בעוד קצת יותר משבוע תטוס קים להולנד ותעלה על המסלול לייצג רשמית את ישראל באליפות אירופה באג'יליטי. זה אולי נשמע כמו התחלה של כתבת ספורט סטנדרטית, רק שקים היא למעשה כלבה, ואג'יליטי הוא ספורט כלבני, שבו כלבים מתמודדים עם מסלולים שונים בעזרת שפת גוף ופקודות קוליות של המאמן בלבד.

עבור קים והמאמן שלה, אביב אסא (28) מחולון, מבכירי המתחרים בענף, זו תהיה כבר הפעם השלישית בתחרות, לאחר שהוא עוסק בכלבנות כבר יותר מ-15 שנה. "בגיל 13, כשקיבלתי את הכלב הראשון שלי, ניסיתי לאלף אותו בתור תחביב", הוא מספר, "אבא שלי וטרינר אז היה לי קל להתחבר לנושא, ומכיוון שאני טיפוס תחרותי התחלתי לחפש תחרויות שונות. כשהכלב הזדקן והיה צריך לפרוש, לקחתי כלבה נוספת". מאז כבר הגיעה לחייו קים, ובימים אלו הוא מכשיר גם כלבה רביעית.

"דיוקים הכי קטנים שיובילו אותך לרמה גבוהה"

אג'יליטי הוא לא סתם אילוף כלבים אלא ספורט כלבני שפופולרי מאוד בעולם כולו, ומתחיל לתפוס תאוצה גם בישראל. השורשים שלו מיוחסים לרכיבה האנגלית ולתרבות מופעי הראווה בתחרויות כלבים ותערוכות יופי, אך עם הזמן הוא הפך להיות ענף ספורט בינלאומי.

הספורט המאתגר הזה דורש מהמאמן להוביל את הכלב שלו דרך מסלול מתקנים ללא שגיאות בזמן הקצר ביותר, שכשהוא מכוון אותו בעזרת פקודות קוליות ושפת הגוף שלו בלבד – בלי קולר, רצועה, חטיפים או צעצועים. הצוות, כלומר הכלב והמאמן, לא מכירים את המסלולים ולא יכולים להיערך אליהם מראש, והם כוללים מתקנים כמו חומות, צמיגים, גשרים, נדנדות, פירמידות ועוד. כשמגיעים לתחרות, לכל מאמן יש שמונה דקות בלבד ללמוד את המסלול שלו, ואז הוא נדרש לכוון את הכלב שלו בעזרת תנועות  כמו הנפת יד, סיבוב של הגוף, כיוון של הרגל ועוד. "יש דיוקים הכי קטנים שיובילו אותך לרמה גבוהה", מסביר אסא, "הכלבים המתחרים מכירים הכל, ויש טכניקות שלמדנו איתם באימונים. הם לא מכירים את הסדר, ונעזרים רק בהוראות שלנו".

"בעולם הכלבנות קוראים לנו אנשי הפרחים"

את האימונים לתחרות מקיים אסא במרכז "דוג אקטיב" שהקים ביחד עם שותפתו מירית שחר במשמר השבעה, שם מתאמנים מדי שבוע 150 צוותים, מחובבים ועד מקצוענים. לדבריו יש כיום בארץ כ-30 צוותים שמתחרים, ומלבדם יש עוד מאות צוותים שפועלים בתחום כתחביב.

מה נדרש בעצם כדי להיות כלב או מאמן באג'יליטי?
"שום דבר מיוחד. יש נטייה לחשוב שיש כלבים חכמים יותר שמתאימים לזה יותר, אבל זה ממש לא נכון. כלבים מכל מיני מינים מצליחים בענף ונהנים ממנו, וגם ברמה האנושית אנחנו רואים אנשים בגילאים שונים מאוכלוסיות שונות ומגזרים שונים שפשוט נהנים לחוות את זה".

אביב אסא (צילום: yuval trysker)
אביב אסא | צילום: yuval trysker

אסא, שלמד גם פסיכולוגיה וקרימינולוגיה, מספר שיש לאג'יליטי גם פן טיפולי, ואנשים עם לקויות שונות עוסקים בענף ומקבלים דרכו פתרון לבעיות רגשיות, נפשיות ופיזיות. ובמסגרת יוזמות שונות משלבים כיום פעילויות של הענף בהוסטלים שונים, בקרב אנשים שנעזרים בכיסאות גלגלים או בעלת ניוון שרירים. "זה סוג של שליחות מבחינתי להנגיש את זה לכל האוכלוסיות ולכל מי שאוהב כלבים. בסופו של דבר כולנו אותו דבר".

מה מיוחד באג'יליטי לעומת אילוף כלבים רגיל?
"בניגוד לאילוף כלבים שמלמד ומורה לכלב איך להתנהג בצורה בסיסית, האג'יליטי בונה תקשורת גבוהה בין הבעלים לכלב. הוא פותר מגוון רחב של בעיות כמו כלבים חששנים, כלבים עם נטייה לתוקפנות ועוד. הוא מתאים לכולם, ומאפשר זמן איכות משותף לצוותים. כשחושבים על זה, חוץ מלהיות בבית או לצאת שלוש פעמים ביום לעשר דקות לסיבוב צרכים, הכלב הממוצע בימינו לא עושה כלום, אבל יש להם צרכים, ולפעמים זה מגיע למצבים של שעמום ואפילו הרס בתים במקרה בגלל חוסר פורקן אנרגיה. כשהם מגיעים אלינו הם נהנים, מתייצבים ומתאזנים נפשית".

ומה עם מי שיגידו שמדובר בצער בעלי חיים? הרי איך זה שונה ממירוצי הסוסים הידועים לשמצה?

"בניגוד למה שנוטים לחשוב, בענף שלנו הכל נעשה באמצעים חיוביים – באימונים הכלב תמיד מקבל חיזוקים ולא עונשים, כי כלב שלא נהנה, פשוט לא יעשה את המסלול. אפילו מבחינה השיפוט בתחרויות, ברגע שהשופטים רואים כלב מהסס או מפוחד מהבעלים שלו ולא רוצה לבצע מתקן כלשהו, זה יכול להוביל לנקודות עונשין ואפילו לפסילת הצוות, לפי חומרת המקרה. אנחנו לא עושים שום דבר בכפייה, ויש לנו אישור קבוע ממשרד החקלאות שמעודד את הפעילות שלנו, ואפילו כמה עובדים מהמשרד שמתאמנים אצלנו. בעולם הכלבנות קוראים לנו "אנשי הפרחים", מרוב שאנחנו עדינים וחברותיים עם הכלבים".

קים באליפות אירופה (צילום: מורג ישראלי)
קים באליפות אירופה | צילום: מורג ישראלי

"שלוש שנים שרואים באליפות אירופה את דגל ישראל"

לאליפות אירופה הפתוחה שתיערך בהולנד ב-23 ביולי, יגיעו השנה 50 משלחות ממדינות בכל רחבי העולם, בהן סין, ארה"ב, קנדה, דרום אפריקה ועוד. לצדן תתחרה המשלחת הישראלית, שאותה יובילו השנה אסא וקים, ושתכלול צוות נוסף מלבדם. כדי להתחרות בתחרויות הבינלאומיות מטעם ישראל, המתחרים נדרשים להגיע לרף מסוים שקבעה ההתאחדות הישראלית לכלבנות בתחרויות הפנים ארציות שנערכות מטעמה, שכולל מספר מסוים של מסלולים שמבוצעים בצורה נקייה וללא שגיאות.

לפני שנתיים טס אסא לראשונה להתחרות עם קים באליפות אירופה באג'יליטי באיטליה, ודורג במקום ה-28 מתוך 1,000 מתחרים – הדירוג הגבוה ביותר שישראלי הגיע אליו באליפות. בשנה שעברה, בתחרות שהתקיימה באוסטריה, השניים לא העפילו לגמר ולכן לא דורגו, אבל לקראת התחרות הקרובה אסא אופטימי מתמיד: "התאמנו ממש קשה על הטעויות של שנה שעברה כדי להצליח להתברג במקום עוד יותר גבוה", הוא מספר בגאווה.

כשאסא מסתכל הלאה, הוא כבר מסמן מטרות ברורות. "אנחנו רוצים להגדיל את הפופולריות של הענף בארץ ולהגיע לכמה שיותר אנשים, כי מדובר בספורט שבאמת יכול להיטיב עם אנשים ועם כלבים", הוא אומר, אבל מדגיש גם את הצד התחרותי: "אחרי אליפות אירופה, יש גם את אליפות העולם, שגם בה הייתי שמח להתחרות, אבל לאור העובדה שעדיין אין הכרה וחסויות בענף, זה יוצר עול כלכלי על המתחרים שנאלצים להוציא על זה סכומים גבוהים. מבחינתי, עצם העובדה שכבר שלוש שנים ברציפות רואים באליפות אירופה את דגל ישראל, ונחשפים למנטליות אחרת ממה שהם רואים בחדשות כל הזמן, זה כבר הישג גדול ומשמח".