בימים האחרונים מתחוללת בירושלים סערה חדשה, הפעם סביב רצונו של שר הבריאות ליצמן לסגור את מתחם הבילוי באזור שוק מחנה יהודה השוקק. זו לא הסערה הראשונה שמתחוללת בעיר ובטח גם לא האחרונה, והיא באה אחרי שורה ארוכה של סערות, כמו זו שהתחוללה סביב סגירת מתחם התחנה בעיר, ואלו שהתחללו סביב החלטתן של בתי עסק שונים בעיר, ולא רק בה, להיפטר מתעודת הכשרות.

לפני כמה ימים נפתחה בירושלים מסעדת Ti Amo, איטלקית חדשה שנפתחה לתקופת הרצה בגן העצמאות, ובאופן טבעי, כמו כל מסעדת ירושלמית, עמדה גם היא בפני דילמת הכשרות. "היו לנו הרבה שיחות על זה בינינו", מספר טום רם (24), אחד מהבעלים, "אנחנו באנו מראש עם כוונה לפתוח מקום לא כשר, וזה גם מה שרצה השף שלנו, רפאל גוזל, שהוא גם אחד הבעלים, כי זה איפשר לו הרבה יותר משחק בתפריט. גם שלושת הברים הקודמים שפתחתנו בעיר פתוחים בשבתות, אבל בגלל כל מה שקורה במתחם התחנה ובשוק וגם בגלל מה שהיה פה לפנינו, החלטנו לעשות משהו אחר".

כשטום מדבר על מה שהיה לפניהם, הוא מתכוון לבית הקפה "עלמה", שפעל באותו מיקום בדיוק במתכונת לא כששרה. בתום מאבק חילוני גדול שהתנהל סביב זכותו לפעול כמקום לא כשר, בית הקפה נסגר לפני שנה לאחר שלא הגיע אליו מספיק קהל.

אבל שלושת הבעלים של המסעדה החדשה, שכבר מפעילים שלושה ברים ברחבי העיר, החליטו לעשות משהו שעוד לא נעשה עד היום: להעביר את ההחלטה האם עליה להיות כשרה או לא למי שהולך להיות מושפע ממנה לא פחות, אם לא יותר, מהם – קהל הסועדים. "זה אמיתי לחלוטין, זה לא תעלול שיווקי. אנחנו באמת מתלבטים", אומר רם.

בעלי מסעדת Ti Amo (צילום: ליהי שאול)
בעלי מסעדת Ti Amo | צילום: ליהי שאול

"רוצים להגיע הכי קרוב לאנשים עצמם"

השלושה פנו לכמה קבוצות של ירושלמים בפייסבוק, והעמידו בפניהם את השאלה: "החלטנו לשאול את השאלה המתבקשת בפתיחת מסעדה חדשה בירושלים ולשמוע את דעתכם בנושא כשרות המסעדה שלנו", כתב טום, "ירושלמים וירושלמיות - מעדיפים מסעדה כשרה או לא כשרה?". את אותה שאלה הפנו לקהל גם במשאל של לקוחות ואנשים בעיר. "אנחנו עושים את הסקר בצורה מאוד מקיפה, חשוב לנו באמת לדעת מה אנשים מעדיפים. בפייסבוק אנחנו לא יודעים מי מגיב, יש גם אנשים שבכלל לא יוצאים מהבית, אז אנחנו רוצים להגיע הכי קרוב לאנשים עצמם, ובעוד שבועיים נחליט".

התשובות לא איחרו כמובן להגיע, והשלושה נדהמו מכמות התגובות ומהעוצמה שלהן. "עד עכשיו אספנו כבר 10,000 תגובות, ויש קולות לכל הכיוונים – גם התלהבות מעצם זה ששאלנו וגם קללות ואיומים. היו תגובות של דתיים שאמרו לנו שאם נפתח לא כשר תהיה עלינו קללה, תגובות של אנשים שאומרים לנו לא להיכנע לדתיים, היה פה לקוחות בשבוע שעבר שאמרו לנו שאם לא נפתח בשבת הם לא יגיעו".

אתם תקבלו כל החלטה שתתקבל?
"ההחלטה שתתקבל תהיה שלנו, אבל נתחשב בביקוש של האנשים. לא ניקח החלטה שלא תשתלם לנו כלכלית. ברגע שהחלטנו להביא את זה לבחירת הקהל הבנו שזה גם יעזור לנו כלכלית, כי מסעדה מרוויחה אם יש לה לקוחות, ואנחנו רוצים שהלקוחות יהיו מרוצים. ככה הם יכולים להביע את הדעה שלהם וגם להיות יותר מעורבים ופעילים".

מסעדת Ti Amo - כשרה או לא (צילום: ליהי שאול)
תהיה כשרה או לא? מסעדת Ti Amo | צילום: ליהי שאול

יש כבר תשובה שמסתמנת מהתשובות שקיבלתם עד עכשיו?
"כרגע שבעים אחוז מהמשיבים בעד כשרות חברתית, כלומר ביקשו מאיתנו שנגיש אוכל כשר, אבל נפתח בשבת".

ואתם לא מפחדים שבעיר כמו ירושלים יחרימו את המסעדה שלכם כי אין לה תעודת כשרות?
"מפחדים אנחנו בטוח לא, נדע להתמודד עם כל מצב. גם אם קהל יעד כזה או אחר יחרים אותנו, אנחנו מספיק בטוחים בעצמנו ובהצלחת המקום. הירושלמים הם עם מאוד מיוחד. הם מאוד דוגרי ודעתניים, והאמת שהופתענו מאוד מכמות האנשים שרצו שנפתח את המקום עם אוכל שהוא לא טריפה. הבנו מהמחקר שלנו שזה ממש חשוב לאנשים, לא רק לדתיים, גם הרבה מאוד חילונים מעדיפים לא לערבב בשר וחלב וזה לא עניין של כפייה דתית, זה נטו הבחירה של הקהל".

מה קורה במסעדה עד שתחליטו?
"לכל מנה שיש בתפריט יצרנו גם גרסה כשרה, והאנשים שמגיעים בתקופת ההרצה יכולים לבחור מה הם מעדיפים לאכול. נכון לעכשיו המקום לא כשר בעצם, כי יש בו גם מנות לא כשרות והוא פתוח בסופי שבוע, אבל יש סיכוי אמיתי שבוסף ההרצה נחליף את הכלים, נכשיר את המטבח ונהפוך לכשרים".

_OBJ