השבוע פתחה ישראל שגרירות חדשה בעיראק. נכון, אמנם החזון של שגרירות פיזית ויחסים דיפלומטיים עם עיראק עוד נראה רחוק, אבל יכול להיות שאת תחילתו של הקירוב בין שני העמים אפשר לראות ב"שגרירות הדיגיטלית" שהוקמה לפני כמה ימים – כך מכנים במשרד החוץ הישראלי את עמוד הפייסבוק הייעודי "ישראל בלהג העירקי", שנפתח בחסותו ופונה לאזרחי עיראק.

העמוד החדש, שנקרא "ישראל בלהג העירקי", נפתח בעקבות בקשות ועניין רב מצד אזרחי עיראק בנעשה בישראל, מתוך תקווה לייצר גשר בין העמים. התוכן בעמוד מתמקד בקשר בין הישראלים לעיראקים: סיפורים מרגשים על הקהילה היהודית הגדולה שחיה בעבר בעיראק וממשיכה להתקיים בישראל, נקודות דמיון בין שתי התרבויות, הצגת הישגיה ורבגוניותה של ישראל וכן הלאה. אחרי ארבעה ימים בלבד העמוד כבר מונה כ-10,000 עוקבים ומעל מיליון צפיות.

"יחסי השלום שיש לנו עם השכנים הם בעיקר בין הממשלות, ולא בין האנשים לצערי. כאן אנחנו מדברים על שלום בין האנשים למרות שאין יחסים דיפלומטיים", מסבירה לינדה מנוחין עבד אל-עזיז, יועצת מדיה דיגיטלית בערבית למשרד החוץ. לדבריה, בעיראק, שנמצאת ערב בחירות, יש דאגה גדולה מפני הבאות, וקורים במקביל שני תהליכים – נוסטלגיה והתפכחות. "בעיראק יש גל גדול של געגוע לתקופה של עד 1950, כשהיהודים היוו רבע מהתושבים בבגדד והביאו לשגשוג במדינה. העיראקים מאוד מתגעגעים ליהודים, ורואים בישראל פוטנציאל להתקדמות".

מהצד השני, בעיראק קיים פחד מפני השתלטות איראנית, לאחר שהצליחה להשתחרר ממשטר הבעת'. "האיראנים מנסים להשתלט על עיראק, והרבה מהאזרחים מודאגים וחוששים מהשתלטות כזאת", היא מסבירה. "גורמים רבים סביבנו מלבים שנאה נגד ישראל, לכן כל תוספת של עמים ערבים שיש להם הערכה לישראל היא חשובה ביותר, ממתנת את הטרור ומביאה לנו סניגורים שמדברים באותה שפה של כ-400מליון ערבים".

"מקווים שיהיו יחסי אהבה וידידות בין העם העיראקי לעם הישראלי"

"השיח בין הישראלים לאזרחים בעולם הערבי מאוד מוגבל, וזו דרך לקיים אותו", אומר יונתן גונן, ראש ענף ערבית במחלקה לדיפלומטיה דיגיטלית במשרד החוץ – הענף שאחראי על תפעול עמודי הרשתות החברתיות של המשרד בשפה הערבית. "העיראקים משתמשים בפייסבוק ופחות בטוויטר וברשתות אחרות, הם מאוד דומים לישראלים בהקשר הזה. אנחנו יודעים שיש עניין רב בעמוד, של בעיקר של גברים בגיל 24-39 מכל קצוות הקהילה בעיראק – סונים, כורדים ושיעים. אנחנו יודעים את זה לפי מקום המגורים שלהם".

למה העמוד נפתח דווקא עכשיו?
"אין סיבה אחת. בעמוד הרשמי של משרד החוץ שפונה למדינות ערב, 'ישראל מדברת ערבית', הצטברו המון תגובות של עיראקים שמתעניינים בישראל, יוזמות שקוראות לפתיחת שגרירות ויוזמות פרטיות שונות. כל מהלך בענף שלנו נועד כדי לייצר שיח עם הקהל הערבי, אבל העמוד הרשמי פונה לקהל הערבי ככלל ולא לקהל מסוים כמו הקהל העיראקי. כל מדינה ערבית מצריכה התייחסות אחרת, יותר מדויקת, התייחסות לסוגיות שמעניינות רק אותם, בשפה ובלהג שלהם, בעניינים היסטוריים, תרבותיים. העמוד החדש הוא כרגע מהלך ניסיוני, אבל בינתיים אנחנו מרוצים".

מתוך עמוד הפייסבוק IsraelinIraqi (צילום:  Photo by Flash90, פייסבוק)
מתוך עמוד הפייסבוק IsraelinIraqi | צילום: Photo by Flash90, פייסבוק

בין הפוסטים שהתפרסמו בינתיים בעמוד עלה פוסט שעוסק במאכלים עיראקים, שסיקר בחנות "פוק אל-נח'ל", ברמת גן, שנקראת על שם שיר עיראקי מפורסם. פוסט אחר עסק במוזיקה עיראקית ותיעד ישראלים ממוצא עיראקי ששרים שירים מילדותם, וזכה כבר לכמעט 400 אלף צפיות של תושבי עיראק. "אלו הם מהשירים העיראקים היפים והקדומים ביותר. עד היום שרים אותם. איזה יופי, מדהים!", כתב אחד העוקבים מעיראק, וגולש נוסף מבגדד ביקש ממנהלי העמוד להעביר שידורים חיים ממסיבות עם מוזיקה עיראקית שמתקיימות בישראל.

לכמה עוקבים אתם מצפים?
"
בעמוד 'ישראל מדברת ערבית' יש כרגע כ-400 אלף עוקבים עיראקים, בעיקר מעיראק אבל גם מקבוצות גדולות שמרוכזות באירופה, ובשנה שעברה היו שם יותר מחמישים מיליון צפיות של עיראקים. אבל מה שהרבה יותר מעניין מהכמות זה איכות השיח החיובית וההתעניינות בישראל – זה העניין, כי כל אדם שמתעניין הוא פוטנציאל להשפעה על הסביבה".

אילו תגובות אתם מקבלים?
"אנחנו מקבלים מהעיראקים שעוקבים תגובות חיוביות בעיקר, גם בגלוי אבל גם בפרטי. הם כותבים לנו על אהבתם לישראל ומעריכים את המאמץ של מדינה קטנה שחוללה ניסים", אומרת מנוחין עבד אל-עזיז, "הם אומרים גם בגלוי שישראל היא כבר עובדה קיימת, ושהסכסוך עם הפלסטינים נמשך עשרות שנים גם בגלל הסכסוכים הפנימיים בין הפלגים. מבחינתם ההשקעה של עיראק בנושא הפלסטיני ירדה לטמיון ושאין במה להתבייש אם מדינה פועלת בשרות האינטרסים שלה. אני רואה בזה גשר לשלום ברגע שהמצב הפוליטי שם ישתפר".

העמוד החדש כבר זכה לסיקור בגופי תקשורת עיראקיים חשובים כמו "אלערב" בלונדון ו"כתאבאת" בגרמניה, ובמשרד החוץ התקבלו אלפי תגובות מתושבים עיראקים וכן מתושבי מדינות ערביות אחרות, כמו מרוקו, שביקשו לפתוח עמודים דומים גם עבורם. "הרעיון של פתיחת העמוד הוא נפלא. כל הכבוד למנהלי העמוד שמטרתו ליצור קשר בין העיראקים לבני דודם הישראלים. אנו מקווים שיהיו יחסי אהבה וידידות בין העם העיראקי לעם הישראלי", כתב גולש אחד מבגדד. "זו יוזמה טובה לפתיחת ערוץ דיאלוג בין העמים הרחק מהפוליטיקה", כתב גולש נוסף.