בזמן שבישראל התקיימה המחאה הגדולה נגד אלימות כלפי נשים, בכל רחבי העולם ציינו את השבוע העולמי של קמפיין מיגור האלימות המגדרית. באזרבייג'ן נמשכים האירועים מדי שנה במשך לא פחות מ-16 יום, וגם השנה החליטה שגרירות ישראל במדינה לקחת חלק – אבל הפעם בדרך יוצאת דופן.

לאזרבייג'ן, שנחשבת לאחת המדינות המוסלמיות המתקדמות, החילוניות ובעלות הסובלנות הדתית הגבוהה ביותר, יש יחסים חמים עם ישראל, שהייתה מבין המדינות הראשונות להכיר בעצמאותה אחרי התפרקות ברית המועצות.

החודש נחתה באזרבייג'ן לילך שיף – האישה היחידה שהיא מדריכה בכירה באיגוד הבינלאומי לקרב מגע (IKMF), שמקפידה להעביר בארץ באופן קבוע סדנאות קרב מגע לנשים בלבד. הפעם היא מצאה את עצמה מול אתגר חדש שעוד לא יצא לה לעמוד בפניו, כשהשגרירות הישראלית הזמינה אותה להעביר סדנאות הגנה עצמית לנשים אזריות צעירות בבאקו הבירה.

הרעיון היה לחבר את הנושא שנמצא על סדר היום למשהו ייחודי לישראל – קרב מגע, ספורט ישראלי שפשוט מאוד ללמד את הכלים הבסיסיים שלו, ושמתאים במהותו לכל קהל, וכך לחשוף צד נוסף שלך תרבות הספורט הישראלית. "האזרים מאוד מתעניינים באומנויות לחימה, וביחד עם הנושא של ההגנה העצמית, רצינו להביא את זה בפן הישראלי", מסבירה אביטל מימרן רוזנברג, סגנית שגריר ישראל באזרבייג'ן.

בשיתוף עם הועדה הלאומית לענייני משפחה, נשים וילדים, משרד הספורט והאוניברסיטה לספורט בבאקו אירגנה שגרירות ישראל יום מיוחד שנפתח בטקס חגיגי, ונמשך ב-3 הדרכות של שעה וחצי, שבהן לקחו חלק ללא עלות כשישים נשים צעירות בסך הכל, בהן סטודנטיות מהאוניברסיטה וצעירות נוספות.

קרב מגע באזרבייג'ן (צילום: שגרירות ישראל באזרבייג'ן)
קרב מגע באזרבייג'ן | צילום: שגרירות ישראל באזרבייג'ן

לדבריה, הרעיון לא נבע מכך שקיימת אלימות במדינה, אלא מהרצון לקחת חלק בפיתרון של בעיה שמשותפת לכל העולם. "לא משנה איפה אתה חי, עדיין יש את הבעיה הזו, שהיא לא מקומית אלא גלובלית, ורצינו להביא אותה למודעות ולהפוך אותה למשותפת", מסבירה מימרן רוזנברג, "המסר היה שלמרות שבטוח, בכל זאת כל אישה, וכל אדם בכלל, צריכים שתהיה להם האפשרות להגן על עצמם, ולכן רצינו לתת להם כמה טיפים וכלים בסיסיים לכך".

קרב מגע באזרבייג'ן (צילום: שגרירות ישראל באזרבייג'ן)
קרב מגע באזרבייג'ן | צילום: שגרירות ישראל באזרבייג'ן

לדבריה, ההירתמות מצד הנשים המקומיות הייתה גדולה ונלהבת. "הן מאוד נהנו, ואפשר היה לראות שהן נפתחו ובאמת לקחו את הכלים לעצמן. אני מקווה שתהיה לנו אפשרות להמשיך ולעשות עוד דברים דומים בעתיד", היא אומרת. בינתיים, כדי להעביר את הידע לקהל כמה שיותר גדול בנוסף למשתתפות בסדנאות, הפיצה שגרירות ישראל במדיה החברתית באזרבייג'ן שני סרטוני הדרכה שצילמה, שבהם נתנה שיף טיפים להגנת עצמית והדגימה אותם בלוקיישנים שונים ברחבי באקו.

"אנחנו מאמינים שצריך להעצים ולתת על הנושאים האלו עוד דגש, במיוחד במקומות שבהם המודעות להעצמת נשים עדיין לא מלאה", אומרת מימרן רוזנברג, "בישראל אנחנו מאוד מתקדמים בהרבה דברים שאנחנו לפעמים לא רואים, כי מבחינתנו זה מאוד טבעי, אבל כשיוצאים החוצה רואים כמה הדברים האלו לא מובנים מאליהם בכל העולם. באזרבייג'ן נותנים המון כבוד לנשים, ורצינו לקחת את זה עוד שלב אחד קדימה, מנקודת המבט שלנו, ולתת לנשים את האפשרות להגן על עצמן".