אם יש משהו שחבריו של סמ"ר לי מט ז"ל זוכרים ממנו במיוחד, זו האהבה הגדולה שלו לבירה. "מאז שאני זוכר את ליליק הוא היה ילד חופשי כזה, שאהב לטעום ולהתנסות בהכל", מספר חבר ילדות שלו, אלון פורטר, "כבר אז אבא שלו היה נותן לו לטעום בירה, וזה הגיע למצב שבגיל 11-12 כבר הייתה לו  בירה מועדפת – מכבי. עד גיל 19, גם כשכולם בחרו בירות אחרות, הוא נשאר נאמן לה".

כמה חודשים לפני יום ההולדת ה-20 שלו, נהרג ליליק במבצע "צוק איתן", בקיץ 2014. באופן לא מפתיע, בירה היא בדיוק הדבר שבעזרתו חבריו החליטו להנציח אותו – אבל לא סתם בירה, אלא בירה ייחודית שנושאת את שמו, שיבשלו בעצמם. "חשבנו מה ינציח בצורה הכי טובה את הרוח שאנחנו רוצים לשמור ממנו", מסביר פורטר, "יש לכולנו על היד צמיד זיכרון, שכתוב עליו 'לחיות, לאהוב, לחייך' – זה מה שמוביל אותנו לזכור אותו לטובה ולגרום לזיכרון שלו להעלות לנו חיוך על הפנים".

בירה ליליק (צילום: אלון פורטר)
בירה ליליק | צילום: אלון פורטר

"זאת הייתה הפעם האחרונה שהתראינו"

פורטר וליליק גדלו יחד באילת. "הוא היה החבר הכי טוב שלי מרגע שנולדתי, עד כיתה ז' היינו צמודים", הוא מספר, "היינו יחד במועדון השיט, גלשנו המון בשנים של התיכון, וגרנו ממש בשכנות, אז היו ימים שפשוט היינו נכנסים אחד לבית של השני ומעבירים את הזמן ביחד".

בצבא דרכיהם של השניים התפצלו, כשפורטר התגייס ליחידת יהל"ם, ומט לפלחה"ן צנחנים, אבל דווקא במהלך מבצע "שובו אחים" למציאת הנערים החטופים הם זכו לאיחוד מרגש, שלימים קיבל משמעות מיוחדת. "היחידה שלי השתתפה בחיפושים בגוש עציון. היו המון כוחות באזור, וחשבתי לעצמי שזה יהיה מגניב אם אני אפגוש שם מישהו שאני מכיר", משחזר פורטר, "פתאום ראינו חבורת צנחנים עייפים עם הראש ברצפה, וישר קלטתי ביניהם את ליליק. ממש התלהבתי, יצאתי אליו והבאתי לו את כל החטיפים שהיו לי".

"זאת הייתה הפעם האחרונה שהתראינו", הוא אומר. כמה ימים מאוחר יותר התחיל מבצע "צוק איתן". פורטר, שיצא להכנה לקצונה, לא השתתף בלחימה, אבל פלוגתו של ליליק הייתה אחת מהכוחות הרבים שהוקפצו לשטח, והצוות שלו הותקל בפיר מנהרה ממולכד עם מטענים ובלוני גז. ליליק ועוד שניים מחבריו נהרגו במקום. "ראיתי את אחד מהחברים באוהל שלי מתקפל אחרי שהודיעו לו שאח שלו נהרג. הסתכלתי עליו וחשבתי שזה ממש מוזר, ושמעניין איך אני הייתי מגיב אם היו מודיעים לי דבר כזה", מספר פורטר, "שעתיים אחר כך קיבלתי את הטלפון על ליליק. בכיתי שעות מאחורי השירותים. בדיעבד התברר שאחיו של הבחור מהאוהל היה פז אליהו ז"ל, מפקד הצוות של ליליק, שנהרג איתו".

בירה ליליק (צילום: אלון פורטר)
בירה ליליק | צילום: אלון פורטר

"שלכל אחד יהיה קצת ליליק"

לדברי פורטר, לאורך לא מעט זמן ניסו חבריו של ליליק למצוא את הדרך הכי מתאימה להנציח אותו. "ראינו אנשים שמנציחים את החברים שלהם במרוצים למשל, ולא ידענו איך הכי נכון לעשות את זה", הוא אומר. אבל אז, לפני שנתיים,כשהיה בטיול ארוך בחו"ל, התקשר אליו אחד החברים עם רעיון שהרגיש הכי טבעי שיש: לבשל בירה לזכרו של ליליק.

כך התאספו יחד חבריו הקרובים של ליליק – מהצבא, מהבית וממועדון הגלישה, אחד מהם עיצב לוגו ותוויות לבירה החדשה, שנקראה כמובן "בירה ליליק" ונושאת את דמותו, ויחד הם בישלו אותה בביתו של אחד מהם. המתכון הבלעדי נוצר במיוחד בשביל הבירה החדשה, ואחד ממרכיביו הוא מי ים סוף, שבהם הוא בילה זמן לא מבוטל מחייו. "לא סתם הלבשנו על בירה רגילה את התוויות של ליליק", מסביר פורטר, "התייעצנו עם אנשים שמבינים בבירה, וחיפשנו שיהיה לה 'טעם ליליק' כזה". את הבירה שבישלו באותה שנה הם חילקו בין חברים, וכמובן דאגו להביא שישייה גם למשפחתו של ליליק.

החברים מבשלים את בירה ליליק (צילום: אלון פורטר)
החברים מבשלים את בירה ליליק | צילום: אלון פורטר

בשנה שעברה, כשפורטר חזר לארץ, הוא הציע לקחת את הרעיון צעד אחד קדימה. הוא פנה לבעלי מבשלת בירות הבוטיק האילתית "סוף", וביקש להשכיר ממנה ציוד כדי לבשל הפעם בירות בכמות גדולה יותר, ולחלק אותן באזכרה של ליליק. להפתעתו, הבעלים הזמין את החברים לבשל את הבירה במבשלה ולהשתמש בכל הציוד המקצועי בלי תשלום. " הם היו נהדרים, וזה היה מדהים ומרגש", אומר פורטר, "חילקנו את כל הבירות שבישלנו באירוע לזכרו למשפחה ולחברים שהיו קרובים אליו, שלכל אחד יהיה קצת ליליק".

החברים היו אסירי תודה למבשלה על הנכונות לעזור, אבל השנה, לקראת בישול הבירה לאירוע האזכרה בקיץ – מה שכבר הפך למסורת, החליטו החברים לממן את החומרים בעצמם, ויצאו בקמפיין גיוס המונים, כדי לקנות את החומרים להכנת הבירה ולשלם למבשלה על השימוש בציוד. "קבענו טווח זמן של חודשיים וחצי לגיוס של כל הסכום, אבל בערב של אותו יום כבר כמעט הגענו ליעד שהצבנו, זה היה מדהים", אומר פורטר, ומספר שתוך זמן קצר מאז הצליחו לגייס את כל סכום היעד.

אלון פורטר טועם את בירה ליליק (צילום: אלון פורטר)
אלון פורטר טועם את בירה ליליק | צילום: אלון פורטר

גם השנה הם מתככנים לחלק באזכרה כ-400 בקבוקים, וכמובן גם לשלוח אותם בתור תשורות לאנשים שעזרו להם לממן את הפרויקט. "אנחנו לא עסק, ואין לנו עניין במכירות", מבהיר פורטר, "אנחנו רק רוצים להנציח את הרוח של ליליק ולשתף כמה שיותר אנשים באדם שהוא היה".

ומה ליליק היה אומר על כל זה? "אני לא יודע", אומר פורטר ולוקח כמה רגעים לחשוב על זה. לבסוף הוא צוחק: "בטח הוא היה אומר לנו שאנחנו מבזבזים את הזמן, ושנלך לקנות בסופר בירה מכבי".