נראה שהמצב סביב רצועת עזה רק הולך ומחמיר, בינתיים תושבי האזור מנסים להמשיך בשגרה עד כמה שניתן, גם תחת אש וכאשר סביבם ניצתות שריפות. אחד המקומות שעוזר להם לשמור על השפיות מדי יום הוא הבר "גרין פאב" בניר עם, שאליו מתקבצים תושבים מכל רחבי האזור. האווירה ביתית, המוזיקה טובה, ההופעות מתקיימות כרגיל, אבל מה שהופך את הבר הזה למיוחד באמת, הוא העובדה שממחזרים כאן הכל מ-א' ועד ת', כבר מעל 14 שנים. גם תחת אש, הם מסרבים להפסיק את השגרה של השמירה על כדור הארץ.

"בהתחלה הפאב היה לא יותר מרעיון נחמד של כמה חבר'ה, מקום קטן ואינטימי ששימש בעיקר את החברים, אפילו לא היה לו שם", מספר איתי מבורך, אחד משלושת הבעלים. אחרי שנה אנשים החלו לגלות עניין במקום, והם התחילו לחפש לו שם. "הדבר הראשון שקפץ לנו לראש היה קמפיין משנות התשעים על איכות הסביבה – BE GREEN. בזמנו זה היה הקמפיין הראשון מסוגו שבכלל נגע בנושא הזה, ואנחנו התלהבנו והחלטנו לקרוא למקום 'גרין פאב וכמובן לעמוד מאחורי השם באמת ולהתנהל בתור בר ירוק".

"רוצים לתת שירות טוב גם לכדור הארץ"

"מעצם היותנו פאב אזורי ותיק שמגיעים אליו מדי חודש אלפי אנשים, אנחנו מייצרים כמויות זבל מטורפות", מסביר מבורך, "עם כל הזבל הזה, מצאנו לנכון למחזר את המקסימום של החומרים שאפשר – פלסטיק, פח, ברזל ושמנים. אנחנו מסדרים את הפסולת לפי סוגים ומשקיעים כל שבוע כמה שעות טובות כדי לייצר הפרדה ביניהם".

את כל סוגי הפסולת שהם מייצרים שולחים בעלי הפאב למיחזור חיצוני בחברות שונות שמתמחות בתחום. חלק מפסולת העץ משמשת להסקה בחורף, כמה מבקבוקי הזכוכית תוכלו לפגוש בפאב גם בגלגול החדש שלהם בתור מנורות, וכל הפסולת שנוצרת מהאוכל שמוגש בפאב הופכת לדשן, שמשמש לטיפוח העציצים ועצי הלימון שבחצר.

עוד לפני המיחזור, מנסים לייצר בפאב כמה שפחות פסולת. מבורך מסביר שכוסות פלסטיק הן מחוץ לתחום, וגם כשהעובדים שותים משהו בסוף משמרת, הם שותים בכוסות רגילות ודואגים לשטוף אותן. "בהרבה פאבים ומסעדות, כשיש מסיבה עם כמויות גדולות של אנשים עוברים להשתמש בכלים חד פעמיים. אצלנו משתמשים בכוסות רגילות לאורך כל הערב, גם אם זה אומר להחזיק פי כמה כוסות אקסטרה ולשלם על כוח עבודה נוסף", הוא אומר, "אנחנו רוצים לתת שירות טוב ומהיר ללקוחות ובאותה נשימה, לתת שירות טוב גם לכדור הארץ".

מבורך מסביר שהמודעות למיחזור עוברת אצלם ממנהל למנהל לאורך השנים. "כל עובד שהגיע לפאב נחשף לעניין הזה לפני הכל. אם במקום רגיל אחראי משמרת או מלצרית מגיעים לחפיפה ומסבירים להם על מספרי שולחנות או איך לעבוד עם הקופה, אצלנו מוציאים אותם החוצה לחצר האחורית, מראים להם את פינת המיחזור ושמים את הדגש הראשון על זה. זה לא פשוט להשריש באנשים שלא רגילים למחזר את המודעות לכך שהכל ניתן למיחזור, אבל אם זה מספיק חשוב לך, אפשר לגרום לזה לקרות".

גרין פאב (צילום: איתי מבורך)
גרין פאב | צילום: איתי מבורך

"ההרס של הסביבה גדול יותר מההרס שאנשים עושים אחד לשני"

היום אחרי שנים של מחזור, רוב האנשים בקיבוץ ניר עם מודעים לפעילות הירוקה של הפאב ומגיעים בעצמם עם פסולת שהם מייצרים בבתיהם, כדי למחזר. עוד ועוד משפחות מבינות את החשיבות של איכות הסביבה, ומבורך מקווה שהלך הרוח הזה יצבור תאוצה ויתרחב גם מחוץ לכותלי הקיבוץ. 

איך אפשר להמשיך להשקיע במחזור וגם לגרום לאנשים בקיבוץ למחזר כשכל הזמן חיים בצל הטילים ויש פחד קיומי שמאיים?

"אני חושב שאין קשר בין הדברים. מול הטילים אני עצמי, ואנחנו כפאב, לא יכולים להתמודד. אבל מול מה שאני כן יכול להתמודד, זו חובתי לקחת אחריות. אנשים לא מבינים שהמצב של כדור הארץ לא מזהיר, ולמרות שכל הזמן מטפטפים לנו את זה בטלוויזיה, ברדיו ובמדיות החברתיות, זה עדיין לא מספיק כדי לגרום להם לשנות. לדעתי דווקא במקום שבו מודעים כל הזמן להרס שאנשים עושים אחד לשני, המודעות להרס שאנחנו עושים לסביבה גדולה יותר".

איתי משוכנע שהמחזור איננו המלצה אלא חובה: "מה שמוביל אותנו תמיד זה הזיכרון שהטבע היה פה לפנינו, ורק אז אנחנו פלשנו, אז המינימום שאפשר לעשות זה לשמור עליו עד כמה שאפשר. אנחנו מייצרים המון זבל, פחיות, בקבוקי זכוכית ופלסטיק. לבקבוק פלסטיק יחיד למשל, לוקח אלף שנים להתכלות, ובעסק שלנו אנחנו מייצרים בחודשיים בערך 3500 בקבוקי פלסטיק. אני מציע לכל אחד לעשות את החשבון, גם במספרים וגם בנפש ולהבין לבד מה המשמעויות של העניין".

לכבוד יום המחזור הבינלאומי שיערך מחר (שלישי) לא מתכננים בגרין פאב שום דבר מיוחד. "אנחנו מאמינים שאת כל 365 הימים שיש בשנה אנחנו צריכים להקדיש למיחזור, ורק ככה נוכל לשמור על הכוכב שאנחנו חיים בו", אומר מבורך, "עם זאת, אני מבין שאי אפשר לדרוש מאנשים לעבור מאפס למאה ולכן רוצה למסור לכולם שבעזרת לא הרבה השקעה, אם כל אחד ייקח על עצמו משימה קטנה והיא להקדיש לעניין המחזור שעה בשבוע, אפשר ליצור עולם נקי יותר והכי חשוב, בריא יותר".

"הגישה שמנחה אותנו בפאב, ואותי בחיים בכלל, זה שאם תעשה טוב לביתך, הקארמה תחזור אליך בענק", מסכם איתי, "אין לי ספק שבין היתר בזכות המיחזור הגענו לאן שהגענו. מי שמטפל בטבע, הטבע נותן לו חזרה".