המציאות המורכבת בעוטף עזה לעיתים נשכחת מאיתנו בתקופות רגיעה, ונדמה שרק בזמן הסלמה התקשורת רואה לנכון לסקר את המצב שם. כך היה בהתחלה גם עם קולולם, מיזם חברתי לשירת המונים שמגיע בכל פעם למקום אחר בארץ, שלפני כחודש היה אמור לנחות בעוטף עזה, בשיאו של סבב הלחימה האחרון, שבו נורו על יישובי הדרום כ-400 טילים.

"רצינו לעבור במקלטים, לשיר ולהרים את המצב רוח של התושבים", מספר אור טייכר, במאי קולולם, אבל כבר ביום למחרת הוכרזה הפסקת אש. "ואז מנהלת לשכת מועצת אשכול אמרה לי משפט שטרף את הקלפים מבחינתי – נתראה בסבב הלחימה הבא. בנקודה ההיא הבנתי משהו – אנחנו הישראלים העם הכי מדהים שיש, הכי מלוכדים, עוזרים מתי שרק צריך. אבל המציאות העגומה הכריחה אותנו להיות אדישים למצב בדרום. רק כשיש הסלמה אנחנו מתעוררים, וכשהיא נגמרת כולם שוכחים את האנשים שישבו עכשיו עם הילדים ימים שלמים במקלטים, ונשארים בטראומה עוד הרבה אחרי".

טייכר החליט שעם קולולם זה יהיה אחרת. "לא נתראה בסבב הלחימה הבא, להפך – אנחנו נדליק את האור על עוטף עזה ונביא אנשים מכל הארץ דווקא כשהכל רגוע וכשלא מעניין לסקר את העוטף. זה הזמן להגיד שאנחנו מחבקים אותם ורוצים שהמצב ישתנה".

צפו בקליפ החדש של קולולם בעוטף עזה:

"גם אנשים שקולם לא נשמע יכולים להשמיע אותו דרך המוזיקה"

את קולולם הקים טייכר עם בן יפת ושחף שניידרמן לפני כשנתיים, מתוך תחושה שהשיח החברתי בישראל הפך בשנים האחרונות לכוחני, אלים ומפלג. "הכל התחיל אחרי שראיתי סרטון שבו מאה אלף איש שרו יחד בשבוע הסליחות בכותל את 'חטאנו לפניך'. אני לא אדם דתי, אבל זה ריגש אותי בטירוף", הוא מספר, "בתקופה ההיא הפילוג החריף מאוד, ושאלתי את עצמי אם אפשר להזכיר לאנשים דרך המוזיקה את המקרב והמאחד, רציתי לבדוק אם הרמוניה מוזיקלית יכולה ליצור הרמוניה אנושית. היום, אחרי יותר ממאתיים אירועים, אני יכול לומר שהתשובה היא בהחלט כן".

בעוד שלרוב ארגון אירוע כזה לוקח כחודשיים, הפעם תוך כשלושה שבועות כבר היו מנהלי המיזם מוכנים עם אירוע חדש – קולולם בעוטף עזה. ליישוב מגן שבעוטף הגיעו לשיר ביחד ביחד כ-4000 איש, מהם חצי תושבי האזור והיתר מכל רחבי הארץ.

השיר שהמשתתפים שרו באירוע, "מעליי דממה" של אהובה עוזרי, נבחר כתמיד באופן סמלי. "לעוזרי לא היה קול, ולמרות זאת היא הצליחה להביא את קולה בדרכים מדהימות – בנגינה, בלחנים ובזמרים שהיא בחרה לשירים שלה. זה המסר שרצינו להעביר – גם אנשים שקולם אולי לא נשמע באופן חזק וברור, יכולים להשמיע אותו באמצעות המוזיקה", מסביר טייכר, "מילות השיר אומרות – תן לי לבוא וללכת, רק לנגן אהבה. והמסר שרצינו להעביר לתושבי ישראל ועזה, למנהיגים ולעולם, זה שאנחנו רוצים לחיות בשלווה ובסולידריות, ולנגן אהבה".

הפעם החליטו המארגנים לבצע את השיר בחושך עם פנסי יד. "בעזרת התנועה של האור ביקשנו להאיר את עוטף עזה בדרך אחרת, חיובית ואנרגטית", מסביר טייכר, "הגיעו לאירוע אנשים מתל אביב, ירושלים, אילת ואפילו מהצפון, ומעטים המקרים שכל כך הרבה אנשים מגיעים מכל הארץ לעוטף עזה לאירוע חיובי, משמח ומחבק. אנשים בעוטף הודו לנו ששמנו ספוט על עוטף עזה ונתנו להם להרגיש שווים בני שווים. הם התרגשו שהגיעו אנשים מכל הארץ לשיר איתם, זה משהו שכנראה לא קרה אף פעם בעוטף עזה וזה חיזק אותם".

קולולם עוטף עזה (צילום: טלי רז)
צילום: טלי רז

"כשאנחנו ביחד יש לנו כוח גדול לשנות תודעה"

באופן טבעי, האירוע יצר גם מפגש מרגש בין תושבי המרכז לתושבי העוטף. "בהתחלה קיבלנו לא מעט הודעות מאנשים שחששו להגיע, ושאלו האם יהיה מרחב מוגן ומה יקרה אם תהיה אזעקה", מספר טייכר, "אלו אנשים שלא רגילים למציאות הזו, אבל למרות הפחד הם הגיעו, והחשש התפוגג תוך דקות מתחילת האירוע. אנשים נתנו ידיים, התחבקו. נוצרה בועה של תקווה, וזה היה מדהים לראות איך המוזיקה ממוססת חומות, מפשירה את הפחדים ומאפשרת לצאת מהאזור הלא נוח ולייצר יחד יצירה משותפת של אחדות". לדבריו, זה קורה בכל האירועים של קולולם: "ככל שהאירוע מתקדם האנשים מצטופפים יותר ויותר, כאילו משהו בשירה מקרב אותם לא רק מנטלית אלא גם פיזית, ופתאום הם הופכים לגוש מאוחד. יש מחקר שמראה שבקבוצה גדולה של אנשים ששרים יחד פעימות הלב מסתנכרנות לקצב אחיד, ובקולולם אפשר לראות את זה פיזית".

אחד המשתתפים שהגיעו לאירוע היה גיל רבי, שמתגורר כיום בתל אביב, אבל גדל בדרום. "אני עוקב אחרי קולולם תקופה ארוכה, ובחרתי להגיע כי הדרום קרוב לליבי", הוא מספר, "החוויה של המפגש בין אנשים מכל קצוות החברה הייתה מיוחדת. באתי כדי להפגין סולידריות, כי המתיחות בדרום היא ממש לא בעיה רק של תושבי הדרום, ואני מקווה שגם תושבי המרכז והצפון יבינו שיש פה קהילה שלמה שכדאי לשים לב אליה".

בשביל רעות סנדורוסי, שהגיעה מקיבוץ ניר-עם שבעוטף, זה לא היה אירוע קולולם הראשון שהיא משתתפת בו. "גם בפעם הקודמת וגם הפעם זה היה ממלא ומרגש מכל הבחינות, אבל האירוע הזה היה חזק יותר, כי אנחנו לא רגילים להתקהלות של כל כך הרבה אנשים בעוטף עזה", היא מספרת, "זה היה מאוד מרגש לראות את הכוח של הרבה אנשים ששרים ביחד. יש שם דתיים וחילונים, מבוגרים וצעירים, זה מאחד, וזו עוצמה שאי אפשר להסביר".

"אני חושב שאנשים שמגיעים לקולולם הם כאלו שמאמינים בטוב, שחולמים ויודעים שכשאנחנו ביחד, יש לנו כוח גדול לשנות תודעה", אומר טייכר, "אין לי ספק שאנשים הגיעו גם כדי להכיר אחד את השני. לא חייבים להיות חברים, לקבל את האמונות או את התרבות אחד של השני, אבל לאנשים יש צורך טבעי להכיר אנשים אחרים שלא נמצאים בסביבה הטבעית שלהם".

קולולם עוטף עזה (צילום: טלי רז)
צילום: טלי רז

השגרירות הכי טובה שיכולה להיות לישראל

כמו כל הקליפים של קולולם, גם הקליפ שצולם באירוע בעוטף עזה והתפרסם אתמול (ג') תורגם לאנגלית במטרה להפיץ אותו גם בחו"ל. "הרעיון הוא לגרום למוזיקה להיות שופר ולהעביר את החוויה המרגשת של אלפי המשתתפים הלאה למיליוני אנשים בעולם, ולגרום להם להבין שאנשים בארץ ובעוטף בפרט בסך הכל רוצים לחיות בשקט. בעיניי זו השגרירות הכי טובה שיכולה להיות לישראל. אנחנו רוצים לשנות את התודעה הציבורית ולעורר השראה לטוב. זה משהו שמגיע מהעם, הם אלו ששרים, הם האמן המרכזי, הם הכוכבים".

הקליפ אמנם צולם ומתפרסם בזמן רגיעה, אבל בימים האחרונים נראה שהגזרה עשויה להתלקח מחדש. "זה מתסכל, ועכשיו כשאני מכיר את תושבי העוטף ומחובר למה שהם מרגישים, הלב שלי עוד יותר מתכווץ ונחמץ", אומר טייכר, "זה רק הצעד הראשון שקולולם עשתה. אנחנו לא נעזוב את תושבי העוטף, ונמשיך להיות שם ולחזק גם בעתות מלחמה וגם בעתות שלום".

"מה שמייחד את הקליפ הפעם זה שבכל העולם יוכלו לראות שגם פה קורים דברים יפים ומיוחדים, בדיוק כמו בשאר הארץ ובכל העולם", אומרת סנדורוסי, "כי כששקט פה, זה המקום הכי יפה בארץ, ואני מקווה שאנשים יראו את החוויה המרגשת של כל כך הרבה אנשים שמתקבצים במקום שרגע אחד הוא הכי יפה, ורגע אחר כך מאוד מלחיץ ולא נעים. כשהקב"ט נתן לנו בתחילת האירוע את נהלי הבטיחות למקרה של צבע אדום, מול אנשים שגם ככה זה הפחד היומיומי שלהם, זה היה מאוד מטלטל, בין החוויה שבאנו לחוות לבין המציאות שהכתה בנו כשהוא דיבר. אבל יחד עם כל זה, הידיעה שעכשיו אין ממה לפחוד, שכולם כאן איתנו, והשחרור של לשיר יחד, זה העלים באותו רגע את כל מה שחווינו בתקופה האחרונה".