מחקרים מראים שמעל 90 אחוז מהאנשים מדווחים שהיו להם מחשבות לא רצוניות, שליליות, על חלק מגופם. לכולנו יש תכונות פיזיות או אישיותיות שהיינו רוצים לשפר. יש מי שלקחו על עצמם לסייע לנו לשפר את הדימוי העצמי שלנו ולעזור לנו לא רק בזה אלא בקשת שלמה של בעיות פסיכולוגיות באמצעות אפליקציות לשימוש פרטי ויומי.

גיא דורון, 46, פרופסור לפסיכולוגיה מהמרכז הבינתחומי בהרצליה, וגור אילני, מתכנת אפליקציות וסופר, מפתחים יחד קבוצת אפליקציות העוסקת באימון של השיח הפנימי בנושאים שונים במטרה לשפר את איכות החיים של אנשים.

האפליקציה הראשונה שהשניים פיתחו לפני שנתיים היא GGRO, שמתמקדת בספקות במערכות יחסים. אחריה הם פיתחו את GGOC, שמטפלת בבעיות טורדניות ואובססיות, את GGBI, שמטפלת בדימויי גוף ועוסקת בחשיבות היתר של המראה החיצוני, בושה, פחד משיפוט חיצוני, הרצון להיראות מושלם וכן הלאה, ולא מזמן הצטרפה לכל אלו גם GGSE, האפליקציה האחרונה שהשניים פיתחו, שמתמקדת בערך עצמי ומטפלת באלמנטים כמו ביקורת עצמית, חשיבה שלילית, הצורך להשוות, פרפקציוניזם, התמודדות עם חששות חברתיים ועוד. האפליקציות, שזמינות כולן להורדה לאייפון ולאנדרואיד, נבנו על בסיס מחקרים פסיכולוגיים קוגניטיביים התנהגותיים ספציפיים ולפי המודלים הכי עדכניים.

"כולם מדברים לעצמם, והדיבור הפנימי הזה משפיע על מצב הרוח שלנו", מסביר דורון. "השיח הפנימי שלנו מלא במשפטים ובמחשבות מועילות או מזיקות – לדוגמה 'אני חסר ערך' לעומת 'אני יכול להתמודד'. באפליקציה, כמו בטינדר, מעיפים למעלה את המשפטים שמזיקים ומאמצים לכיווננו את המחשבות המעודדות. האימון היומיומי הזה עוזר להפוך את התהליך לאוטומטי".

גיא דורון וגור אלוני (צילום: פרופסור גיא דורון)
גיא דורון וגור אילני | צילום: פרופסור גיא דורון

הגורם המשותף לכל הבעיות הפסיכולוגיות

דורון עשה תואר הראשון בפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית, ולאחר מכן עשה באוסטרליה תואר שני ודוקטורט בנושא הפרעה טורדנית כפייתית ביחסים (ROCD), שבו מתמקד גם המחקר שלו. באירוע חברתי במלבורן פגש את גור אילני, והחיבור ביניהם נמשך גם כשחזרו לישראל. "מפעם לפעם שפגשתי את גור התחזק בנו הצורך לשלב יחד כוחות – אני עם הידע המקצועי הפסיכולוגי והוא עם הידע בתכנות ובגרפיקה ממוחשבת", מספר דורון, "רצינו לעשות יחד משהו שישלב את היכולות והאיכויות של שנינו כדי לסייע לאנשים מבחינה פסיכולוגית".

"הרעיון מאחורי כל האפליקציות היה לזהות את הגורם המשותף להכי הרבה בעיות פסיכולוגיות ולמצוא דרך לטפל בו בדרך הכי ישירה וקצרה", מסביר דורון, "הבנתי שהגורם המשותף לכל הבעיות הוא בשיח הפנימי, שמבוסס על אמונות ותפישות שהן לא רצוניות, ומקשות על ההתנהלות בעולם ועל אינטראקציות בינאישיות, מצב רוח, ותפיסה עצמית שכמובן משליכות באופן ישיר על ההתנהגות. האפליקציות מאתגרות את האמונות האלו, וכך מסייעות לאנשים שסובלים משיח פנימי נוקשה להגמיש אותו, לשנות את האמונות ולראות שיש אנשים שלא מאמינים בהן".

כמו שלפעמים שאני עולה חצי קילו ובטוחה שכולם רואים שהשמנתי?
"בדיוק. אם אדם מאוד שיפוטי הוא יפרש את האינטראקציות בעולם שלי כשיפוטית. אם כל מה שמעניין מישהי זה שמסתכלים לה על הבטן אז לכל מקום שהיא תגיע אליו היא תיקח את המחשבה הזו ותנתח את ההתרחשויות החברתיות מסביבה בהקשר לבטן ולאיך שהיא חושבת עליה".

אז איך זה עובד? דורון מדגים את בעזרת האפליקציה שמטפלת בדימוי גוף: "למשל מישהי שעסוקה בבטן שלה כל הזמן, וחושבת שהבטן שלה שמנמנה ולא שטוחה. היא מגבילה את עצמה בלבוש, לא הולכת לים בקיץ וחושבת שהדבר הראשון שאנשים שמים לב אליו בה הוא הבטן שלה. היא נמנעת מלצאת עם גברים, ועושה סקס רק בחושך מוחלט. העיסוק שלה בבטן מקשה עליה לתפקד גם בעבודה. היא גם כל הזמן עסוקה בלחפש דרכים לגרום לבטן שלה להראות שטוחה".

ומה התרגול באפליקציה יאפשר לה?
"באפליקציה היא תלמד לדחות משפטים כמו 'כולם שופטים אותי', 'חוסר שלמות הוא כישלון', 'רק אנשים מושלמים מצליחים' וכן הלאה. היא גם תיחשף בהדרגה למשפטים שמאתגרים את האמונות הלא רצוניות שלה לגבי מראה חיצוני, גופה ואיך שאחרים תופשים אותה. למשל, רותי תתאמן בלאמץ משפטים כמו 'גוף לא מושלם הוא גוף אמיתי', 'חוסר שלמות זה מעניין', 'אני בעלת ערך מעבר לאיך שאני נראית', 'אני אוהבת להרגיש בריאה', 'יש אנשים שניתן לסמוך עליהם'. כל שלושה שלבים באפליקציה מאתגרים אמונה אחרת שעומדת בבסיס הבעיה. אימון יומי מביא להגמשה והחלשה של אמונות אלה ותומך בהתפתחות של שיח הפנימי יותר חיובי כלפי העצמי והסביבה".

אפליקציה גיא דורון (הדמיה: גיא דורון)
אפליקציה גיא דורון | הדמיה: גיא דורון

האפליקציה יכולה לאפשר לאנשים לחיות יותר טוב עם עצמם

לפני יומיים התקבל המאמר הראשון של דורון בשיתוף עם חוקרים ספרדים, "דרך חדשה לאתגור אמונות" לכתב העת המדעי Journal of behavior therapy and experimental psychiatry. המאמר מתאר נתונים התחלתיים מהאפליקציה GGRO, שנבדקה על עשרים סטודנטים לפני השימוש בה ואחריו. בימים אלה מתקיים בספרד מחקר נוסף עם מעל מאה סטודנטים שטרם פורסם. "הרעיון הוא לעזור לאנשים דרך המחקר, ובאמצעות מחקר נוסף לשכלל את היכולת לסייע להם", אומר דורון.

זה לא בעייתי להכניס משהו נזיל וחמקמק כמו פסיכולוגיה ורגשות לעולם הדיגיטלי?
"הבנו שאנחנו צריכים להשתמש במגבלות של האפליקציה בטלפון ליתרון – העובדה שהסלולרי הוא קטן מקשה על אנשים לעשות באפליקציה שימוש ממושך, אז הבנו שנצטרך לעשות אותה קצרה ולעניין, כך שלא תפריע למהלך הרגיל של השימוש בטלפון".

אבל זה לא בדיוק העניין בטיפול פסיכולוגי, שהוא ממושך?
"לא בהכרח. יש כל מיני סיבות, בעיקר כלכליות וטכניות, שמונעות מאנשים להגיע לטיפולים יותר ממושכים, ויש הרבה יותר בני אדם מאשר פסיכולוגים שיכולים לטפל בהם. במקרה הזה לאפליקציה יכול להיות יתרון גדול, שיכול למנוע טיפולים במקרים מסוימים או להשתלב בהם ולייעל אותם במקרים אחרים".

כיום האפליקציות זמינות בעברית, אנגלית, וחלקן גם בספרדית. עד שלב 15 השימוש הוא ללא תשלום, ואחריו כרוך בתשלום חודשי של 5$, או בתשלום חד פעמי של 20$ שפותח את כל השלבים באופן קבוע. בכל אפליקציות ביחד יש כרגע מעל לחמישים אלף משתמשים, ואל דורון ואילני כבר פנו כמה משקיעים מתעניינים. "המשובים מאוד טובים. אנשים מספרים לנו שזה עזר להם בזוגיות, אנשים שלא מצליחים לרדת במשקל המון זמן מספרים שזה עוזר להם לחיות בשלום עם עצמם וגם להוריד במשקל", מעיד דורון. "כיום המחקר ממשיך להתבצע באמצעות השימוש של האנשים באפליקציות השונות, אבל חשוב לציין שאין לנו גישה למידע האישי של המשתמשים באפליקציה".

אז אם נשתמש באפליקציות האלו לא נצטרך טיפולים יותר?
"הלוואי. האפליקציה יכולה לאפשר לאנשים לחיות יותר טוב עם עצמם, ולשפר את החיים עבור מי שאין לו בעיות גדולות מדי. כל מני סוגי אנשים הולכים לטיפול והתרגולים באמצעות האפליקציה בהחלט יכולים להשתלב ולסייע להקל".

מה השאיפות להמשך?
"אנחנו עובדים על פרסונליזציה – שהאפליקציה תוכל להתאים את השלבים למשתמש באופן אוטומטי או לפי בחירתו. אנחנו רוצים לשפר כמה שיותר את האפשרות לסייע לאנשים, לשנות את העולם".