בימים האלו חוגגים ברחבי הארץ יותר ממיליון וחצי אנשים חג שרובנו לא ממש מכירים. עיד אל-אדחא, חג הקורבן של המוסלמים, שנפתח ביום שלישי האחרון ויסתיים ביום שבת, מציין את העלייה לרגל למכה – החאג'.

גם בבאר שבע, שבתוכה ולידה מתגוררים תושבים בדואים רבים, חיים התושבים היהודים והמוסלמים בנפרד זה מזה, ולא ממש מכירים את המנהגים זה של זה. אבל כמה חברים בארגון "תג מאיר", שנאבק נגד פשעי שנאה ולמען דו קיום וסובלנות, החליטו לשנות את זה, ובהתאם למשפט שהם מתנהלים לאורו, "סור מרע ועשה טוב", לעשות טוב.

לכבוד חג הקורבן, החליטו חמישה חברים מתא הסטודנטים של הארגון לצאת לברך את תושבי ובאי העיר המוסלמים. ראש התא, דורון שבתאי (25), סטודנט לעבודה סוציאלית באוניברסיטת בן-גוריון, וארבעה סטודנטים נוספים יצאו אל הרחובות מצוידים בברכות מיוחדות וממתקים, כחלק מפעילות לקירוב הלבבות בין היהודים למוסלמים וליצירת חי דו קיום.

"בצום הרמאדן רציתי לעשות פעילות דומה, וחיפשתי אנשים שיסייעו לי", מספר שבתאי, "חברה שלי ללימודים, בדואית מוסלמית, עזרה לי עם המידע על המנהגים, הכנו ברכות בעזרת אגודת הסטודנטים, והיא תרגמה לנו אותן. זה היה מאוד מושקע וקיבל תגובות יפות מהתושבים, אז עכשיו, החלטתי לעשות משהו דומה. הפעם הפעילות הייתה יותר קטנה, בגלל חופשת הסמסטר, אבל לא פחות חשובה".

חג הקורבן תג מאיר (צילום: ארגון תג מאיר)
חברי "תג מאיר" מברכים לכבוד חג הקורבן | צילום: ארגון תג מאיר

יום לפני חג הקרבן התארגן שבתאי עם כמה חברות וחברים כדי להכין ברכות בערבית ועברית, בהן נכתב "כל סנה ואתם שלמים" – כל שנה ואתם בשלום. את הברכות הם יצאו לחלק בשוק הישן בבאר שבע, שמכונה גם השוק הבדואי, ביחד עם סוכריות לילדים – שעדיין אינם צמים כמו המבוגרים ביום שלפני החג.

לדברי שבתאי, תחילה התגובות היו מעט מהוססות. "הייתה קצת חשדנות ותהייה למה אנחנו, יהודים, באים לברך אותם לכבוד חג מוסלמי. לא ממש הבינו מי אנחנו ומה אנחנו רוצים", הוא מספר, "אבל אחרי שקוראים את הברכה מודים לנו ומברכים אותנו בחזרה, ברגע שמבינים נוצרת קרבה ושמחה, וזו בעצם המטרה. גם בלימודים היחסים שלנו עם הבדואים נהדרים וממש מעוררי השראה לחיים בדו קיום אמיתי. לא רק שזה אפשרי, זה גם קורה בפועל"._OBJ

"התפקיד שלנו הוא ליצור 'קצר במוח' בציבוריות הישראלית, כלומר ליצור תמונות שלכאורה לא הגיוני שיתקיימו במזרח התיכון של ימינו", אומר שבתאי, "זה שהתגייסנו כחבורה יהודית ברובה ועשינו פעילות לכבוד חג מוסלמי יצר תגובות של הפתעה, בקרב התושבים,לפעמים תדהמה ממש, וכשזה קורה, זה נורא מרגש".