים זה לא תמיד עובר חלק".

ד"ר חאג' יחיא יגיע גם הוא לרצועה, ובמסגרת זו יטפל איתם בחולים ובפצועים ברצועה. בביקורה הקרוב ברצועה תעביר איתה המשלחת גם ציוד ותרופות בשווי 150 אלף ש"ח, שהעמותה גייסה באמצעות תרומות.

"במשלחת הקרובה ייצאו כירורגים של כלי דם, אורתופדים ומנתחים מומחים בטראומה. בעמותה חברים מאות רופאים ערבים ויהודים, אבל הרופאים היהודים לא יכולים להיכנס מסיבות בטחוניות, ולכן אנחנו מחפשים עוד רופאים שיוכלו לסייע לנו וגם סיוע בכסף ותרופות", מספר ד"ר חאג' יחיא, "צריכים שם עכשיו כמה שיותר עזרה, ואנחנו מנסים להגיע עם צוות כמה שיותר גדול. יש לנו עבודה מעל ומעבר, הם קורסים גם ככה, אז בימים האלו אני מרגיש שהמצב קטסטרופלי".

"אומרים לי תמיד שזה הבית שלי"

לדברי ד"ר חאג' יחיא, התושבים מקבלים אותם בזרועות פתוחות. "הם ממש מחכים להגעה שלנו. כשאנחנו באים מפרסמים שמגיעה משלחת מתוך ישראל, ואנשים מגיעים מכל עזה. אנחנו עובדים מהבוקר עד השעות הקטנות של הלילה. אנחנו לנים שם בבית מלון, ועשרות אנשים מחכים לנו שם. הם אומרים לי תמיד שזה הבית שלי – למרות העוני הם רוצים לארח אותי, מזמינים אותי תמיד הביתה. מחכים לנו ומחבקים".

את הדברים שהוא רואה ברצועה מכנה ד"ר חאג' יחיא קטסטרופה. "עוני מחפיר, אנשים משכילים בוגרי אוניברסיטה שלא עובדים – יש המון ילדים לא מטופלים, בתת תזונה, מחלות מטבוליות שאין להם חלב או תרופות, המון אנשים חולים שאין להם כל סיוע. לא מאפשרים להם לקבל טיפול בחו"ל בכלל, לא רק בישראל, גם אם יש להם כסף. לאנשים נמאס מהכל, הם לא מחפשים אשמים יותר, הם רק צריכים פתרון".

אבל יש גם נקודות אור. רופאי העמותה מצליחים למצוא היום דרכים להגיע למטופלים, גם כשהם לא יכולים לפגוש אותם פיזית. "אנחנו מקיימים קשר דרך האינטרנט, ומנסים לסייע גם באמצעות ייעוץ דרך אמצעים דיגיטליים, אבל זה אפשרי רק כשיש חשמל", אומר ד"ר חאג' יחיא, ומספר על עוד הישג: "אחד הדברים שאני הכי גאה בהם הוא שאנחנו מצליחים להוציא קבוצת רופאים מעזה להשתלמויות מקצועיות. לפני כמה חודשים הצלחנו להוציא הכשרה רפואית מקצועית לעשרה רופאים בתל השומר".

בעמותה מנסים כמובן להביא גם את החולים לטיפול בארץ. בפעם הקודמת שהיינו בעזה הצלחתי להשיג אישור להעביר לטיפול בארץ ילד עם בעיית שמיעה שצריך לעבור ניתוח מאוד מורכב. מדובר בהמון אנשים שאנחנו מצליחים להעביר לטיפול בארץ, כל חודש מטפלים בעשרות בקשות. רובן לא מתקבלות אבל חלק כן, והם עוברים לטיפול בתל השומר, באיכילוב וגם בירושלים או בגדה".

"כל פעם כשאני מגיע ומביא תרופות, למשל לטיפול בילדים שאבחנו להם סכרת, אני מאושר. כשאני מטפל בילדים האלו אני מרגיש שזו ההגשמה האמיתית של הייעוד שלי כרופא. זו הסיבה שאני מתנדב בעמותה, ואני מתרגש בכל פעם כשאני שומע על עוד רופא שמצטרף. אני חוזר הביתה ומסתכל על הילדים שלי – כשאני מטפל בילדים ברצועה אני מטפל בהם כמו הילדים שלי".