על פי דיווחים שהתפרסמו הבוקר, סעודיה רכשה מישראל מערכת כיפת ברזל בעסקה ששוויה נאמד בעשרות מיליוני דולרים. אמנם בישראל טרם הגיבו לפרסום או אישרו את הדברים, אבל הסכם כזה עשוי להוביל לשיתופי פעולה רחבים הרבה יותר, והמומחים כבר יכולים לחזות את היתרונות הפוטנציאליים – בשלל תחומים.

"מדינת ישראל, כמו מדינות רבות אחרות, מפתחת מערכות נשק לשימוש עצמי דוגמת כיפת ברזל, שהיא למעשה אחת מהמערכות הייעודיות ביותר שנבנו לצרכי ישראל", אומר ד"ר עופר ישראלי, גאו אסטרטג מהמרכז הבינתחומי הרצליה, "כדי שישראל תוכל לפתח בעתיד מערכות דומות ולהמשיך לייצר את אלו שהיא כבר פיתחה, היא נדרשת לשווק את המערכות האלו בעולם מבחינה כלכלית, כדי ליצור הכנסה כספית".

סעודיה רכשה את הטילים כדי להדוף את המתקפה התמידית שעימה היא מתמודדת מצד ארגון החות'ים מתימן, שמשגרים אליה טילים באופן קבוע. "יש לילות שמשגרים אל סעודיה אפילו עשרות טילים, שפוגעים בבירה וגם בשדות התעופה שלה", אומר ד"ר ישראלי.

לדבריו, בהינתן והעסקה אכן התבצעה, מעבר להכנסה הכספית, מכירת מערכת כזו למעשה יוצרת קשר ארוך טווח וגם תלות רבה של הרוכש בקונה. "יכול מאוד להיות שישראל מכרה את המערכת, ובמקביל השכירה מפעילים מטעמה, שיצטרכו לנסוע לשם ולהכניס את המערכת לפעולה ולהכשיר מפעילים, ומעל לכל, ישראל תצטרך לייצר את הטילים שמשוגרים מהמערכת הזאת", הוא מסביר.

ד"ר עופר ישראלי (צילום: שבי קדם, המרכז הבינתחומי הרצליה)
ד"ר עופר ישראלי | צילום: שבי קדם, המרכז הבינתחומי הרצליה

אבל המהלך הזה עשוי להיות רק צעד ראשון בדרך לשיתוף פעולה רחב וחשוב הרבה יותר. "מהלך כזה, אם באמת התקיים, מחבר את האינטרסים הישראליים והסעודיים בהיבט המשמעותי ביותר, שהוא איראן", מסביר ד"ר ישראלי, "זה אומר שמעכשיו יוכל להיות שיתוף פעולה אדוק יותר בתהליכים שונים אל מול האיראנים. לישראל וסעודיה יש אינטרסים משותפים, כי הן המדינות שחשות הכי מאוימות מאיראן. קודם כל, מול האיום הקונבנציונלי מצד השליחים שלה – האיראנים הקימו את חיזבאללה בלבנון כדי לאיים על ישראל, וסייעה לפתח את החות'ים בתימן כדי לאיים על הסעודיים. אבל היבט המשמעותי ביותר זה ההיבט של הגרעין האיראני שמתפתח". לדבריו ד"ר ישראלי, מדינת ישראל מציידת את הסעודיים באמצעי להתמודד עם איום האיראני הקונבנציונלי של החות'ים, וזה ישמש מקפצה לאותו שיתוף פעולה בטחוני כנגד האיום המשמעותי האמיתי, שהוא איראן הגרעינית.

ד"ר ישראלי מחבר את הדיווחים האחרונים גם לדיווח על כך שהאמריקאים היו אלו שדחפו את סעודיה למנות את מוחמד בן סלמאן ליורש העצר, בשל העובדה שהוא תפס קו ניצי כנגד האיראנים. לדבריו, גם זה מתחבר לאינטרס המשותף לעצור את איראן.

זה יכול להעיד גם על שיתוף פעולה בתחומים שאינם בטחוניים? תיירותיים או כלכליים למשל?
"יש יחסי תיירות קבועים של ערבים ישראלים שנוסעים למכה בכל שנה. תיירות פתוחה לא בטוח שתהיה, כי הסעודים רוצים תיירות איסלאמית. הם לא רוצים שיסתובבו אצלם תיירים מערביים, כי זה עלול לערער להם את הממלכה מבחינת תפיסות. אבל ידוע שלמדינת ישראל יש קשרים כאלו ואחרים עם סעודיה, ומהלך הזה בוודאי יכול לשדרג אותם. אני לא בטוח שישראל וסעודיה רוצות כרגע לפתוח שגריות ולהכניס תיירים, האינטרס שלהן הוא לחזק את הקשרים הבטחוניים, האסטרטגיים והכלכליים השקטים. זה יכול להיות גם פתח להיבטים כלכליים לא בטחוניים – מדינת ישראל יכולה לייצא ולמכור לסעודים הרבה מוצרים וטובין שאין להם. לדעתי חלק מזה כבר מתקיים, וכמובן שזה יכול לתת דחיפה".