אם יש בקיץ הישראלי מכה גדולה יותר מאשר השרב והלחות הבלתי נסבלת – זו מכת המזגנים המטפטפים ברחובות. כי בינינו, למי מאיתנו לא יצא לחטוף באמצע הרחוב טיפה ענקית מלמעלה, ולתהות אם אכן יורד גשם באוגוסט, או ששוב הוא חצה בטיימינג מושלם את מסלול הטפטופים של צנרת המזגנים של הבניינים.

אלי בירנבאום (34) תושב שכונת פלורנטין בתל אביב מזה עשר שנים, רצה לעשות עם חבריו טוב למען השכונה. כדי להבין מה בדיוק חסר לתושבים, הם החליטו לעשות ניסוי חברתי, ותלו שלט שבו שאלו את העוברים והשבים מה מפריע להם בשכונה. מהתשובות עלה שלאנשים נמאס מהגשם הקיצי – הלא הוא טפטוף המזגנים הבלתי פוסק, וגם שחסר להם ירוק בעיניים.

בירנבאום, שהבחין במכנה המשותף של שתי הבעיות, החליט לפתור אותן ביחד. הוא רתם מתנדבים רבים דרך הפייסבוק, וביחד הם יצאו למסע של ניסוי וטעייה במטרה להפוך את צינורות המזגנים לאדניות פורחות. הניסוי עבר בהצלחה יתרה כבר בהתחלה, והקבוצה המציאה אדניות חדשות, שנראות כמו צינורות, ואוספות לתוכן את המים שמטפטפים מהמזגנים כדי להשקות את הצמחים והפרחים שבתוכן – במקום שיטפטפו על האנשים.

ככה זה עובד:

הפטנט החדש עבד, והצמחים באדניות החדשות פרחו בצורה מרהיבה, והיוזמה זכה לשם המתבקש טפטופלורנטין. תוך זמן קצר עיריית תל אביב שמעה עליה, יצרה קשר עם החבורה, ועזרה לה להרחיב את הפרויקט לעשרות בניינים בשכונה – והכל בחינם: כל מה שהתושבים צריכים לעשות כדי לקבל אדנית הוא רק להירשם.

המטרה: עציץ בכל בניין

אלא שבירנבאום וחבריו ממש לא הסתפקו בזה – הם החליטו לפרסם את היוזמה שלהם בפייסבוק, ולבקש מתושבי השכונה להצטרף אליהם, כך שלכל בניין יהיה מתנדב שידאג לתפעול ותחזוקת האדנית של הבניין. החודש הם הוסיפו, חידשו וגיוונו את הצמחים שבאדניות הקיימות ברחבי השכונה, ולפני כמה שבועות יצא לדרך סבב החלוקה החדש, עם עשרים מתנדבים חדשים שקיבלו ערכות שייבשו להם את הרחוב - ויקשטו להם את הבניין.

"התגובות מאוד חיוביות, וכל הזמן נרשמים עוד אנשים לקבל את הערכות, בלי שאפילו נפרסם אותן", אומר בירנבאום, ומספר שהוא גם מקבל פניות רבות משכונות נוספות בעיר שמעוניינות להעתיק את הפרויקט גם אליהן.

אדנית של טפטופלורנטין (צילום: אדנית של טפטופלורנטין)
אדנית של טפטופלורנטין | צילום: אדנית של טפטופלורנטין

למרות ההצלחה, החליטו החברים שלא לקחת את הפרויקט לכיוון מסחרי. "לא הייתה לנו כוונה למכור או לקנות, זה לא העיסוק העיקרי שלנו, כולנו מתנדבים", מסביר ברינבאום, "מה שכן, אנחנו מקווים שאנשים בשכונות אחרות ייקחו יוזמה וירימו את זה, ושהעירייה תעזור גם להם".

"בסופו של דבר טפטוף המגזנים הוא די נזק, וגם בזבוז של מים", הוא מוסיף, "אנחנו מקווים שיטפלו בעניין ועל הדרך יוסיפו ירוק לעיר, ואולי אפילו צמחי תבלין, כדי שבהמשך אנשים יוכלו גם לקטוף את התוצרים, כמו בגינה קהילתית. אני מאוד מאמין ב'ואהבת לרעך כמוך', ואין ספק שזו אחת הדרכים לתרום לחברה, לסביבה, לאזור שלנו ולשכנים. למרות שמדובר במעשה פשוט ושינוי קטן – זה לא פחות חשוב ממהפכה".