למצוא את המפתחות, לחלוץ נעליים ולהוריד את גרביים, להכניס בגדים למכונת הכביסה, לשלוף טישו אחרי התעטשות – נשמע כמו פעולות רגילות שאתם עושים כל יום, נכון? אם נגיד לכם שיש כאלו שלא יכולים לעשות אותם בטח לא תופתעו, אבל מה אם נגיד לכם שיש כלבים שמסוגלים לעשות את כל זה עבורם?
כלבי נחייה משמשים היום לא מעט עיוורים, אבל מסתבר שלא רק הם זקוקים להם. גם אנשים עם מוגבלויות שונות נעזרים היום בכלבים שעוברים הכשרה מיוחדת, ומכונים כלבי שירות. "הכלבים האלו מסייעים לנכים בכיסאות גלגלים וגם כאלו שיש להם ניוון שרירים, שיתוק מוחין ועוד. הם עוזרים לבעלים שלהם בפעולות יומיומיות שקשה להם לבצע ומקלים על החיים שלהם", מסבירה עדן יוסף, סטודנטית לאילוף וכלבנות טיפולית בקריה האקדמית אונו. "יש הרבה אנשים שיכולים להיעזר בכלבי שירות בהתמודדות שלהם, אבל לצערי אין לזה סבסוד, כיום המדינה מכירה בצורך הזה רק עבור עיוורים".
"אנשים כתבו לי שהיו להם דמעות בעיניים"
בסרטון מיוחד שהעלתה בעמוד הפייסבוק שלה, מראה עדן, בת 26 מנווה ירק, איך הכלב שלה ארי מסייע לה כשהיא בכיסא גלגלים. "לפני שנתיים טיילתי במרכז אמריקה, ועקב התרגשות מוגזמת מכל כלב שעבר ברחוב כמעט איבדתי את חברותיי כנתקעתי עם כלב משוטט מאחור. שם הבנתי שזה האושר, שזה הדבר הכי מדהים ואמיתי, ושהכי גורם לי לחייך ולהיות מאושרת", כתבה בפוסט.
כשחזרה לארץ, החליטה עדן ללמוד ב-Dog School, בית הספר לכלבנות מתקדמת. "אחד מתנאי הסף ללימודים היו לאמץ כלב כדי ללמוד בעזרתו אילוף ותרגילים, וככה אימצתי את ארי המקסים שלי, שהיה אז בן כמה שבועות. איתו עברתי את חצי השנה הראשונה של הקורס לאילוף. למדנו איך מאלפים כלב למלא פקודות ולעזור לאנשים בתפקוד לפי הצרכים שלהם".
את הסרטון צילמה עדן בתור משימת גמר בקורס האילוף. "כחלק מהלימודים אנחנו מאלפים את הכלבים עם כיסא גלגלים ומרגילים אותם לא לפחד ממנו ולדעת איך לפעול איתו, כי רוב הפעילות של כלבי שירות היא עם אנשים בכיסא גלגלים", היא מסבירה. "בסוף הקורס היינו צריכים לצלם ולהראות את ההוראות והפעולות שהכלב שלנו יודע לבצע, אבל החלטתי לשתף אותו בפייסבוק כדי להעלות את המודעות לנושא של כלבי השירות, והתגובות היו מדהימות. אנשים כתבו לי שזה נורא ריגש אותם, שהיו להם דמעות בעיניים".
"לכלבים האלו מספיק חיוך או ליטוף"
השלב הבא בלימודים של עדן הוא קורס כלבנות טיפולית. "בשונה מהאילוף, כאן נכנסים יותר לעולם הטיפולי ולומדים איך להתאים כלב לאדם כדי לגרום שהוא באמת יתרום ויעזור לו עם המוגבלויות שלו", היא מסבירה. "את ההתאמה עושים לפי סוג המחלה, רמת התזוזה והדיבור, איך האדם אמור 'לתפעל' את הכלב".
לדברי עדן, לא כל כלב יכול להיות כלב שירות. "יש כלבים עם אופי סוציאלי שאותם אפשר לאלף ולהכשיר ככלבי שירות. כמו שיש בני אדם שבאופי שלהם הם יותר סוציאליים, נכונים לסייע לאחרים, ומקבלים סיפוק מעצם הסיוע, כך יש גם כלבים עם אופי כזה", היא מסבירה. "לא כל כלב יעשה את הפעולות בלי לצפות לאוכל בתמורה, אבל לכלבים האלו מספיק חיוך או ליטוף. דודיק עובד בעיקר עם לברדורים וגולדנים כי הם מסוגלים לעשות את זה הכי טוב".
בסוף ההכשרה חלק מהכלבים עוברים לאנשים שעם מוגבלויות שיוכלו לסייע להם, אבל עדן לא מתכננת להיפרד מארי. "הוא יישאר אצלי. למדתי איתו אילוף טיפולי ואני אוכל לסייע איתו לילדים בסיכון או אוטיזם. כחלק מההכשרה שלנו אנחנו לומדים גם לתת בעזרת הכלבים תמיכה לכל מני קהלים שהמפגש עם הכלב יכול לסייע להם להיפתח, להרגיש ביטחון ועוד קשת של חוויות ורגשות. החלום שלי הוא לפתוח פנסיון או לעבוד עם ילדים ביחד עם ארי".