לפני כמה שבועות עגנה בחופי הרצליה ספינה עם השם המבטיח Explore. מדובר בספינה עם מפרט טכני ראשון מסוגו בחופי ישראל, אבל מאחורי המפרשים המרשימים שלה מסתתר סיפור הרבה יותר גדול.

הספינה הייחודית, שעוגנת במועדון השייט "דרך הים", מיועדת להפלגות קצרות וארוכות סביב חופי ישראל והים התיכון, כולל עגינות בקפריסין ויוון. אבל בניגוד לשאר הספינות במועדון, בפני הספינה הזאת עומדים יעדים הרבה יותר מעניינים: במקום לשמש צוותים מקצועיים, היא משמשת את פרויקט "מפרשים" הפועל תחת החממה היזמית של עמותת "טופז", שמארח במשטים קבוצות שיקום וטיפול, קבוצות של נוער בסיכון וקבוצות שכוללות אנשים מעמים שונים, במטרה לייצר עבור המשתתפים חוויות מעצימות וערכיות אישיות וקבוצתיות. ככה קבילה הספינה המיוחד הזאת מבעליה את הכינוי "הספינה החברתית הראשונה בישראל".

מאחורי הרעיון עומדים יוסי סוקולוב, אסף רייפלד אלעד טל, יוסלה דרור ודודי סימון, מנהלי מועדון ובית הספר לשייט "דרך הים". את אהבתם לשייט גילו אחרי הצבא, כשנסעו לטייל בהולנד, שם פגשו לראשונה בחוויה הייחודית והעוצמתית של המשט הקבוצתי, ששבה אותם, החדיר בהם את האהבה הגדולה לשייט והביא אותם אחרי שלוש שנים של לימודים מקצועיים בהולנד להקים את המועדון שלהם לפני עשרים שנה.

"המשטים והפעילות הימית מוציאה מאנשים דברים אחרים. לים יש קסם משלו והיכולות שהוא מייצר מביאות אנשים לחוויות ייחודיות ועוצמתיות. המסקנה הזאת והניסיון רב השנים בלימוד וליווי בני נוער ומבוגרים בשייט כבר מזמן הבהירו לנו את היתרונות הטיפוליים הפיזיים והנפשיים שיש בפעילות כזו", אומר סוקולוב, שלאורך השנים מארח בהתנדבות עם סימון ופעילים נוספים מהמועדון בהתנדבות פעילויות במועדון, לצד טיסות לחו"ל עם עמותות שונות למשטים בחו"ל.

במשך שנים הם חלמו להביא לארץ את אותן ספינות גדולות שהכירו בעצמם בחו"ל, שמשמשות למשטים קבוצתיים. "יש לים קסם משלו, שמחבר בין אנשים, ובין אדם לעצמו", אומר סוקולוב בהתלהבות, "הבנו ששייט בספינה גדולה, שפועל בה צוות של עשרים איש שצריכים להשיט ביחד ספינה, ולכל אחד מהם תפקיד ואחריות, זו חוויה משנת חיים. הם צריכים להשיט יחד ספינה, במסלול לא בהכרח מוכר, בתנאי ים משתנים. זו חוויה לא פשוטה והיא דורשת הרבה מאמץ ונחישות".

"כל הזמן חלמנו להביא למועדון שלנו גם את הספינות הגדולות, אבל מדובר בעלויות שיכולנו רק לחלום עליהן עד היום". לפני שנה הם החליטו להגשים את החלום, ופנו לחברי המועדון ולתורמים נוספים בבקשה לעזרה. "אנחנו מוציאים כבר שנים הפלגות צנועות יותר בהתנדבות, ומאוד מאמינים בפעילות חברתית ובתרומה של הפעילות הימית לחברה כולה, אז כשהצענו את הרעיון של ספינה חברתית, החברים שהכירו את מה שעשינו בקטן מאוד תמכו", מספר סוקולוב, אבל אז הוא עוד לא דמיין את ההיענות המדהימה שיזכו לה – לתדהמתם, החברים סייעו לגייס את הסכום המדהים שנדרש כדי לרכוש את הספינה ולהוביל אותה לארץ – 2.2 מיליון ש"ח.

הספינה החברתית (צילום: עמותת מפרשים)
הספינה החברתית | צילום: עמותת מפרשים

"הפעילות הזו מחייבת את כולם לשתף פעולה ולעבוד יחד כצוות, כשמדי פעם הם מחליפים ביניהם תפקידים, כך שכולם זוכים לעשות הכל. זה דורש יכולות פיזיות מצד אחד, ומצד שני גם תיאום וידע שכולל הקשבה ושקט, כי יש משמעות לצלילים שימאים שומעים על הספינה, למשל הצליל שמשמיע החבל של המפרשים שכשהוא מתוח נכון או לא נכון. צריך לדעת איך לפרוש מפרש – זה כמו למתוח מיתר בגיטרה כדי שהיא תהיה מכוונת. לכל מפרש יש תפקיד במהירות ובכיוון לטובת היעדים של הספינה וההתמודדויות שלה עם מזג האוויר".

בסוף השבוע האחרון ייצא לדרך המשט הראשון של EXPLORE. במשט הבכורה ישתתפו נשות קבוצת החתירה ”לביאות בורוד“, שמחלימות מסרטן השד - קבוצה ייחודית בתוך מועדון החתירה "ספורט ימי אריות חיפה".

מייאוש וחוסר שייכות - לתחושת סיפוק והישג

כל משט מתחילה עוד לפני שעולים לספינה עצמה, כשהקבוצה עוברת הדרכה שכוללת הכרות יסודית של הספינה, התפקידים השונים ואופן הפעילות בספינה, לימוד ההשטה ותרגול. לכל משט כזה מצטרפים שני אנשי צוות, שאחד מהם אמון על הפרקטיקה הימית, והשני הוא מטפל שהוא גם יורד ים, שאחראי על ההיבטים הטיפוליים, החינוכיים והרגשיים של הקבוצה.

הספינה החברתית (צילום: עמותת מפרשים)
הספינה החברתית | צילום: עמותת מפרשים

למה הכוונה בעצם בספינה חברתית?
"המשמעות היא כפולה – החברתיות היא גם בקרב האורחים בכל משט, שכדי להשיט אותה בבטחה ליעד הרצוי צריכים לקיים מערכת יחסים תקינה שכוללת ערכים חברתיים – אחריות, תיאום, נתינה, ערבות הדדית. במובן הרחיב יותר, המשמעות היא של העשייה החברתית שלשמה הבאנו את הספינה לארץ מלכתחילה – לקיים פעילויות לשלושה קהלי יעד חברתיים: חינוך ונוער בסיכון, שיקום על כל המשתמע מהמושג, וחיבור בין עמים".

איך הבנתם שאתם רוצים לפעול בנוסף לפעילויות השיקום גם בנושאים החדשים לכם?
"אנחנו פעילים באופן שוטף בפעילויות חברתיות שונות ורואים את התמורה שיש לכלי הזה, אבל יש בני נוער שלא יגיעו בחיים לפעילות ימית בגלל מציאות חיים כלכלית או משפחתית שמונעת את זה מהם. אז פה החלטנו שאנחנו יכולים לתרום – דווקא לנוער בסיכון, שהרבה פעמים חווה ייאוש וחוסר שייכות, החוויה של משט כזה בצוות, כשכולם תלויים בכולם, יכולה לייצר מהפך, החלטה לקחת אחריות על החיים שלהם ולא לוותר לעצמם. בספינה כולם עושים הכל, ותוך כדי העשייה נוצרים חיבורים, נפתחים רגשות ומתקבלות החלטות ממקום חדש. יש תחושת סיפוק, הישג ושייכות. במשטים האלו נוכל לייצר להם תקווה ואפשרויות חדשות. זה אותו דבר גם בחיבורים בין עמים – ברגע שיש מטרה משותפת, המשט, כולם פועלים למענה ויש ערבות הדדית והמון אהבה שנולדות מאפס. נוצרים חיבורים עמוקים הרבה מעבר לדת או שייכות פוליטית וגיאוגרפית, ודרך זה אפשר לייצר קשרים בין אנשים".

מה מייחד את הספינה הזו שמאפשר לה את היכולות האלה?
"הספינה גדולה מאוד, זו לא ספינה של טיולים או נופש אלא ספינת מפרש עם המון מפרשים, שהכל בה מופעל באופן ידני, בלי שום אמצעי חשמלי. היא דורשת עבודת ידיים, מההשטה באמצעות המפרשים, שזו תורה שלמה איזה לפתוח, מתי ואיך, ועד התחזוקה של הספינה – הצוות מחזיק את ההגה כל הזמן, מפעיל באופן ידני את המשאבות המכניות של השירותים, וצריך לקיים את המחייה של הצוות, במיוחד בהפלגות ארוכות שבהן יש משמרות לילה, בישולים ונקיונות".

כעת פועלים מנהלי בפרויקט לגייס כסף לטובת ההפעלה של הפעילויות החברתיות בספינה. "אנחנו עושים את זה גם דרך פעילויות חברתיות נוספות כמו לדוגמה ימי גיבוש לחברות בספינה", אומר סוקולוב, "כך החברות עצמן יתרמו לפעילות החברתית הגדולה של הספינה, ונוכל להגדיל את מעגל הנתינה והעשייה הימית של כולנו, ולעזור לחברה שלנו להיות יותר טובה".