זה אולי נשמע כמו משהו שקורה בעיקר במקומות רחוקים ואקזוטיים בעולם, אבל מסתבר שציד וסחר בלתי חוקיים בחיות בר הם בעיה שלא פסחה על ישראל. לדברי שוקי דוניצה, מנהל חטיבת פיקוח ואכיפה ברשות הטבע והגנים, סחר בבעלי חיים היא העבירה הרביעית בהיקפה מבחינה כלכלית אחרי סחר בנשק, בסמים ובבני אדם, וגם בישראל מאותרים עשרות מקרים כאלו בכל שנה.

שני  הנושאים הללו נמצא על סדר יומה הקבוע של הרשות, שהיא הגוף המדיני שאחראי על שמירת הטבע, נוף מורשת. כך, בשנת 2018 נפתחו בישראל 71 תיקים על ציד לא חוקי, נרשמו  32 אירועים בהם נאכף סחר לא חוקי בחיות בר ונתפסו 231 בעלי חיים ומוצרים שמקורם בחיות בר וערכי טבע מוגנים. זה קורה מחוץ לרדאר שלנו, של התקשורת, ומרבה הצער גם של הרשויות, אבל שיתוף פעולה חדש שיצא לאחרונה לדרך באופן רשמי נותן תקווה שכל זה יכול להשתנות.

לפני שבועיים, ב-25 בדצמבר, נחתמה אמנה לחיזוק שיתוף הפעולה בין רשות הטבע והגנים למשמר הגבול של משטרת ישראל, וכך הן הקימו למעשה באופן רשמי יחידת מודיעין משותפת – כוח מיוחד במג"ב, שבמסגרתו יחליפו הגופים מידע מודיעיני באופן סדיר ומאורגן, במטרה לצמצם משמעותית את היקף הצייד הלא חוקי והפגיעה בטבע.

"הרעיון הזה מלווה את רשות הטבע והגנים כבר כמה שנים, ובוצעה עבודת מטה ארוכה עד לקבלת ההחלטה על הקמה משותפת של מערך מודיעין", אומר דוניצה, "שיתוף הפעולה הזה התחיל כבר לפני כמה שנים באופן לא מאורגן, ועד היום רשות הטבע והגנים הפעילה מודיעין באופן עצמי כמידת הבנתה ויכולותיה. אבל מודיעין זה תחום מקצועי שמורכב מהיבטים שונים, וכולל בני אדם, מקורות גלויים וקשת שלמה של מקורות חסויים כמו אינטרנט ואמצעים טכנולוגיים אחרים שמהם ניתן לקבל מידע שבעזרתו ניתן לחשוף בירות ועבריינים. ההבנה הבסיסית היא שכל גוף אכיפה פועל בצורה יעילה וטובה יותר כשיש לו מודיעין".

נחשים, עכבישים ותוכים בשווי מאות אלפים

לדברי דוניצה, החל מרגע חתימת האמנה, רכזי המודיעין של מג"ב יפעלו בעזרת הכלים המודיעיניים שעומדים לרשותם לאיסוף מודיעין שיאפשר לרשות הטבע והגנים לחשוף עבירות של ציד חיות בר ועבירות של אחזקה או סחר בחיות בר וערכי טבע מוגנים. "מטרת המודיעין היא לסייע באיתור עבירות חשיפה. אלו עבירות שמתבצעות לרוב בשטח פתוח, ואם הן לא מובחנות באקראי על ידי אזרחים שומרי חוק שיכולים לדווח עליהן או פקחים שלנו שמאתרים אותן, אז צריך לחשוף אותן, ואחד הכלים לכך הוא מודיעין".

על אילו בעלי חיים מדובר?
"חיות הבר המועדפות בציד הבלתי חוקי הם צבאים ודורבנים, בעיקר למאכל. נוהגים להבריח ולסחור הרבה למשל בציפורי שיר כמו חוחיות או תוכים נדירים שאסורים לייבוא בארץ ללא היתר, או להוציא מהארץ מינים, בין אם כאלו שייחודיים לישראל או כאלו שכבר הגיעו לכאן ורוצים להמשיך ולהעביר אותם למקומות אחרים בעולם. אנשים סוחרים ומבריחים חיות בר מכל מיני טעמים – כי רוצים להחזיק חיית בר או לסחור בה ממניע כספי, מתוך אמונה שקרן של חיה יכולה לשמש לצרכי ריפוי, ואפילו לאוספים של נחשים, עכבישים או חרקים, שאנשים נוסעים ברחבי העולם כדי ליייבא אותם. מבריחים הכל, וזו עבירה מאוד נפוצה שמטופלת בכל העולם".

למה שיתוף הפעולה מתבצע דווקא עם מג"ב?
"סביבת העבודה של משטרת ישראל היא הערים, בעוד שמג"ב פועלים בסביבה כפרית חקלאית, בשטחים פתוחים, ולכן מטבע הדברים אזורי הפעולה שלנו הרבה יותר משיקים למג"ב מאשר למשטרת ישראל. זה לא אומר שלא נשתף פעולה גם איתם כשיהיה צורך, כפי שגם עשינו עד היום".

דורבן מצוי (צילום: RudiErnst, shutterstock)
דורבן מצוי, אחת מחיות הבר שניצודות הכי הרבה בישראל | צילום: RudiErnst, shutterstock

בינתיים, שיתוף הפעולה בין שני הגופים כבר רושם הצלחות. "במקרה אחד מצאנו בחצר של בית פרטי במרכז הארץ כלוב עם תוכים נדירים בשווי של מאות אלפי שקלים", מספר דוניצה, "במקרה אחר הייתה הברחה של תוכים נדירים דרך נמל תעופה רמון". לדבריו, אלו מצטרפים למקרים נוספים רבים, שבהם אותרו בבתים פרטיים בעלי חיים מוגנים שניצודו לצרכי מאכל. "יש עוד ידיעות מודיעיניות שכבר נמצאות בשלבי טיפול, והתוצאות לא יאחרו להגיע", הוא אומר.

אתה צופה ששיתוף הפעולה הזה יצמצם את כמות העבירות?
"תמיד צריך לזכור שמה שאנחנו רואים יכול להיות רק קצה הקרחון, וכמו שאני לא יודע כמה מקרים לא איתרנו, אני לא יכול לדעת כמה מקרים מנענו, אבל אני מאוד מקווה שזה אכן יקרה. במשחק בין שוטרים וגנבים, או במקרה הזה פקחים וציידים, גם העבריינים יידעו מהר מאוד שאנחנו מכפילים כוח. זה שיתוף פעולה שאמור לייעל ולשפר את העבודה שלנו, ואני רוצה להאמין שאחוז מסוים מהעבריינים יגידו לעצמם שאולי עכשיו כבר לא שווה להם לצוד, כי הסיכון שהם ייתפסו גדל. בסוף, כמו בתחומים אחרים, ההרתעה היא כלי הנשק האמיתי".