חג הפורים הוא לא רק חג התחפושות ומשלוחי המנות, אלא גם חג הנפצים, החזיזים והקפצונים – תופעה שכבר מזמן הפכה לסכנה משמעותית עבור ילדים ובני נוער. על פי נתוני "בטרם", בני נוער נפצעים בתקופת החג פי שניים יותר משימוש בנפצים ובצעצועים מסוכנים אחרים בהשוואה לשאר ימות השנה, ולעיתים הם גורמים להם לפגיעות קשות עד כדי קטיעת אצבעות, פגיעה בעיניים, כוויות חמורות ועוד.

מדי שנה לקראת פורים מתחילה המשטרה לחפש בחנויות את הסחורות הבעייתיות, אבל מסתבר שדווקא מתחת לרדאר, התופעה רק הולכת ומתרחבת, גם בזכות הטלגרם, שהפך לאחת הזירות המרכזיות למכירת חומרי הנפץ, שבהן יכולים קטינים לרכוש אותם בקלות - וגם למכור אותם.

השנה החליטו במשרד הכלכלה ובמשרד החינוך להתמודד עם התופעה בצורה קצת שונה – בעזרת בני הנוער. במסגרת התוכנית הלאומית לבטיחות ילדים הם הכריזו על תחרות "משחקים על בטוח" בין חניכי תנועות הנוער השונות, שמטרתה לעודד את בני הנוער ליזום ולארגן פעילויות הקוראות להימנע משימוש בצעצועים מסוכנים.

הקבוצות שיקחו חלק בתחרות יתבקשו ליזום עד חג פורים הקרוב פעילויות בקרב חניכי הסניף, בקהילה שלהם וברשתות החברתיות, כדי להגיע לקהל רחב ככל הניתן. חמשת סניפי תנועות הנוער שיציגו הפעילות היצירתית והאפקטיבית ביותר, שתצליח לעורר מודעות רחבה ככל האפשר, יזכו בפרסים.

הרעיון לתחרות עלה מתוך המחשבה שדווקא בידי בני הנוער יש את הכוח להביא לשינוי, בשל היותם מובילים חברתיים בקהילות שבהן הם חיים. "בני נוער הם קבוצת הסיכון השנייה בגודלה להיפגעות ילדים בשל נטייתם לפעול בהתנהגות סיכונית, ואנחנו מאמינים שדווקא בשל כך ניתן לרתום מתוכם מובילים חברתיים ליצירת שינוי עמוק ומשמעותי", אומר פרופסר איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות ויו"ר התוכנית הלאומית לבטיחות ילדים.

"בפורים, כידוע, מוכרחים להיות בשמחה, ולצד זה – מוכרחים גם לשמור על הבטיחות", אומר שמואל אבואב, מנכ"ל משרד החינוך", אני מזמין את התלמידים והשתתף בתחרות 'משחקים על בטוח', ולהימנע משימוש בנפצים ובצעצועים מסוכנים".